Napunk

Pellegrini nem kapkodja el a döntést, félidőnél jár a Smer kormányalakítási megbízása

Peter Pellegrini. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Folynak a kormányalakítási megbeszélések, Robert Ficónak egy hete maradt, hogy maga mellé állítsa Peter Pellegrinit. A PS továbbra sem adja fel, Michal Šimečka átengedné a kormányfői széket a Hlas elnökének, ha a belügy cserébe a PS kezébe kerülne. Az államfő a végére ért a parlamentbe jutott pártok elnökeivel folytatott találkozóinak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha Pellegrini felhagyna a Šimečkával folytatott tárgyalással, egyszerűbb lenne a kormányalakítás, véli Andrej Danko, az SNS elnöke, akit ma fogadott Zuzana Čaputová államfő az elnöki palotában. Danko szerint a legfontosabb, hogy megalakuljon a kormány. Az SNS elnöke azt mondta, hogy a párt nem köti a koalícióban való részvételét semmilyen pozícióhoz.

Danko úgy véli, Peter Pellegrininek meg kellene értenie, hogy egy Smer–Hlas–SNS-koalícióban megkaphatja a házelnöki pozíciót, míg Robert Fico a miniszterelnöki posztot töltené be. Az SNS elnöke biztosította arról az államfőt, hogy az SNS-frakció egységes, véleménye szerint a képviselőket a karakterük és az elképzeléseik is összekötik.

A pártelnök szerint az SNS egy olyan kormány része akar lenni, amely megőrzi Szlovákia külpolitikai prioritásait. Danko elmondta, hogy pártja nem fogja megkérdőjelezni Szlovákia NATO-tagságát.

Az SaS helyzetértékelése

Richard Sulík (SaS) szerint a miniszterelnöki pozíción kívül a belügyminisztériumot is fel kell ajánlani Pellegrininek. „Olyan ajánlatot kell tennünk, amit nem lehet elutasítani, amit nem akar elutasítani“ – fogalmazott az SaS elnöke, miután ma Zuzana Čaputová államfővel találkozott.

A Denník N információi szerint a Hlas már jelezte a PS felé, hogy a belügyminisztériumra is igényt tartana, amennyiben Pellegrini a Smer helyett Michal Šimečka pártját választja koalíciós partnernek. Előfordulhat egy olyan forgatókönyv, miszerint a Hlas megkapná a belügyet, ugyanakkor egyezséget kötne a koalíciós parnerekkel, hogy azok vétót emelhetnek az országos rendőrfőkapitányi posztra jelölt személy ellen, amennyiben számukra teljesen elfogadhatatlan ajánlat kerülne az asztalra.

Sulík szerint az államfő nem nevezne ki bárkit a belügyminisztérium élére, és az SaS elnöke attól sem tart, hogy leváltják Daniel Lipšic speciális ügyészt vagy megszüntetik a Speciális Ügyészséget. Ehhez ugyanis parlamenti többségre van szükség.

Az SaS elnöke elmondta, hogy pártja kizárólag a PS-szel, a Hlasszal és a KDH-val hajlandó koalícióra lépni, és megerősítette azt is, hogy formális és informális tárgyalásokat is folytatnak. Az SaS elnöke szerint a konzervatívok és a liberálisok közötti ellentét a legkisebb gond a Hlasszal való kormányalakításban. Sulík úgy gondolja, hogy a PS és a KDH képes lenne kompromisszumot kötni.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Sulíkkal és Dankóval folytatott mai találkozókkal befejezte a megbeszéléseket a parlamentbe jutott pártok vezetőivel. Az államfő még ezen a héten kitűzi a parlament alakuló ülésének időpontját, közölte Martin Strižinec elnöki szóvivő.

Hármasban

Egy hete maradt Robert Ficónak, a Smer elnökének arra, hogy kormányt alakítson. Zuzana Čaputová államfő október 2-án bízta meg a feladattal a nyertes párt elnökét. A Smer intenzív tárgyalásokat folytat a potenciális partnereivel, Fico ma hármasban találkozott Peter Pellegrinivel (Hlas) és Andrej Dankóval (SNS).

A reggeli megbeszélés után Fico és Pellegrini

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Progresívne Slovensko

SaS

Smer

SNS

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak