Napunk

Napunk newsfilter: A KDH elnöke ezüsttálcán nyújthatta át az országot Ficónak

Milan Majerský. Fotó - TASR
Milan Majerský. Fotó – TASR

1. Pellegrini helyett Majerský dönthetett a kormányról. 2. Jó helyre került a Nobel-békedíj. 3. Körvonalazódik az EU egységes migránspolitikája, Orbán egyre vadabbul kapálózik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Pellegrini helyett Majerský dönthetett a kormányról

Ha igazak a hírek, ma jelentős fordulat állt be a kormányalakítási tárgyalások során. Míg korábban mindenki – így mi is – meggyőződéssel állítottuk, hogy hiába nyerte meg a szombati választást Robert Fico pártja, az ország sorsa Peter Pellegrini kezében van, ma ez a helyzet megváltozott.

Nem kellett hozzá más, csak egy ember, a KDH elnöke, Milan Majerský, aki a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokat rövidre zárta, és ezzel Pellegrini kezéből is kiütötte a királycsináló pálcát.

Majerský megunta. Az történt ugyanis, hogy Majerský csütörtök délután azt mondta újságíróknak, hogy a KDH kizárja, hogy koalícióra lépjen a Smerrel és a Hlasszal, de azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy a Progresszív Szlovákiával lépjenek koalícióra.

Ezzel a KDH elnöke gyakorlatilag rövidre zárta a koalíciós tárgyalásokat, mivel csak egyetlen forgatókönyvet hagyott életben, amelyben a Smer a Hlasszal és az SNS-szel alakít kormányt. Korábban ugyebár arról volt szó, hogy esetleg szóba jöhet egy Smer–Hlas–KDH forgatókönyv, ahol a KDH fékezhetné a Smer demokrácia-, illetve nyugatellenes megnyilvánulásait, vagy egy PS–Hlas–KDH–SaS verzió, amivel meg lehetne menteni az országot Ficótól.

Kérdések. Majerský bejelentése több szempontól is kérdéseket vet fel. Egyrészt a koalíciós tárgyalások közepén vagyunk, még semmi sincs lezárva, minden pártelnök azon dolgozik, hogy a legjobb pozícióba kormányozza magát és a mozgalmát, hogy az esetleges kormányban minél nagyobb szeletet hasítsanak ki a hatalomból. A KDH pedig ebből a szempontból különösen jó helyzetben volt, hiszen akár a Smer, akár a PS számára potenciális partner volt.

Persze, egy hithű kereszténydemokratának mindkét formációval szemben lehetnek kifogásai, a PS túl liberális, a Smer meg ugye…

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

KDH

Milan Majerský

Napunk newsfilter

Nobel-díj

Orbán Viktor

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak