Napunk

Mózes Szabolcs: Aki azt hiszi, hogy a Szövetség gyűjtőpárti jelleg nélkül sikeres lehet, tévúton jár

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke. Fotó - Szövetség
Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke. Fotó – Szövetség

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Hiba volt, hogy a Szövetség nem épített a megyei választások eredményére – mondja Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke, az Összefogás egyik alapítója. Szerinte sok választót elriasztottak az elmúlt egy év történései, és az is, hogy egyesek egy nem gyűjtőpárti irányba tolták el a Szövetséget kommunikációjukban. Az alelnök szerint ha nem lesz világos vonalvezetés, és elvész a gyűjtőpártiság, nem lesz parlamenti bejutás sem.

Mózes Szabolccsal arról beszélgettünk:

  • van-e önreflexió a pártban,
  • vége van-e az etnikai politizálásnak,
  • megmarad-e a platformrendszer,
  • beleférne-e az Összefogásnak, ha Gyimesi György lenne a Szövetség elnöke,
  • s hogy létezik-e patyomkin-gyűjtőpártiság.

„A Szövetség a hétvége folyamán több mint 130 ezer választónak köszönhetően történelmi eredményt ért el, ám a sikerhez ez sajnos kevés volt. Ez annak tudható be, hogy a magyarlakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az országos átlag, a közvélemény-kutató intézetek és a média nagy része félretájékoztatták a választópolgárokat az előrejelzésekben.” Mennyiben ért egyet ezzel a sajtóközleménnyel?

Nem szeretnék nyilvános polémiát folytatni a sajtóosztály nyilatkozatával. Ha a a kérdés úgy hangzik, hogyan értékelem a választások eredményét, azt mondom, hogy azt kell megnézni, hogy mi volt a cél. S ez teljesen egyértelműen az volt, hogy legyen parlamenti képviselete a szlovákiai magyarságnak. Ideális esetben kormányzati is, de ezt csak azután lehet, ha van parlamenti is. Ezt a célt pedig sajnos nem sikerült teljesíteni.

Mégis, az első reakció Forró Krisztián pártelnöktől, Berényi Józseftől, az MKP platformelnökétől, Gyimesi Györgytől, a választómágnesként a listára hozott politikustól, és Nagy Józseftől, az Összefogás egyik politikusától pontosan ugyanaz volt, amit ebben a sajtóközleményben a párt megfogalmazott: a közvéleménykutató ügynökségek és a média a hibás. Nem hiányzik ebből a közleményből bármilyen önreflexió?

A Szövetség olyan, mint a szlovákiai magyarság. Konzervatívok, liberálisok, jobbosok, meg kissé balosok vagyunk, ilyenek is olyanok is. De összeköt minket az a cél, hogy a magyarságot képviseljük. Valahol úgy érzem, ez ebben a témában is érvényes, különböző módon láthatjuk ezeket az eredményeket, de a cél összeköt minket.

Ha értékelésről van szó, én azt szeretem, ha első körben azt nézzük meg, mit tehettünk volna másképpen, mik voltak azok a dolgok, ahol nálunk lehetett a hiba. A második körben érdemes megnézni a külső tényezőket. Mint a fociban: először a taktikát, a játékoskeretet, az edzéseket kell megnézni, és utána lehet foglalkozni az időjárással, a pálya minőségével, vagy a bíráskodással.

Még akkor is, ha itt is lehet kritikát megfogalmazni. A felméréseknél láthattuk, hogy a Szövetséget egyértelműen alulmérték. Az AKO ügynökség tendenciózusan, sőt, manipulatív módon mérte például az arányokat a Szövetség és a Magyar Fórum vonzatában – erről pedig mindenki tudta, hogy teljesen irreális. S lehet hogy a mediális térben is többet lehetett volna beszélni arról, mit, és hogyan szeretnénk elérni. Ennél azonban talán szexibbek voltak a veszekedések, vagy a rámutatás arra, ki miben mond mást.

Mindennél fontosabb viszont megnézni azt hogy mi mit tehettünk volna másképp.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Mózes Szabolcs

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak