Napunk

Kiderült, mivel szeretnének foglalkozni a parlamentbe bejutott roma képviselők, köztük a Szövetséget visszautasító Tankó Vilmos

A hat roma képviselő. Fotó - Denník N, a jelöltek Facebook-oldala
A hat roma képviselő. Fotó – Denník N, a jelöltek Facebook-oldala

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hat roma képviselő került be a parlamentbe, három nő és három férfi. Van köztük hivatásos bokszoló, szociálpedagógus és gospelénekes is.

Közülük négyen az OĽaNO listáján indultak, konkrétan a mozgalom Pačivale Roma nevű frakciójában, ami magyarra fordítva annyit tesz, mint Tisztességes Romák. Név szerint ifj. Peter Pollák, Lukáš Bužo, Tankó Vilmos és Anežka Škopová. Irena Bihariová és Ingrid Kosová pedig a Progresszív Szlovákia listájáról jutott be.

Az OĽaNO képviselőit jelentősen előretolták a szavazók a jelöltlistán, Anežka Škopová például a 131. helyről indulva került be. Tankó Vilmos (54. hely) bokszoló több szavazatot szerzett, mint Jozef Pročko humorista vagy Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

Az egész pártot nézve ifj. Peter Pollák szerezte a harmadik legtöbb szavazatot, csupán Igor Matovič pártelnök és Erika Jurinová listavezető előzte meg. „Emlékszem a 2016-os évre, amikor Kotlebáék először kerültek be a parlamentbe. A mi részünkről ez egy kicsit visszavágásnak is tekinthető, a parlamentbe ugyanis Kotleba vagy a Republika egyetlen embere sem került be, hat romának viszont sikerült” – magyarázza Pollák.

Bihariová úgy látja, hogy ez a választási eredmény arról is tanúskodhat, hogy romának lenni Szlovákiában nem jelent törvényszerűen hátrányt. „Ha egy csaknem tízszázalékos kisebbségből nincs senki a törvényhozásban, az mindig egy társadalmi patológiáról tanúskodik” – vélekedik a Progresszív Szlovákia alelnöke.

Felhívja viszont a figyelmet arra, hogy a szavazók csupán roma képviselőket választottak meg, és nem egy etnikai delegációt. „Ha továbbra is nagyobb felelősséget fogunk elvárni a roma képviselőktől, mert a romákat képviselik, és az ő munkájuk alapján ítélnénk meg az egész kisebbséget, akkor továbbra is a látens rasszizmus csapdájában fogunk vergődni.”

Ifj. Peter Pollák: Kár, hogy egy roma sem lesz a kormányban

A hat képviselő között ifj. Peter Pollák, az OĽaNO képviselője a legsikeresebb, akinek 53 ezer karikát sikerült begyűjtenie. Pollák 2020 óta parlamenti képviselő. Ifj. és idősebb Pollák is ismert a romák között. Id. Pollák már 2012-ben az OĽaNO listáján indult, Robert Fico kormányában pedig kinevezték romaügyi kormánybiztosnak.

Ifj. Pollák 2020-ban valamivel több mint 20 ezer szavazatot szerzett. 33 éves, diplomáját pedig szociális munka szakon szerezte, később speciális pedagógiai diplomát is szerzett. Lőcséről származik, és egy olyan munkaközvetítő cégben dolgozott, mely az autóipar számára toboroz alkalmazottakat. Állítása szerint több mint 750 romának szerzett munkát.

Ifj. Pollák háromévnyi parlamenti munka után készen áll arra, hogy három új kollégáját bevezesse a törvényhozási folyamatok rejtelmeibe.

Azt azonban sajnálja, hogy a kormányban valószínűleg egy roma sem lesz. „Még mindig reménykedek benne, hogy Ficónak nem sikerul kormányt alakítania, és hogy a kormányban ott lesz a PS, amelynek két ügyes roma képviselője van. El tudom képzelni Ingrid Kosovát oktatási miniszterként” – mondja.

Megjegyzi, hogy az Európai Bizottság beperelte Szlovákiát a roma gyerekek szegregálása miatt, amiért Szlovákia 1 millió eurós pénzbüntetést kaphat. Pollák úgy véli, hogy a romák a kormányban ezen jobban tudnának segíteni, mint Robert Fico kormánya. „A smeresek olyan üzeneteket közvetítettek a romák felé a kampány során, hogy készülhetnek a keményebb szabályokra vagy arra, hogy semmit sem fognak kapni. Nem hiszem, hogy képesek lennének elfogadni egy szegregációellenes törvényt.” – véli Pollák.

Fotó N – Tomáš Benedikovič

„Bízom benne, hogy a PS két roma képviselőjével együtt kialakítunk egy erős bástyát Robert Fico szélsőséges retorikájával szemben” – fejti ki reményeit.

Koalíciós képviselőként az előző választási ciklusban két törvényjavaslatot nyújtott be. Idén januárban benyújtott egy határozatot a nagymihályi újévi gyilkosságról, amit egy roma fiatal követett el. A határozat azzal ítélte el a gyilkosságot, hogy az egy egyén, nem pedig egy egész közösség tette volt. A parlament elfogadta ezt a határozatot. A 20 éves gyilkost, aki beismerte a tettét, a héten a bíróság 19 évnyi börtönbüntetésre ítélte.

Februárban ifj. Pollák a törvényellenesen sterilizált nők kárpótlására nyújtott be egy törvényjavaslatot. A javaslatot első olvasatban megszavazták, az ülést azonban végül a koalícióban uralkodó káosz miatt berekesztették. Pollák a választás előtt néhány hónappal egy olyan törvényjavaslatot is be akart nyújtani, amely a gyerekek számára kötelezővé tette volna a hároméves kortól való óvodalátogatást.

Tankó Vilmosnak még mindig van esélye kijutni a 2024-es olimpiára

Tankó Vilmos (28) ökölvívó legnagyobb sikere a 2015-ös bronzérem, amelyet a Bakuban tartott Európai Játékokon szerzett, valamint az, amelyet 2017-ben szerzett az Európai Bajnokság 22 év alatti kategóriájában. Tankó idén nem jelentkezett a 2024-es párizsi olimpiára, bokszolóként azonban még mindig aktív és van esélye kijutni.

Tankó nehéz körülmények között nőtt fel a galántai járásbeli Tallóson,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kisebbségek

OĽaNO

Parlament

Progresívne Slovensko

Romák

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak