Napunk

Fico nem engedi át a kormányfői posztot Pellegrininek, valószínűleg így is koalíciót kötnek, ebbe a KDH is besegített

Robert Fico. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Frissítve 21.20-kor a KDH-elnökség állásfoglalásával. A pártvezetés nem zárkózik el egy Smer nélküli kormány megalakításától.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az új kormányról szóló tárgyalásokon két jelentős fordulat történt: Robert Fico, a Smer elnöke határozottan elutasította, hogy a Hlas elnöke, Peter Pellegrini kapja meg a miniszterelnöki posztot, ennek ellenére minimális esély van arra is, hogy a PS, a Hlas, a KDH és az SaS koalíciója létrejöjjön.

Fico a miniszterelnöki posztot magának akarja, a parlament elnöki posztját adná Pellegrininek.

Mit döntött Milan Majerský és mit mond a KDH

Ahhoz, hogy a Smer, a Hlas és az SNS kormánya egyre valószínűbb projektnek tűnik, alapvetően hozzájárultak a KDH elnökének nyilatkozatai. Milan Majerský csütörtökön találkozott Pellegrinivel és Ficóval is, és előbb a Hlas elnökének, majd nyilvánosan is közölte, hogy pártja nem akar koalícióra lépni a Progresszív Szlovákiával (PS).

Péntek esti újabb fordulat, hogy a KDH elnöksége tátrai ülésén úgy döntött, továbbra is egy Smer nélküli kormányban érdekeltek. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az események már a Smer és a Hlas megegyezése felé tartanak.

A KDH elnöke csütörtök délután újságíróknak azt mondta, hogy mozgalma kizárja, hogy koalícióra lépjen a Smerrel és a Hlasszal, de az is elképzelhetetlen, hogy a PS-szel kössenek koalíciót.

Majerský ezzel az álláspontjával ellentmondott saját pártja vezetőségének, amely az elnökségben jóváhagyta a tárgyalások folytatását.

A KDH-ból többen megerősítették, hogy a párt elnöksége és a párt frakciója más irányvonalban állapodott meg. Egyetértettek abban, hogy az ellenzékbe vonulás lehetősége hátrányos a KDH számára, hiszen nem tudják népszerűsíteni a programjukat. Ezért megegyeztek abban, hogy ha nincs más lehetőség, akkor a KDH kormányra lép a Progresszív Szlovákiával – még akkor is, ha valószínűleg nem lesz stabil kormány.

A KDH részéről vannak elégedetlen hangok, akik

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

KDH

Michal Šimečka

Peter Pellegrini

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak