Napunk

Horváth Mihály pénzügyminiszter: Ha most nem teszünk semmit, úgy eladósodunk, hogy elveszítjük a kontrollt

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Szerdán Ódor Lajos és Horváth Mihály bemutatták a költségvetési legókockákat, vagy más szavakkal azt a menüt, amiből a következő kormány összerakhatja a kiigazítást. Ezek között vannak kiadásokat csökkentő és bevételeket növelő intézkedések is, de az biztos, hogy nagyon népszerűtlenek lesznek az emberek között.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A következő kormánynak nehéz döntéseket kell meghoznia, bármilyen összeállítású lesz is, állítja Horváth Mihály, az Ódor Lajos vezette szakértői kormány pénzügyminisztere, akivel többek között arról beszélgettünk, miért olyan fontos a költségvetés kiigazítása.

Az interjúban arról is olvashatnak,

  • mire lehet számítani, ha nem kezdünk valamit a költségvetéssel és az államadóssággal;
  • elkerülhető lenne-e a kiigazítás, ha hirtelen megugrana a gazdasági növekedés;
  • mi volt a legnehezebb dolog a minisztersége alatt;
  • megkedvelte-e a politikát;
  • mit jelent szerinte a szlovákiai magyarok számára, hogy a kormányfő és két miniszter is magyar nemzetiségű.

Hogy közelebb hozzuk az olvasóknak: miért fontos a költségvetés kiigazítása?

Szlovákia a nagyságát, a gazdaságát és a pénzpiacok felé való nyitottságát tekintve már most túlságosan eladósodott ország. Ha nem csinálunk semmit, ha a költségvetés kiadási és bevételi oldalát úgy hagyjuk, ahogy van, akkor a következő években további óriási összegeket halmoznánk fel az államadósságban, és előbb vagy utóbb elveszítenénk az uralmat a helyzet felett. Ezt meggátolandó minél hamarabb kiigazító intézkedéseket kell hozni.

A dolog jellegéből következik, hogy ezek nem kellemesek. Lényegében amióta itt vagyok, a rossz hírek vivője vagyok. Sokak számára valószínűleg akkor vált igazán érthetővé, hogy mivel is járna a kiigazítás, amikor szerdán bemutattuk ezt a „menüt”. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az intézkedések különböző rétegek, különböző embercsoportok, cégek, szektorok érdekeit, életszínvonalát fogják érinteni. Ez persze nem kellemes, de hogyha fenntartható pályán akarunk haladni, mint ország és mint állami költségvetés, akkor ezt véghez kell vinni.

Ha ez nem történik meg, az a hétköznapi emberek életében hogyan fog megjelenni?

Rövid távon még valószínűleg valahogy tengődnénk, vannak némi tartalékaink, amikkel még ellennénk egy ideig, de előbb-utóbb a nemzetközi piacok figyelmeztetnének minket arra, hogy milyen pályán haladunk. Ez először abban nyilvánulna meg, hogy drágábban, magasabb kamatért tudna az állam kölcsönt felvenni a piacokon. Ez aztán tükröződik a vállalatok, a lakosság kamataiban is, mivel az állami kamatláb mindig valamilyen szinten mérvadó.

De ennél talán fontosabb, hogy a tartalékaink végesek, előbb-utóbb gondok lennének az államadósság finanszírozásával, nemcsak azzal, hogy megdrágulna, hanem magával a finanszírozással is. Ez a sokat emlegetett

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gazdaság

Horváth Mihály

Költségvetés

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak