Napunk

Fideszes kampányhang és legelésző gólyák. Gyimesi, Orosz és Forró nyertek a Facebookon

Fotó - FB/Gyimesi György
Fotó – FB/Gyimesi György

Eltelt egy újabb negyedév, így hát legfőbb ideje, hogy számba vegyük a szlovákiai magyar politikusok közösségi médiás aktivitását. Kampányok jönnek, vesztett választások mennek, a legaktívabban facebookozó politikusaink élmezőnye stabilnak tűnik, ugyanakkor az üldözők közül kiemelkedni látszik egy fiatal gömöri politikus sziluettje.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Várható volt, hogy a viszonylag nyugalmas tavaszt követően nemcsak a kultúrházakban és a kávézókban kapcsolnak kampányüzemmódba a szlovákiai magyar politikusok, hanem a közösség médiában is aktívabbak lesznek. Nem is történt ez másként.

Fontos leszögezni, hogy adatgyűjtésünk a július 1. és a szeptember 30. közötti időszakban a Facebookon született tartalmakra vonatkozik, magukat az adatokat október 2-án, hétfőn nyertük ki, így összesítésünk a választást követő aktivitást már nem tartalmazza. Ugyanakkor merítésünket a korábbiakhoz képest jelentősen kibővítettük az összes olyan magyar politikussal, aki rendelkezik professzionális Facebook-oldallal és elindult a hétvégi választáson. Korábbi cikkeinkhez hasonlóan most is a Facebook-anyavállalat, a Meta által fejlesztett Crowdtangle statisztikai szoftvert használtuk.

Berobbant a kampány

Az összesített adatokból az látszik, hogy az előző negyedév mintegy 500 ezres számához képest az elmúlt három hónapban majdnem megduplázódott, közel egymillióra nőtt az interakciók száma a politikusaink Facebook-falain – igaz, mostanra 62 fősre hízott a listánk is. Az interakciók döntő többségét az első tíz helyezett produkálta, összesen 700 ezer lájkot, kommentet vagy megosztást sikerült begyűjteniük.

A megnövekedett aktivitás azon is jól lemérhető, hogy 28 politikus tudta legalább 5 százalékkal növelni a követőtábora méretét, reális visszaesésről pedig már csak egy többé-kevésbé politikai nyugdíját töltő politikus esetében beszélhetünk.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Cseh Péter

Facebook

Facebook Toplista

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Orosz Örs

Simon Zsolt

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak