Napunk

A Szövetségnek nem maradt magyar vetélytársa a választáson, de a Híd és a Magyar Fórum egyelőre nem tűnik el

Sólymos László és Simon Zsolt. Fotók - Vladimír Šimíček és Tomáš Benedikovič
Sólymos László és Simon Zsolt. Fotók – Vladimír Šimíček és Tomáš Benedikovič

A Híd és a Magyar Fórum is láthatatlanná vált, de Sólymos László és Simon Zsolt azt mondja, nem dobják be a törölközőt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A magyar pártok közötti választási verseny soha nem zárult még annyira egyértelmű eredménnyel, mint a mostani voksoláson. A Szövetség maradt az egyetlen látható párt, a más pártokkal közösen induló Híd és Magyar Fórum megalázó vereséget szenvedett. A Szövetség vetélytársai olyan kevés szavazatot szereztek, hogy ha azt mindet behúzzák Forróék, az sem lett volna nekik elég a parlamenti küszöb eléréséhez.

A Híd és a Magyar Fórum politikusai ennek ellenére nem beszélnek politikai karrierjük végéről.

A Híd kudarca

májusban alakult Modrí, Most–Híd gyakorlatilag eltűnt a választások napjára. A végleges eredmények szerint a pártra 0,26 százaléknyian szavaztak, ami 7935 voksot jelent. Mikuláš Dzurinda exkormányfő listavezetőként 3663 szavazatot tudott összegyűjteni, Sólymos László, a Híd elnöke 2439-et, Rigó Konrád pedig 1034-et. A pártra a legtöbben a déli járásokban szavaztak, de itt is csak elenyésző arányban. A Dunaszerdahelyi járásban szerezték a legtöbb szavazatot, 1119-et.

Csak összehasonlításképp: Sólymos 2020-ban a Híd listáján még 18 437 szavazatot kapott, ami több mint a kétszerese a Modrí–Híd mostani teljes szavazatszámának.

Sólymos szerint nem volt elég idejük

A Híd politikusai a kudarcot azzal magyarázzák, hogy a Szövetségből való kiválásuk után már nem volt elég idejük felépíteni a pártot. A felmérésekben nem kerültek három százalék fölé, így szerintük még azok is, akik egyébként rájuk szavaztak volna, a végén másra adták a voksukat.

„Nagyon rövid időnk volt. Bíztunk abban, hogy a partnereink a Szövetségben nem fognak minket átvágni, de a végén átvágtak. Ezek után pedig nagyon kevés időnk maradt, hogy azon gondolkodjunk, milyen lehetőségeink vannak, megragadtuk az elsőt, ami kínálkozott. Két hetünk volt arra, hogy valamit összehozzunk” – mondta a Napunknak a Híd tavaszi megalakulásának körülményeiről Sólymos László pártelnök.

Rigó Konrád, a Híd alelnöke valamivel kritikusabb.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Híd

Kisebbségek

Magyar Fórum

Magyar Szövetség

Simon Zsolt

Sólymos László

Szlovákiai magyar

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak