Napunk

Napunk newsfilter: Pellegrini egyelőre várja, fölé tud-e ajánlani Šimečka Ficónak

Peter Pellegrini. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Pellegrini nehéz nyerő pozíciója. 2. Bugár és Berényi visszavittek minket 2010-be, és ez mindent elmond a Szövetség kudarcáról. 3. Semmire nem jó látszatintézkedés a részleges határellenőrzés.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Pellegrini nehéz nyerő pozíciója

Délután a szlovák közrádió vendége volt Peter Pellegrini, akinek a pártja, a Hlas bár a harmadik helyen végzett a választáson, mégis ő van nyerő pozícióban, mert nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Hogy végül dönteni fog, az biztosnak látszik, most is elmondta, nem opció számára, hogy miatta kelljen megismételni a választást.

Nehéz bármilyen következtetést levonni a szavaiból arra vonatkozóan, hogy hogyan állnak a tárgyalások. Pellegrini ma másodszor találkozott Ficóval, elmondása szerint ez is egy négyszemközti megbeszélés volt, amin semmi konkrétumban nem állapodtak meg. Igaz, a Denník N úgy tudja, addig eljutottak, hogy Pellegrini a kormányfői pozíciót kérje Ficótól. Pellegrini találkozni fog Šimečkával és Sulíkkal is, mert így illik.

A Hlas elnöke a nyerő pozíció ellenére nincs egyszerű helyzetben. Sem Ficóval, sem Andrej Dankóval nincs jóban, ami megnehezíti a közös munkát. Danko szedett-vedett társaságot visz a parlamentbe, akiktől nem igazán várható el a frakciófegyelem, és ez lehet egy komoly kockázati tényező a majdani kormányra nézve. De kockázati tényező önmagában egy PS-vezette négytagú koalíció sokszínűsége is, arról nem is beszélve, hogy mit kapna a Hlas egy ellenzéki Ficótól.

A Hlas elsorvadását is jelentheti egy koalíció a Smerrel, ahogy az Fico eddigi összes koalíciós partnerével történt. Az is szempont lehet, hogy az ország nehéz helyzetben van, és ha népszerűtlen intézkedéseket kell hozni, azoknak a miniszterelnök lesz arca – ez akár vissza is foghatja Pellegrini kormányfői ambícióit. A rádióbeszélgetés alapján úgy tűnik, ő leginkább a KDH elnökével, Majerskýval tudna együtt dolgozni, csak hát nem a KDH van abban a pozícióban, hogy ajánlatot tegyen. Mindenesetre ha a KDH meg tudna egyezni Ficóval, az megkönnyítené Pellegrini számára is, hogy a Smert válassza.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Bugár Béla

Klímaváltozás

Menekültek

Michal Šimečka

Migráció

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Robert Fico

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak