Napunk

Az orosz kémfőnök kampánycsend alatt avatkozott be a szlovákiai választásokba. Fico győzelmét akarta, mondja a szakértő

Robert Fico és Szergej Nariskin 2015-ben Moszkvában. Fotó - TASR/AP
Robert Fico és Szergej Nariskin 2015-ben Moszkvában. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Nem számít gyakori jelenségnek, hogy a titkosszolgálatok nyíltan beavatkoznak más országok választási kampányaiba és politikai pártokat támadnak.

Szlovákiában ez azonban nem sokkal a választás előtt megtörtént: az SZVR, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat nyíltan kommentálta a szlovákiai történéseket. Szeptember 28-án, a kampánycsend első napján Szergej Nariskin orosz kémfőnök nyíltan támadta a Progresszív Szlovákiát, és Joe Biden amerikai elnököt azzal vádolta, hogy beleavatkozik a szlovák politikába.

Ezzel együtt azt is kijelentette, hogy a választást aligha lehet demokratikusnak tekinteni. Az orosz titkosszolgálat eddig még soha nem tett ilyen nyílt próbálkozást a választásba való beavatkozás céljából.

A szlovák külügyminisztérium azt üzeni Oroszországnak, hogy hagyjon fel a hazugságok terjesztésével

Nariskin kijelentését élesen bírálták a szlovák külügyi tárca képviselői, a külügyminisztériumba az orosz nagykövetet is behívatták. Ő azonban beteget jelentve a helyettesét küldte maga helyett.

„A külügyminisztérium határozottan kiáll az orosz hírszerzés hamis állítása ellen, amely megkérdőjelezi a szabad és demokratikus választások integritását Szlovákiában. Az ilyen szándékosan terjesztett dezinformációt az Oroszországi Föderáció elfogadhatatlan beavatkozásának tekintjük a Szlovák Köztársaság választási folyamatába, amely független, szuverén és demokratikus államként tisztességes és átlátható választás lebonyolítását garantálja polgárainak” – áll külügyminisztérium reakciójában.

A külügyminisztérium egyben felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a Szlovákia-ellenes dezinformációs tevékenységével. „Az ilyen viselkedés aláássa a kölcsönös kapcsolatokat és ellentétben van a nemzetközi jog elveivel.”

Mit akart Nariskin ezzel a kijelentésével mondani és mire figyelt közben?

Erről külföldi titkosszolgálati szakértőket kérdeztünk, valamint az Amerikai Egyesült Államokat is megszólítottuk, amely Moszkva szerint a Progresszív Szlovákia javára végzett nyomásgyakorlást..

Nariskin: A szlovákiai választás aligha tekinthető demokratikusnak

Először azonban idézzük fel, mi mindent jelentett ki Nariskin bármilyen bizonyíték nélkül. Megállapította, hogy Washington minden bizonnyal nem akar még egy Orbán Viktorhoz hasonló miniszterelnököt Európában.

Állítása szerint az amerikai külügyminisztérium

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Kreml

Oroszország

Robert Fico

Smer

USA

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak