Napunk

Hat kormányalakítási forgatókönyv: még mindig az a legvalószínűbb, hogy a Smer és a Hlas alakít kormányt

Michal Šimečka figyeli Robert Fico és Peter Pellegrini kézfogását a TA3 vitaműsorában. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Michal Šimečka figyeli Robert Fico és Peter Pellegrini kézfogását a TA3 vitaműsorában. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Peter Pellegrini, a Hlas vezetője a kormányfői székért küzd. A tárgyalások elhúzódhatnak, akár a Hlas, akár a PS kormánya jön.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Öt nappal a választások után még mindig nem világos, hogy ki fog kormányozni, annyi előrelépés történt, hogy néhány koalíciós lehetőséget ki lehet zárni – a Smer, a Hlas, az SNS és a KDH négypárti koalícióját és a Smer, a Hlas és KDH hármaskoalícióját.

Enyhén nőtt annak lehetősége, hogy a Progresszív Szlovákia, a Hlas, a KDH és SaS négyeskoalíciója kormányozzon, ez a forgatókönyv azonban még mindig kevéssé valószínű.

Még mindig érvényes, az a valószínűbb, hogy a Smer és a Hlas fog kormányozni Szlovákiában. Miért nem említjük az SNS-t? A folyosókon arról is beszélnek, hogy a Szlovák Nemzeti Párt teljes frakcióját, melyben kizárólag Andrej Danko párttag, adoptálhatja a Robert Fico nevű politikai ragadozó. Ez egy lépés lenne a Smer és Hlas koalíciója felé, és nem kell, hogy ez bonyolult dolog legyen.

1. Fico kormánya a Hlasszal és az SNS-szel (79) – Smer (42), Hlas (27), SNS (10)

Még mindig a legvalószínűbb lehetőség tehát a Smer és a Hlas kormányzása, melyet a győztes párt elnöke, Robert Fico vezet. Az államfőtől október 16-ig kapott időt a kormányalakításra. A Smer vezetője megfázott, ami nehezítheti a megbeszélések szervezését, de ez nem leküzdhetetlen akadály.

Arról nincs információ, hogy Fico beleegyezne abba, hogy ne ő, hanem Peter Pellegrini legyen a kormányfő, de sokat spekulálnak erről. A két párt környezetéből többen úgy vélik, hogy a megegyezéshez vezető út nem lesz sem rövid, sem egyszerű. Pellegrini és a pártban lévő társai attól tartanak, hogy a Smer és annak domináns elnöke fokozatosan felőrölheti a Hlast, ahogy eddig az összes koalíciós partnerét.

Fico (bal), Danko (jobb) és Pellegrini 2018 tavaszán. Archív fotó – TASR

Ettől a Ficóval való koalíció támogatói és ellenzői is tartanak a Hlasban. A következő érv egy ilyen koalíció ellen az,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

KDH

Progresívne Slovensko

SaS

Smer

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak