Napunk

Napunk newsfilter: Gyilkos legóval ébreszt Ódor

Karikatúra - Shooty
Karikatúra – Shooty

1. Ódor Lajos kijózanította az országot. 2. Fico zsebre tette a fasiszták szavazóit. 3. Szlovákiai magyar önreflexió-gyakorlatok választások után. Középfok.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Ódor Lajos kijózanította az országot

Az óriásplakátokat átragasztották, a kampánygulyás illatát is elfújta az őszi szél, és talán a Smer székházában is elpárolgott a fejekből a vasárnap hajnalban elfogyasztott alkohol. Mindenki kiünnepelte és kiszomorkodta magát.

S amikor kinyíltak a macskajajtól fátyolos szemek, az ágy felett ott állt Ódor Lajos. Mosolyogva, kezében egy nagy csomó legókockával.

Úgy adta be a keserű pirulát az ország reménybeli új vezetőinek, mint egy óvóbácsi a hisztis gyereknek: játékosan, de határozottan. Bemutatott ugyanis csaknem száz olyan intézkedést, mellyel konszolidálni lehet majd az államháztartást.

Az intézkedésekből, mint a legókockákból, össze lehet rakni egy konszolidációs csomagot. S ettől majd végleg elmúlik a kampánymámor. Ugyanis fájni fog, a kérdés csak az, hogy mennyire.

Az intézkedések nagy része egyáltalán nem segíti majd népszerűséghez az új kormányt. A következő három évben a GDP öt százalékát kell megspórolni, azaz 6 milliárd eurót, hogy megállítsuk az ország eladósodottságát – s itt megállításról beszélünk, nem csökkentésről.

Nem populistáknak való recept. Az új kormánynak tehát nagyon felelősségteljesen kell hozzáállnia az államháztartáshoz. A legókockákból pedig szép házacskát és szörnyszülöttet is lehet építeni. Ám az a fontos, hogy egyszerre kell csökkenteni a kiadásokat, növelni a bevételeket, és olyan reformokat bevezetni, melyek ösztönzik a gazdasági növekedést. Ezt egy olyan kormány, mely képes bevállalni az időszakos népszerűtlenséget, és érez némi felelősséget az ország iránt, meg tudja tenni. Egy populista nem.

Adóemelés nélkül például biztos nem ússzuk meg – itt elsősorban az áfáról van szó, melyet egy százalékponttal emelve félmilliárd, kettővel pedig egymilliárd euróhoz juthat az államkassza. Ez talán a legkevésbé fájó intézkedés lenne, hiszen Szlovákiában alacsonyabb az áfakulcs, mint máshol a régióban. Ám további több százmillió eurót lehetne spórolni azon is, ha az állam hozzányúlna a csökkentett áfakulcsokhoz, vagy épp emelné az alkohol és a dohányáru adóját.

De emelheti a szerencsejátékra vonatkozó adókat, vagy épp a cukrozott üdítőkre vethet ki ilyet – ez utóbbi például 2026-ig összesen csaknem félmilliárd eurós bevételt jelentene.

De vannak más intézkedések is: már jövőre 96 millió eurót jelentene például a vizitdíj bevezetése, és további 200 milliót az RTVS működését biztosító üzembentartási díj újbóli bevezetése. Eltörölhetnének például egy munkaszüneti napot is, ami évente 150 millió eurós bevétellel járna – és munkaszüneti napból nálunk van a legtöbb az EU-ban.

Faragások. A vállalkozókat érzékenyen érintené a most 60 százalékos leírható átalány bevételtől függő, lépcsőzetes csökkentése – pedig ez is további 70 millió eurót jelentene évente. Emellett viszont óriási megtakarítást lehetne elérni a szociális juttatások lefaragásával is – például a gyermekekre járó adóbónusz célzottabbá tételével, a szülői nyugdíj eltörlésével, a 13. nyugdíj megszüntetésével.

Ha például felére csökkenne a családi pótlék azon családok számára, amelyek nincsenek anyagi szükséghelyzetben, 2023-ban 200 milliót, 2036-ban pedig már több mint 400 millió eurót lehet megspórolni. A gyes időtartamának 3 évről

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Robert Fico

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak