Napunk

Hogyan győzzük le a krónikus halogatást? Nem biztos, hogy elég kiiktatnunk a zavaró tényezőket – A pszichológus válaszol

Ilustráció – Midjourney
Ilustráció – Midjourney

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hogyan győzzük le a krónikus halogatást a munkában és a magánéletben? Tudom, hogy ártok a jövőbeli önmagamnak azzal, hogy az utolsó pillanatig halogatom a kötelezettségeimet, de mégis kényszert érzek arra, hogy a telefonomhoz nyúljak, céltalanul böngésszem a közösségi oldalakat, videókat nézzek vagy rendbe tegyem a kertet.

A halogatás önvádaskodáshoz vezet, szorongáshoz amiatt, hogy képtelen vagyok előrehaladni a dolgokkal, ez pedig a kapcsolatokban is tükröződik, és így tovább, körbe-körbe. Már régóta meghatároztam a jövőképemet és a részcéljaimat az életben, de úgy tűnik, nem tudok a tettek mezejére lépni. Érdekes módon nincs ilyen problémám, amikor rendszeresen sportolok.

Timotej (32)

Martin Miler pszichológus válaszol.

Kedves Timotej!

Azon gondolkodom, melyik végéről kezdjem, mert több lehetőség van arra, hogyan tekintsünk a krónikus halogatásra és hogyan dolgozzunk vele.

Az egyik a motiváció. Milyen kategóriába tartoznak azok a dolgok, amelyeket halogat? Úgy fogalmaz, hogy kötelezettségek. Ebből arra következtetek, hogy valószínűleg inkább a „kellene” vagy a „muszáj” kategóriába tartoznak. Tehát a motivációjuk forrása önön kívül van. Ebben az esetben, legalábbis első lépésként, segíthet, ha vagy áthelyezi őket a „szeretném megtenni…, hogy megtehessem…” vagy a „meg kell tennem…, hogy megtehessem…” kategóriába.

Természetesen ez nem csupán nyelvi gyakorlat. Ha ennek motivációs szinten is működnie kell, akkor elég jó belső okot kell találnia arra, hogy miért akarja vagy miért kell megtennie azt a bizonyos dolgot. Van egy olyan lehetőség is ebben a kategóriában, amikor rájön, hogy valójában nem is akarja megtenni a kérdéses dolgot vagy dolgokat, és akkor teljesen újra kell fogalmaznia a céljait.

Egy másik lehetőség, hogy feltesz magának egy kérdést. Milyen

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Lélek

Pszichológia

Tanácsadás

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak