Napunk

A NAKA Boris Kollár Fun rádiójánál is razziázott. A Sme rodina elnöke szerint egy nevetséges rendőrségi cirkusz az akció

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Először a Pravda és Startitup portálok írtak arról szerda reggel, hogy a NAKA a Célpontok (Targety) akció keretén belül országszerte több mint 17 helyen tartott razziát széles körű gazdasági bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A rendőrség közleménye szerint ez 2011 és 2021 között 7 500 000 eurós kárt okozott.

A legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó akció Pozsonyban zajlott, az elit rendőrök ugyanis a Boris Kollár házelnök tulajdonában lévő Fun rádio épületében is razziáztak. A rádió épületébe reggel kilenc körül nagyjából tíz rendőr lépett be. A rádió folytatta a sugárzást és a rendőrségi akcióról a híradójában sem tett említést.

A Radio Group nevű cég, melynek portfóliójába a Fun rádió is tartozik, közölte, hogy nincsenek tudatában semmilyen törvénysértésnek. „Meggyőződésünk, hogy a bűnüldöző szervekkel történő együttműködésünk a helyzet gyors tisztázásához vezet majd” – tudatta Rastislav Dutka vezérigazgató.

A Fun rádio mellett Martin Borguľa (Sme rodina) képviselő cégében, a Slovcleanben is razziáztak, ahonnan a rendőrök 11:20 körül egy bevásárlókosárban egy halom dokumentumot vittek el. A cég központjába az akció közben Borguľa is megérkezett, de az újságíróknak azt mondta, nem tud a bevetésről.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Pravda meg nem erősített információkra hivatkozva azt írta, hogy a Célpontok akció a Prvá stavebná sporiteľňa, Media Print Kappa, Akzent Media, Benalex, Sayrus, Global Solutions SK, Peber, KGV Security és Bob Group cégeket is érinti.

A Pravda információi szerint a mai rendőrségi akció a korábbi, „Vata” fedőnevet viselő bevetés folytatása. Ez az egyik titkos rezsimben zajló IT projekttel kapcsolatos, melyre 52 millió eurót költött az állam. Manipuláció gyanúja miatt a pénzügyőrség belső ellenőrzése vizsgálta át a projektet, amit követően 2021 márciusában a Különleges Ügyészség eljárást indított.

A Vata 2 akció 2015 és 2020 közötti közbeszerzéseket vizsgált a belügyminisztériumban és a munkaügyi minisztériumban.

Kollár: nevetséges cirkusz

Boris Kollár az esettel kapcsolatban sajtótájékoztató hívott össze délután fél kettőre. Azon a bevetést nevetséges rendőrségi cirkusznak nevezte. Azt állítja, hogy azok az iratok, amiket a rendőrök ma elvittek a rádióból, már három hónapja a NAKA birtokában vannak, mivel a cég ügyvédje elvitte őket.

Kollár kiemelte, hogy a razziázó rendőrök nagyon korrekten viselkedtek, de elismételte, hogy az egész egy „cirkusz”. Szerinte ennek oka az, hogy a rendőrség csak el akarja terelni a figyelmet a határokon található migrációs válságról, hogy a „televíziók tudjanak mit sugározni”.

„Nagyon sajnálom, hogy ilyen módszerekkel takarják el a dolgokat,” mondta a Sme rodina főnöke, aki szerint a rendőrségnek a határon kellene védenie Szlovákiát.

Kollár azt állítja, hogy a Slovclean teljes könyvelése két és fél éve már a rendőrség birtokában van.

A Sme rodina főnöke azt is kijelentette, hogy a jövőben már nem fog válaszolni az Aktuality, Sme, és Denník N riportereinek kérdéseire. Ezeket a lapokat „PR-ügynökségnek” nevezte. „Eddig tartózkodó voltam, de már erre nincs szükség” – mondta Kollár.

Boris Kollár

NAKA

Rendőrség

Sme rodina

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak