Napunk

Az OĽaNO sikere a romatelepeken nem az ötszáz eurón múlott. Matovič alatt nőtt a romák fizetése, és Fico rasszista kijelentései ellen is szavaztak

A kassai Luník IX lakótelep lakója az OĽaNO választási pólójában. Fotó N - Peter Lázár
A kassai Luník IX lakótelep lakója az OĽaNO választási pólójában. Fotó N – Peter Lázár

Ez a választás a roma középosztály emancipációjáról is szól, mondja Tomáš Hrustič kutató, aki már több mint húsz éve foglalkozik roma politikával. Azt állítja, hogy a többi párt alábecsülte a terepen történő kampányolást.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A parlamenti választás számos figyelemreméltó eredményt hozott. Ezek közé tartoznak a rendkívül magas számok is, melyeket az OĽaNO a többségében romák által lakott településeken ért el.

Igor Matovič mozgalma az országos választásokon nem egész 9 százalékot szerzett, de például Kislomnic községben (Ólubói járás) 92 százalékot, a kassai Luník IX-en 91 százalékot, és a Kassa-környéki járás két községében, Keceren 86 százalékot, Ránkban pedig 78 százalékot.

Nem sokkal a választás után megjelentek a gyors magyarázatok, miszerint a roma szavazókat megvezették, és azzal a meggyőződéssel mentek szavazni, hogy 500 eurót kapnak, az uzsorásoktól állítólag előre kölcsönt vettek fel. Beszéltek a szupermarketekbe szóló vásárlási utalványokról és általában a választási korrupcióról is.

A valóságban úgy tűnik, hogy a válasz sokkal bonyolultabb. Számos romatelep és gettó lakosával beszéltünk, olyan emberekkel, akik a romákkal dolgoznak, illetve az OĽaNO jelöltjeivel is, akiket bekarikáztak a parlamentbe.

Többen azt mondják, hogy a romatelepek lakói megértették, hogy az 500 euróról szóló ígéretet csak arra az esetre érvényes, ha Matovič kormányfő lesz.

Az egyik alapvető megállapítás, hogy ez a választás a roma középosztály emancipációjáról szól.

Luník IX, Kecer: Hiszen az az 500 euró át sem ment Matovičnak

A huszas éveiben járó Róbert Horváth a Luník IX lakótelepen lakik. Az OĽaNO-t választotta, ahogy 2020-ban is, mert „a Smer 12 évig kormányzott és nem csinált semmit, amíg az OĽaNO Matovičcsal legalább valamit tett értünk”.

Senki nem ígért neki 500 eurót, ha elmegy szavazni. Szerinte mások sem hitték ezt, a lakótelepen sem beszéltek róla. Nem észlelt semmilyen választások előtti akciót, szóval senki nem is kínált neki semmit.

„Pedig a TikTokon írtam ifjabb Pollák úrnak, hogy várjuk őt, és hogy eljöhetne a Luník IX-re. Nem tudom, hogy eljutott-e hozzá ez az üzenet, de itt semmilyen kampány nem volt.”

A közeli Mašličkovo nevű romatelepről származó Tomáš esete azt mutatja, hogy nem kell elhinni a szóbeli pletykákat. A helyiek azt beszélték róla, hogy a partnerével, Izabellával azért akartak választani, mert meggyőződésük volt, hogy kapnak 500 eurót. Tomáš erre azt mondja, hogy az ötszázasról akkor hallott, amikor Matovič még pénzügyminiszter volt, de soha nem hitte el, ráadásul Matovič csalódást okozott neki – többet is tehetett volna a romákért. Ő és a barátnője ezért a Progresszív Szlovákiára szavaztak.

Kecer községnek nagyjából 3900 lakosa van, ebből 3500 roma. A lakosság több mint 61 százaléka szavazott. Az OĽaNO 86 százalékot szerzett, a második a Hlas lett (3,86 százalék), a harmadik a Smer (3,2 százalék).

„Magam is meglepődtem ezeken a számokon. Elmondom az igazat, nem tudom, mi az oka. A romák mindent csendben csinálnak” – mondta a község polgármestere, Miroslav Galas-Zaufal, aki a Smer jelöltje volt. Elmondta, hogy a legmagasabb részvétel mindig a polgármester-választáson volt, most azonban ez „hallatlanul megnövekedett”. A 2020-as választáson 38 százalék vett részt.

Andrea és Veronika Žigová helyi lakosok megerősítették, hogy a kampány során Peter Pollák járt a településen. A többi jelölttel együtt receptkönyveket osztogattak, de mást nem. Az OĽaNO-ra nem azért szavaztak, hogy pénzt kapjanak a választásért. Senki nem állított nekik ilyesmit. „Hiszen nincs is elfogadva. Hiszen Matovičnak nem is ment át a dolog” – mondta egyikük. Elmondásuk szerint receptkönyvet mindenkinek adtak, aki kérte, elvette.

Kecer egy falu, ahol a legtöbb lakos családi házban él. A falu szélén van egy romatelep, fából készült bódékkal. Itt lakik Ladislav. Ő az OĽaNO-ra szavazott, hogy jobban éljenek. A választásokért járó pénzről azt mondta, mint Andrea és Veronika.

„Csak azt hallottam, hogy a romák Matovič szombati Facebook-bejegyzéséről beszélnek, hogy az 500 euró érvényes. Állítólag egymás között küldözgették. De hogy ez igaz-e, azt nem tudom megerősíteni” – tette hozzá a polgármester.

Igor Matovič ezt írta a bejegyzésben: „Utolsó esély az ötszázasra… siess választani, szavazz, akire akarsz…és ha bejön, amit akarunk és nem engedjük a maffiát a hatalomhoz, minden embernek, aki érdeklődést mutatott Szlovákia iránt 500-at fizetünk. Az utcán ilyet nem találsz.”

Andrea és Veronika Žigová Kecerről. Fotó N – Peter Lázár

Kislomnic: gyűlölet a Facebookon, félelem a Smertől és segítség Matovič alatt

Nicolas 20 éves, Kislomnicon lakik és büszkén osztotta meg a Facebookon, hogy az OĽaNO-ra fog szavazni – ugyanúgy, mint az a 92 százalék, amely Kislomnicon szavazott. A településen nagyjából a választásra jogosultak harmada szavazott.

Nicolas elmeséli azt a történetét, hogyan bizonyosodtak meg Kislomnic lakosai arról, hogy Igor Matovičot kell választaniuk. Az egész azzal kezdődött, amikor elterjedt egy ismeretlen roma facebookos beszélgetése a Smer szavazójával.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Korrupció

OĽaNO

Romák

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak