Napunk

Ideiglenesen visszaállítják az ellenőrzéseket a szlovák–magyar határon

Illusztrációs fotó _TASR
Illusztrációs fotó _TASR

A kormánydöntés egy nappal azután született meg, hogy Ausztria, Csehország és Lengyelország is ellenőrzések bevezetéséről döntött a Szlovákiával közös határszakaszán.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Átmenetileg visszaállítják az ellenőrzést Szlovákia és Magyarország határán, az intézkedés csütörtöktől (október 5.) október 14-ig lesz érvényben – döntött szerdán a kormány.

„Az ellenőrzéseket a Szlovák Köztársaság Magyarországgal közös belső határának teljes hosszában rugalmasan, az aktuális veszélynek megfelelően és a biztonsági helyzet alakulásától függően végzik” – áll a belügyminisztérium anyagában.

A kormány szerint a határellenőrzés visszaállítása a Magyarországgal közös határszakaszon kulcsfontosságú intézkedés. Célja, hogy segítsen csökkenteni az illegális migránsok számát, akik csak Szlovákián keresztül tudnak eljutni más uniós országokba. „Mivel ezek többnyire olyan külföldiek, akiknek a hazájukba való visszatérése a kiutasítás adminisztratív akadályai miatt nem lehetséges, illetve nem célszerű őrizetbe vételük sem, így bizonyos ideig a területünkön maradnak” – mutatott rá a minisztérium. Hozzátették, hogy a migránsok Szlovákiát biztonságos országnak tekintik, ahol nem fenyegeti őket a schengeni övezetből való kitoloncolás veszélye.

A belügyi tárca szerint a Szlovákiába irányuló illegális migrációt idén a nyugat-balkáni útvonalról érkező úgynevezett másodlagos tranzitmigráció dominálja. A kormány ezen a téren tavaly augusztus második fele óta tapasztal növekedést a számokban. Szlovákia 2023 elejétől október 1-jéig 39 688 illegális bevándorlót regisztrált, ami tizenegyszeres növekedés az előző év azonos időszakához képest. „Csak 2023 szeptemberében például több illegális menekültet regisztrálunk, mint a tavalyi év egészében” – áll a minisztérium tájékoztatásában.

Ódor: Szlovákia nem tudja hermetikusan lezárni a határt

A szerdai kormányülést követően Ódor Lajos kormányfő elmondta, hogy október 5. és 14. között szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítani a szlovák–magyar határon. Szavai szerint ezek során elsősorban a gyanús járművekre fognak összpontosítani, és megpróbálják a lehető legkevésbé korlátozni a forgalmat. Hozzátette: a határellenőrzést továbbra sem tartja megoldásnak az Európai Unióban kialakult migrációs helyzetre.

„Megtesszük, de nem lesz nagy hatása Európa egészére” – fűzte hozzá Ódor. Az ellenőrzések kapcsán megjegyezte, csak az a kérdés, hogy „kinek a kezében marad a forró krumpli”. Megismételte, hogy Szlovákia nem tudja hermetikusan lezárni a határt. Ha nem akarják végleg megszüntetni Schengent, akkor üdvözölné, ha az Európai Unió megreformálná a többéves pénzügyi keretet, hogy abból több pénzt különítsenek el a schengeni határőrizeti erők számára is.

A migráció lesz a témája a spanyolországi Granadában megrendezésre kerülő pénteki informális EU-csúcsnak is, amelyen a miniszterelnök is részt vesz. „Nem minden út volt hatékony, amelyet a múltban követttünk. Meglátjuk, hogy a kollégáink hogyan fognak hozzáállni ehhez” – fogalmazott. Lényegi döntésre nem számít.

Martin Královič belügyi államtitkár a schengeni térség és a szabad mozgás elvét tagadó intézkedésnek nevezte a Csehország, Lengyelország és Ausztria által bevezetett ideiglenes ellenőrzéseket. Hozzátette, hogy a határon a katonák mellett rendőröket is bevetnek majd. Elmondása szerint az ellenőrzésekre fordított kiadások becsült összege havi 4 millió euróra tehető. A rendőrség segítésére beosztott 500 katona létszámát egyelőre nem változtatják meg.

A szomszédos országok már kedden léptek

Csehország, valamint Lengyelország és Ausztria éjfél óta a szlovák határ teljes hosszában szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be. Az intézkedés tíz napig tart, de meghosszabbítható.

Ausztria részéről Gerhard Karner belügyminiszter kedden azzal indokolta az ellenőrzések bevezetését, hogy az embercsempészek ne használhassanak alternatív útvonalakat Ausztrián keresztül. A DPA hírügynökség jelentése szerint az ellenőrzéseket Bécs Prágával és Varsóval egyeztetve vezette be.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter a határellenőrzés bevezetését szintén annak tulajdonította, hogy hatékonyan kell fellépni az embercsempész bandák és az illegális migráció ellen. A cseh rendőrség szerint az ellenőrzések csak a kiszemelt járművekre fognak összpontosítani.

Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a határellenőrzések bevezetésének bejelentésekor azt mondta, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az intézkedést az első tíz napon túl is meghosszabbítják majd. Kaminski rámutatott, hogy a tavalyi évhez képest megnőtt a Lengyelországon keresztül Németország és más uniós országok felé illegálisan áthaladó menekültek száma.

A csehek már tucatnyi elfogott menekültről beszélnek

A cseh rendőrség már több tucat illegális migráns elfogásáról számolt be, amióta megkezdték a járművek célzott ellenőrzését a szlovák határon.

„Röviddel az intézkedések bevezetése után a šancei határátkelőnél egy 19 fős migránscsoportot fogtunk el egy furgonban. A csoport 16 férfiból és három gyermekből állt. Jelenleg is keressük a sofőrt, aki még a rendőri ellenőrzés előtt megállította az autót és elmenekült” – közölte a morva-sziléziai rendőrség.

Kedden, még éjfél előtt Dél-Morvaországban is elfogtak egy menekültcsoportot. „Kedden este 10 óra körül a rendőrök a D2-es autópályán Hustopeče közelében ellenőriztek egy külföldi furgont, amelyben 20 szíriai menekült volt összezsúfolódva” – közölte a rendőrség. Az embercsempészt a helyszínen letartóztatták.

Szerdán reggel a járőrök négy szíriait kapcsoltak le a D2-es autópályán, a délelőtti órákban pedig egy másik, 13 menekültből álló csoport adta fel magát Hustopeče rendőrkapitányságán.

A rendőrök és vámosok a kiszemelt autók mellett nemzetközi buszokat is megállítanak, illetve ellenőrzik a vonatforgalmat. Zlín térségében szerdán reggel egy nemzetközi vonaton két, Szlovákiából érkező szíriai illegális migránst tartóztattak fel.

A déli határok mentén megnövekedett migrációval a Napunk is foglalkozott, riporterünk és Érsekújvári járáshoz tartozó Helembán kérdezte a helyieket a kialakult helyzetről:

Belügyminisztérium

Magyarország

Menekültek

Migráció

Rendőrség

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak