Napunk

Mit várhatnak a szlovákiai magyarok egy Smer vagy PS vezette kormánytól? Ígéretek voltak, de nem nagyon lesz, aki beteljesítse őket

Fico, Šimečka és Pellegrini a TA3 tévévitájában. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fico, Šimečka és Pellegrini a TA3 tévévitájában. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico szépeket mondott a magyarokról a kampány során, de segíthet-e bármilyen módon a szlovákiai magyaroknak, ha hatalomra jut? Vagy jobb lenne egy PS–Hlas–SaS–KDH-koalíció?

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Akár a Smer, akár a PS alakít kormányt, biztos, hogy soha nem volt ilyen kevés magyar képviselő a szlovák parlamentben, mint most. Így a szlovákiai magyarok érdekképviselete is a leggyengébb lesz az önálló Szlovákia történetében, ha a szlovák pártok azt nem vállalják fel – márpedig erre a múltban nem sok példát láttunk.

„Azt akarjuk, hogy jól éljenek itt a szlovákiai magyarok, mert nekik is megvannak a saját problémáik. Ez nemcsak a politikáról szól, hanem arról, vannak-e útjaik, jut-e oda elég pénz” – mondta Robert Fico két nappal a parlamenti választás előtt, a kampánycsend idején a magyar közszolgálati televízióban sugárzott interjújában.

Fico arról is beszélt az M1-nek, a regionális különbségeket a magyarlakta területek és az ország többi része között Orbán Viktorral egyeztetve számolná fel.

Robert Fico és a Smer számára Dél-Szlovákia fejlesztése a múltban nem volt prioritás, és Fico M1-nek adott nyilatkozatán kívül nem sok nyomát találjuk annak, hogy ez a következő választási időszakban, ha a Hlasszal és az SNS-szel alakítana kormányt, változhatna.

Dél-szlovákiai smeresek

A Smer vezető politikusai között nincsenek sem magyarok, sem dél-szlovákiaiak. A déli régiókból a Smer listáján bekerült a parlamentbe az a Zuzana Matejičková, aki környezetvédelmi aktivistaként felhívta a figyelmet Samuel Vlčan izsai szemétlerakójának ügyére. Ez az ügy buktatta meg tavaly decemberben a Heger-kormányt. A pati illetőségű Matejičková a kampány során teljes mellszélességgel kiállt a Smer radikális politikája mellett.

Fico pártja első nagy választási gyűlését Rimaszombatban tartotta – ebből a városból csak egy pótképviselője lett a pártnak Ivan Hazucha személyében, aki eddig regionális politikusként volt ismert. Ha Fico kormányt alakít, Hazucha biztosan képviselői mandátumhoz jut.

Galántáról is bejutott egy smeres, Jozef Valocký, aki az előző választási időszakban is a Smer képviselője volt.

Fico és a kisebbségek

Robert Fico viszonya a szlovákiai magyarokkal

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

KDH

Kisebbségek

Orbán Viktor

Progresívne Slovensko

Ravasz Ábel

Robert Fico

SaS

Smer

SNS

Szlovákiai magyar

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak