Napunk

A Fidesz örül a Smer győzelmének, a Momentum szerint a PS-re hárul a magyarok képviselete, az MKKP szerint egy viccpárt nyert

Fico és Orbán 2016-ban Pozsonyban. Fotó – TASR
Fico és Orbán 2016-ban Pozsonyban. Fotó – TASR

Politikai elemzővel jártuk körbe, mint gondolnak Magyarországon a szlovákiai választás eredményéről, és ismét körbekérdeztük a nagyobb magyarországi pártokat is. A Mi Hazánk szerint Fico most bizonyíthatja, hogy nem a magyarellenességre épít, a Momentum viszont nem bízik „az ilyen elvtelen populistákban”. Az MKKP-nál nem látnak más utat, mint hogy Szlovákiában is pártot alapítsanak, és a Statisztikai Hivatalnak is felajánlották a segítségüket.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„Nocsak, ki tért vissza. Gratulálok Robert Ficónak a megkérdőjelezhetetlen győzelméhez a szlovák parlamenti választáson. Mindig jó együtt dolgozni egy hazafival. Alig várom!” – írta a szlovákiai választás másnapján Orbán Viktor a Twitteren.

„Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!” – azaz: „Gratulálunk és sok sikert kívánunk”. Így pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter zárta vasárnap a Facebookon a szlovákiai választás eredményéről szóló posztját. Szijjártó még a választás előtt Gútán azt mondta a Napunknak, nem szurkol senkinek, és „túlzott képzelőerő”-nek nevezte azt a benyomást, hogy a magyar kormány Robert Ficót támogatná. Ehhez képest Ficóval a választás előtti napon, már a szlovákiai kampánycsend alatt exkluzív interjú jelent meg a magyar közszolgálati tévé híradójában, és a kormányközeli sajtó is Fico győzelmét tartotta kívánatosnak.

Szijjártó a Szövetség kampányát tolta meg  előző héten Borsiban és Gútán, a választás napján két poszt is megjelent a Facebook-oldalán, amikben arra buzdította a szlovákiai magyarokat, szavazzanak a Szövetségre. A magyar párt eredményét egyelőre hivatalosan nem kommentálta a magyar kormány, de feltételezhetően áll Orbán Viktor tusványosi bírálata, mely szerint „gyenge teljesítmény”, amit a szlovákiai magyar politika produkál.

Korábban magyarországi politológusokkal és elemzőkkel néztük meg, mit gondolnak Magyarországon a közelgő választásról, és a nagyobb magyarországi pártokat is körbekérdeztük.

Ugyanezt megtettük a választás eredményének ismeretében is. Nagy Attila Tibor politikai elemzővel körbejártuk, mit jelent Magyarországról nézve a Smer győzelme. Az előző cikkünkben megszólított pártokat is újra megkérdeztük.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Mi Hazánk

MKKP

Momentum

Orbán Viktor

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Szijjártó Péter

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak