Napunk

Kire szavaztak a szlovákiai magyarok? A Szövetség után a Smer, a PS és az OĽaNO következik (+ grafikonok a választók vándorlásáról)

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A magyar nemzetiségű szavazók leginkább a Szövetségre adták a voksukat, 60 százalékuk döntött Forró pártja mellett. A második helyet a Smer szerezte meg, rájuk a szlovákiai magyarok 10 százaléka szavazott, őket követi a PS és az OĽaNO, a  magyarok szavazatainak 7 százalékával, majd pedig a Hlas több mint 5 százalékkal.

A Smer hétvégi sikere mögött más mellett az áll, hogy a párt képes volt mozgósítani azokat az embereket is, akik 2020-ban nem mentek el szavazni. Valószínű, hogy esetükben nagy mértékben a volt Smer-választókról volt szó, akik a Kuciak-gyilkosság és az azt követő Tisztességes Szlovákiáért-tüntetések után hibernálták magukat.

Robert Fico most újra elnyerte a bizalmukat, a Smer jelenlegi szavazóinak a tizedét teszik ki. „Megvizsgálhatjuk azoknak az embereknek a csoportját, akik azt mondták, hogy a 2020-as választásokon nem vettek részt. Ezek között az emberek között a Smer a legnépszerűbb párt, amely 22 százalékukat mozgósította” – magyarázza Martin Slosiarik a Focus ügynökségtől.

„Én azt feltételezem, hogy a Smer-szavazók közül egy nagyobb csoport a 2018-as események után nem ment el szavazni. Egy részüket most a Smernek sikerült visszahoznia” – fejti ki.

Ezek az adatok az exit pollból származnak, amit a Focus készített a választási éjszakán a Markíza tévécsatornának. Az ügynökség az adatokat a választások valódi eredményei alapján súlyozta. Ez azt jelenti, hogy a választókról alkotott részletesebb képet statisztikai műveletekkel igazították a választás eredményeihez.

Robert Fico és párttársai vasárnap délután először kommentálták a választás eredményét. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Hova vándoroltak át a választók

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan viselkedtek a választók 2020-ban és 2023-ban. A Smer mostani szavazóinak 60 százaléka 2020-ban is hű volt a párthoz. Fico pártjának továbbá azokból a szavazókból is sikerült merítenie, akik 2020-ban otthon maradtak, és akik végül a Smer szavazóinak tizedét tették ki a mostani választáson.

Őket követték a korábbi OĽaNO-szavazók (a Smerre leadott szavazatok körülbelül nyolc százalékát tették ki), a korábbi Sme rodina-szavazók (hét százalék) és végül a korábbi ĽSNS-szavazók (öt százalék).

A Smerre ezen a választáson csaknem 700 ezer ember szavazott. Ha ezeket az adatokat átszámoljuk szavazatokra, akkor kiderül, hogy csaknem 35 ezren Kotlebáék szavazótáborából kerültek ki, csaknem 50 ezren a Sme rodináéból és még ennél is többen azok közül, akik 2020-ban az OĽaNO-ra szavaztak.

És hogy kire szavaztak 2020-ban a Progresszív Szlovákia mostani szavazói? Meglepő módon

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dél-Szlovákia

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Smer

Szlovákiai magyar

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak