Napunk

Egyszerre öröm és bánat. Szlovákiai magyarok a választási eredményről (Ankét – 2. rész)

Robert Fico és párttársai vasárnap délután először kommentálták a választás eredményét. Fotó N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico és párttársai vasárnap délután először kommentálták a választás eredményét. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A hétvégi előrehozott parlamenti választás sok kérdést felvet mind az országot, mind a szlovákiai magyarokat illetően.

A magyaroknak nem sikerült bejutni a parlamentbe, a választást pedig az a Smer nyerte, melynek köréből már több mint negyven embert rács mögé juttattak a bűnüldöző szervek, és további 130 ellen nyomozás vagy bírósági eljárás folyik.

Megkérdeztük a szlovákiai magyar közélet szereplőit, mit gondolnak a választás eredményéről. A kérdés így hangzott:

Hogyan értékeli a szlovákiai parlamenti választások eredményét és a magyar pártok szereplését?

Ankétunk második részében Bara Zoltán, Bolemant Éva, Fiala-Butora János, Juhász László, Kerekes Vica, Korpás Éva, Kovács Balázs, Mészáros Tünde és Miklósi Péter válaszolt.


Bara Zoltán
a Pons Danubii EGTC igazgatója

Robert Fico profi politikus, senki nem lesz négyszeres miniszterelnök, ha nem profi. Kihasználta az elmúlt 3 év kormányzati ámokfutását. A Hlas megalakulása után mindenki leírta, de mégis visszajött. Egyben tartotta a megmaradt pártját, Matovič és Heger romjain újra magasra tör. A koalíciós kormányzás megköti a kezét, de ebben is bőven van tapasztalata.

A magyar közösség két évtizede (2002-ben) érte el szavazatainak maximumát (321 069 szavazat). Rég volt, szép volt. 21 év alatt a közösség létszámában csökkent, pártválasztási orientációjában jelentős számban szlovák pártok felé fordult, és választókedvében is fogyott.  Ám nem olyan mértékben, hogy ne lenne 130 000 szavazónál többre képes.

Ehhez modernizálni kell a pártot, kellenek profi politikusok, akik magyarul, szlovákul és angolul is képesek értelmesen megszólalni, kell szakmai háttérintézmény, ahol tudnak törvényjavaslatot írni, értenek a gazdaságpolitikához, regionális fejlesztésekhez, kellenek szakpolitikusok, akik koordinálják a kisebbségi oktatásügyet, kultúrát, egészségügyet és szociális politikát. Regionális politikusaink és polgármestereink szerencsére vannak, ki kell újra termelnünk az országos politikusokat is, akik tudják, merre van Pozsony, Budapest és Brüsszel. A kevés képzett szakembert a párt tágabb holdudvarába kell csábítani, nem elriasztani és a magyarságukat firtatni (Ódor-effektus). Szlovákia, de egész Közép-Európa egy nagy falu, itt mindenki ismer mindenkit. A sikerhez nyitni kell, nem bezárkózni.


Bolemant Éva
a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás elnöke

A választások demokratikusak voltak, a választók döntöttek, megszületett az eredmény. Most a pártokon, a politikusokon van a sor, hogy megvalósítsák a terveiket, programjukat, ha mandátumot kaptak erre. Mindenkinek volt lehetősége szavazni, tehát befolyásolni a választást. Az eredményt nekünk, választóknak meg el kell fogadnunk, bár ez néha nehezen megy, és sokszor értetlenül is állunk előtte. Lehet mást hibáztatni, lehet önkritikát gyakorolni, elemezni a miérteket, mindenki cselekedjen a lelkiismerete szerint. Fontos, hogy a történéseket megbeszéljük, kielemezzük, ha beszélgetünk, kommunikálunk, talán jobban megértjük, mi is történik körülöttünk. És mindenképpen a saját életünkben lépjünk tovább, menjünk előre.


Fiala-Butora János
jogász, közgazdász, emberi jogi szakértő

Az eredmények nem okoztak meglepetést. Négy év Robert Fico vezette kormányzásra számíthatunk. Szerintem ő az előző káoszkormányokban csalódott embereknek (beleértve új magyar rajongóit is) gyorsan eszébe fogja juttatni, miért kergették el annak idején a kormány éléről.

Ami a magyar pártokat illeti, a Szövetség egy kicsit

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak