Napunk

A Koldusopera üzenete: egyszerre vagyunk okozói és elszenvedői saját nyomorúságunknak. Közeleg a Jókai Színház évadnyitó bemutatója

Fotó - Komáromi Jókai Színház
Fotó – Komáromi Jókai Színház

Pénteken mutatja be a Komáromi Jókai Színház Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusopera című zenés játékát Sebestyén Aba rendezésében. A marosvásárhelyi színész-rendező erdélyi alkotócsapattal érkezett Komáromba: az előadás dramaturgja Kelemen Roland, Sós Beáta a díszleteket, Hatházi Rebeka a jelmezeket tervezi, Macaveiu Blanka pedig a koreográfiáért felel.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

„A Koldusopera sokféle interpretációs lehetőséget hordoz magában. Ha csak a cselekmény vázát nézzük, akár egy romantikus mesét vagy operettet is készíthetnénk belőle. Vagy ellenkezőleg: egy nagyon rideg, cinikus előadást, vagy akár mindezek paródiáját” – mondta el Sebestyén Aba, hozzátéve: az volt a célja, hogy az őszinte és kíméletlen társadalomkritikán túl az embert mutassa meg a maga esetlen, ellentmondásosan is csodálatos komplexitásában. Olyan karaktereket vonultat fel, akikben egyszerre van jelen a cinikus, számító, megkeseredett, hazug, a felebarátait kizsigerelő, önmagától elidegenedett ember, de a szeretetéhes, törékeny, vágyakozó, szerelmes, hívő, önmagára és a világra még rácsodálkozni bíró ember is, aki egyszerre okozója és elszenvedője saját nyomorúságának.

„Ebben a munkában csodálatos partner a Komáromi Jókai Színház kíváncsi, kreatív társulata és elhivatott munkaközössége. Sokszor idézett tétel a brechti epikus színházzal kapcsolatban, hogy a nézőnek nem kell azonosulnia a szereplőkkel; maradjon külső szemlélő, és kritikusan nézze, amit lát. Én azt gondolom, hogy alaposan meg kell hordoznunk a nézőt egy érzelmi hullámvasúton ahhoz, hogy utána mintegy hidegzuhannyal kijózanítsuk, fölrázzuk és reakcióra, felismerésre, kritikus gondolkodásra vagy akár cselekvésre késztessük őt, hiszen mindennapi döntéseinknek, választásainknak óriási a tétje” – osztotta meg gondolatait a direktor.

A Komáromi Jókai Színházban Bicska Maxi szerepében Orosz Ákos látható. Peachumot, a kolduskirályt Mokos Attila, Peachumnét Holocsy Krisztina, a lányukat, Pollyt Gál Sára egyetemi hallgató alakítja. Tigris Brownként Szabó Viktor, Lucy szerepében Bencsík Stefánia, Kocsma Jennyként Kiss Szilvia lép színpadra. A további szerepeket Szebellai Dániel, Matusek Attila, Olasz István, Béhr Márton, Bernáth Tamás, Köleséri Sándor, Fabó Tibor, Skronka Tibor, Nagy László, Molnár Xénia és Holocsy Katalin játssza.

„Azt érzem, hogy ezt a szerepet nagyon tudatosan és okosan be kell osztani – nyilatkozta a Bicska Maxit alakító Orosz Ákos. – Nem ereszthetem rá magamat, mint egy vaddisznó vagy egy orrszarvú, hanem úgy kell rámennem, mint egy puma vagy egy kihalófélben lévő szibériai fehér tigris. Ami nagyon erős, nagyon veszélyes; nem tudni, hogy mikor ugrik; ha megjelenik, mindenkinek odavonja a figyelmét; nagyon méltóságteljes, nagyon elegáns, és takarékos az energiájával.”

A Komáromi Jókai Színház élő zenei kísérettel tűzi műsorára a Koldusoperát. A zenei vezető Lakatos Róbert, a karmester Ladislav Fančovič, a korrepetitor pedig Pálinkás Andrássy Zsuzsanna lesz. A szövegkönyv Blum Tamás fordítása alapján készült; az előadás dramaturgja Kelemen Roland.

„John Gay 18. századi szatirikus »balladaoperája« nyomán, Villon-átköltésekkel megtűzdelve, Elisabeth Hauptmann fordításából és közreműködésével, Kurt Weill zenéjével 1928-ban született meg Brecht első nemzetközi sikert arató műve, amely szenvedélyességével, humorával kiállta az idők próbáját. Alvilági figurák és »tisztes« polgárok, szerelem és árulás, kéz kezet mos barátság és sunyi bosszúállás: a londoni Soho forgatagában mindenki egy cél felé tör. Többet, nagyobbat akar kiharapni magának a világ tortájából. Bicska Maxi története egyszerre romantikus komédia és szatirikus társadalomkritika. Képmutatás és kapzsiság sosem volt még ilyen szórakoztató és húsba vágó” – olvasható az előadás műsorfüzetében.

Komáromi Jókai Színház

Kultúra

Színház

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak