Napunk

Mit gondolnak a szlovákiai magyarok a parlamenti választás eredményéről? (Ankét – 1. rész)

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A szlovákiai magyarok számára nem sült el jól a 2023-as előrehozott parlamenti választás.

Akik az etnikai politizálás hívei, illetve akik a magyar parlamenti képviseletben bíztak, azok számára csalódás a Szövetség eredménye. Akik a Nyugat-barát politikában bíztak, és a demokrácia alapértékei melletti kiállást választották, azok amiatt érezhetik rosszul magukat, mert nem nyert a Progresszív Szlovákia. A kisebb pártok híveiről ne is beszéljünk.

Egyedül csak azok a szlovákiai magyarok örülhetnek felhőtlenül, akik Robert Fico és Peter Pellegrini támogatásában látták a reményt a szebb jövőre. Bár a pártok kormányalakításig még nem jutottak el.

Megkérdeztük a szlovákiai magyar közélet szereplőit, mit gondolnak a választás eredményéről. A kérdés így hangzott:

Hogyan értékeli a szlovákiai parlamenti választások eredményét és a magyar pártok szereplését?

Ankétunk első részében Bauer Edit, Fabó Mária, Hunčík Péter, Keszegh Béla, Kotiers Róza, Lovász Bálint, Németh Zoltán és Tokár Géza válaszolt.


Bauer Edit
volt EP-képviselő 

Valószínűleg mindannyian tudtuk, hogy ez be fog következni, bár nagyon sokan reménykedtünk abban, hogy nem így végződik a választás. Két évvel ezelőtt nyilván senki sem gondolta, hogy Robert Fico képes visszatérni, de ő egy hullámlovas politikus. Nagyon ráérez a közvéleményre és azt kopírozza, azt mondja az embereknek, amit hallani akarnak. Feltehetően a választók nagy része erre vevő. Azt hiszem, igazuk van azoknak, akik azt mondják, Szlovákia elveszítette a következő négyéves időszakot. Csak csendben jegyzem meg, remélem, hogy csak négy évet és nem többet veszít el Szlovákia.

Én rettenetesen sajnálom, hogy a magyarok nem kerültek be a parlamentbe, nyilván nagyon sok mindennel lehetne vitatkozni, ami előkerült a választási kampányban, de a végeredmény mégiscsak az, hogy hiányzik a magyar képviselet, és nemcsak például a nyelvhasználat területén, hanem a régiófejlesztés lehetőségeit tekintve is.

Parlamenti képviselet nélkül ez nagyon rosszul működik, az önkormányzatok regényeket mesélhetnének arról, hogyan kerülnek hátrányos helyzetbe. Az iparfejlesztés évtizedek óta elmarad a régiókban. Elképesztő módon ürül ki a vidék, mert a mezőgazdaságban nincsenek munkalehetőségek, és főleg ennek köszönhetően az emberek elvándorolnak. Ha nincs emberi potenciál, az adott régió nem tud fejlődni. A magyarlakta régiónak rendkívül hiányzik a parlamenti képviselet, sajnos ez a választás sem hozta meg azt, ami megvalósulhatott volna, ha megvan az egységes fellépés.


Fabó Mária
a komáromi Szinnyei József Könyvtár igazgatója

Csalódott vagyok. A legrosszabb forgatókönyv jött be. Társadalmunk még nem elég érett a nyitott gondolkodásra, jobban fél a káosztól, az újtól, mint a néhány éve elutasított korrupt rendszertől. Nekünk pedig nem mást kell hibáztatnunk, hanem tudatosítanunk kell, hogy csupán nemzetiségi alapon ma már nem elég politizálni.


Hunčík Péter
pszichiáter, író, publicista

A választás tulajdonképpen nem hozott semmi újat, csak azt, ami várható és előrelátható volt. Ezt jelezték a közvélemény-kutatások, erre lehetett felkészülni, persze volt néhány meglepő dolog is, de tulajdonképpen erre már hosszabb ideje készülhettek a nagyobb politikai pártok vezetői, hogy ebből a helyzetből kell kiindulni. Vagyis, hogy győz a Smer, hogy második vagy harmadik helyen végez a Hlas, és ők valószínűleg koalíciót alkotnak.

Ha nem került volna be az SNS, akkor reális esély lett volna arra, hogy a Progresszív Szlovákia vezetésével egy Európa-orientált blokk áll fel. Nehéz elképzelni, hogy azok az emberek, akik otthagyták Ficót, annyira megtagadnák őt és volt párttársaikat, hogy megengednék a pártvezetőnek, Peter Pellegrininek, hogy ne egykori párttársával és eszmetársával, Ficóval, illetve a Smerrel lépjen koalícióra. Valószínűleg belekényszerítik őt abba, hogy koalíciót csak Ficóval lehet kötni, és harmadik korpuszként ott lesz az SNS.

Hál’ istennek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Progresívne Slovensko

Smer

Szlovákiai magyar

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak