Napunk

Napunk newsfilter: Szlovákiai magyar önreflexió-gyakorlatok választások után. Alapfok

Választások előtt Dunamocson. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Választások előtt Dunamocson. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Kakofónia a zsákutcában. 2. Mit mért az exit poll? 3. Pellegrininek most jó lenni.

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Kakofónia a zsákutcában

Nézegetjük a választási eredményeket, és szinte mindenki mást lát. Innen nehéz lesz elrugaszkodni. Próbáljuk meg a párbeszédet, arról már van tapasztalunk, ha elbeszélünk egymás mellett.

„Történelmi eredményt értünk el” – írja közösségi oldalán Forró Krisztián, a Szövetség elnöke pártja 4,38 százalékos eredményéről, ami 130 183 voksot jelent.

Három éve a Magyar Közösségi Összefogás 3,9 százalékát 112 662 szavazat hozta össze. Ha ehhez viszonyítjuk a 2023-as voksszámot, akkor valóban jobb eredményt ért el a párt. De a sikerhez ez kevés volt, írta Forró pártelnök.

Ha már a történelmi jelzőt használta Forró, nem árt megnézni a tágabb történelmi kontextust, és abban vizsgálni, honnan hová tart a szlovákiai magyar politizálás.

Fiatalabb olvasóink kapaszkodjanak meg: 1998-ban a Magyar Koalíció Pártjára több mint 306 ezer voksot adtak le. 2002-ben érte el országos szinten a szlovákiai magyar politizálás a legjobb eredményét, több mint 321 ezer szavazatot kapott a magyar koalíció. 2006-ban még 269 ezer fölött volt a támogatók száma.

2010-ben a pártszakadás után a Híd 205 ezer fölötti szavazóval került a parlamentbe, az MKP 109 ezerrel kívül rekedt, és bár a Hídnak szlovák szavazói is voltak, együtt a két párt teljesítménye nagyon erős.

Az erős polarizációt követően elkezdett fogyni a magyar pártokra leadott szavazatok száma. 2012-ben a Híd 176 ezerrel a parlamentben, az MKP ismét 109 ezerrel kívül. 2016-ban a Híd melletti 169 ezer voks parlamenti helyet biztosít, az MKP 105 ezerrel kinn.

Megérkezünk 2020-hoz, az MKÖ eredményét már leírtuk, 112 ezer szavazat, a Hídé 59 ezer. Mindkét párt a parlamenten kívül.

Azért citáltuk ide a magyar pártok munkájának a bizonyítványát, hogy értelmezni tudjuk, történelmi sikerről beszélhetünk-e. És akkor megérkeztünk 2023-hoz.

A Szövetség 130 ezer szavazat, a Híd 7900 a Magyar Fórum 3400. Ez összesen 141 ezer. Az 1998-as és a 2002-es MKP-ra leadott voksoknak a felét sem éri el. A Szövetség, a Híd és a Magyar Fórum összeredménye sem érte el az öt százalékot.

Kijelenthető, hogy az elmúlt években a szlovákiai magyar politika valamit nagyon elrontott.

Lehet azt elemezni, és ezt a munkát is el kell végezni, hogy a Szövetség kampányhajrája nem volt rossz, és megjelentek olyan pozitív üzenetek is, amelyek azt mutatták, hogy a régiókért dolgozó párt hogyan lehetne sikeres. És a Gyimesi-jelenség szavazatfelhajtó-erejét is lehet vizsgálni, de talán a nagy narratíva és a szlovákiai magyar politizálás keretezésével érdemes kezdeni.

Konfrontatív politizálást folytathatnak nagy pártok, de egy nagyjából nyolc százalékos szlovákiai magyar közösség jelen állapotában csakis integratív, konszenzusos politikával lehet sikeres. A jól működő platformokkal aládúcolt Szövetség ilyen lehetett volna, de ezt a politikusok elbaltázták. Ők elszúrták, és most külső szereplőkre tolják a felelősséget.

Dél-Szlovákiában sokáig fegyelmezetten, magas részvétel mellett szavaztak a magyarok. Mára a trendek megfordultak, az északi régióban több mint tíz százalékkal magasabb a részvételi arány, mint délen. Aki nem tud mozgósítani, nem ismeri a saját választóit, az nemcsak fordítva ül a lovon, de más tekintetben is alkalmatlan.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Focus

Hlas

KDH

Michal Šimečka

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Smer

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak