Napunk

Vlček Erik: Mindent megteszek azért, hogy a kettős állampolgárságot lehetővé tegyük

Vlček Erik. Fotó -TASR
Vlček Erik. Fotó -TASR

Bármelyik lehetséges koalíció valósul meg, Vlček Erik, aki a Hlas listáján szerzett mandátumot, benne lesz. Habár nem magyar az anyanyelve, aktívan szeretné képviselné a déli régiókat és a szlovákiai magyarokat is.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Ha a Smer a Hlasszal és az SNS-szel alakít kormányt, Vlček Erik lesz az egyetlen koalíciós képviselő, aki tud magyarul és vállalja a magyarok képviseletét. A komáromi sportolóval egyebek mellett arról beszélgettünk,

  • miért lépett be a politikába,
  • mit gondol a Smerről és Robert Ficóról,
  • mit tud a kisebbségek helyzetéről,
  • lehet-e még Pellegriniből miniszterelnök,
  • ő maga milyen koalíciót részesítene előnyben.

Hogyan értékeli a Hlas választási eredményét?

A Hlas egy nagyon fiatal párt, és eddig nem vett részt parlamenti választáson. Ezért nagyon óvatosan figyeltük az eredményeket. Végül úgy alakult, hogy a pártban mindenki nagyon elégedett ezzel a megtisztelő eredménnyel.

Ön újonc a politikában, miért döntött úgy, hogy politikus lesz?

Az embernek élete egy pontján el kell döntenie, mit fog csinálni a továbbiakban. Én sportoló vagyok, kajakos, és kajakozni sajnos nem tudok életem végéig. A tapasztalataimat, amiket a sportban szereztem, szerettem volna kamatoztatni. Mivel a déli régióban élek, nekem az is fontos, ez a régió ne maradjon le, és lépést tudjon tartani a fejlesztések terén. Nem szeretném, ha az infrastruktúrát, a kórházakat vagy az iskolákat elhanyagolnák. Csak a politikán keresztül lehet sok ötletet, gondolatot érvényesíteni, ezért úgy döntöttem, belépek. A Hlas politikája állt hozzám a legközelebb, és megtaláltam magam a politikájukban.

Korábban bármilyen módon foglalkozott politikával?

A helyhatósági választáson indultam képviselőnek, és kipróbáltam, hogyan reagálnak rám az emberek, milyenek az esélyeim. Ott is szép eredményt értem el, és örülök, hogy megválasztottak.

Ott ugye még függetlenként indult.

Igen, mert az még csak az első lépés volt, utána kezdtem gondolkozni a nagypolitikáról.

Mielőtt a Hlas létrejött volna, a Smerrel is szimpatizált?

Nagyon jó tapasztalatom volt Peter Pellegrinivel, amikor oktatási miniszter volt. Sokat segített a sportban, és amit megígért, azt be is tartotta. Inkább vele szimpatizáltam.

A korábbi Smer-kormányok tevékenységét hogy látja?

Én neutrális álláspontot kell hogy elfoglaljak. Nem vagyok politológus, úgyhogy eddig nem figyeltem ennyire a politikát.

Vlček Erik 2017-ben. Fotó – TASR

Azt azért gondolom észlelte, hogy Robert Fico elég markáns politikusként volt jelen Szlovákia elmúlt évtizedeiben.

Igen, természetesen, de most nem az én feladatom, hogy ezt értékeljem. Volt egy demokratikus választás, és az emberek úgy döntöttek, hogy a Smer lett a győztes. Ezt akceptálni kell.

A Smer és a Hlas egyes politikusai és jelöltjei ellen az elmúlt években rendőrségi nyomozások indultak, és bírósági eljárások is. Hogyan tekint erre a dologra?

Természetesen követtem ezt,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Kisebbségek

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Szlovákiai magyar

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak