Napunk

Orosz Örs: Többé nem lehet hazardírozni a felvidéki magyarok szavazataival, legközelebb koalícióban kell indulnia a Szövetségnek

Orosz Örs. Fotó - Orosz Örs Facebook-oldala
Orosz Örs. Fotó – Orosz Örs Facebook-oldala

Orosz azt mondja, már a mostani választás előtt megpróbált összehozni egy koalíciót a KDH-val.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az Összefogás-platform elnöke a Szövetség több politikusával ellentétben a kudarc okait inkább a párt háza táján látja. Orosz Örssel többek között arról beszéltünk, mit gondol Gyimesi György felvetéséről, miszerint a magyar párt egyedül nem fog tudni többé bejutni a parlamentbe, és hogy szerinte mi lesz a platformrendszer sorsa.

Hogyan értékeli a Szövetség választási eredményét? 

Én azt gondolom, hogy ez a lehető legjobb eredmény, amit a jelenlegi helyzetben hozni lehetett. A júliusi startpozícióból ez a maximum, amit szerintem el lehetett érni. Megtettünk mindent, mindenki nagyon sokat dolgozott. A kampányból a disszonancia elég jól eltűnt, működött egyfajta természetes összedolgozás. De volt több hátráltató körülmény is.

Mik voltak ezek?

Először is az, hogy van még mindig néhány személyiségzavaros egomán alak a közösségünkben, legyen szó álhírportálok üzemeltetőiről vagy kispártok vezetőiről.

Volt kísérlet a megegyezésre Simon Zsolttal, és a hidasok benntartásáért senki nem tett többet, mint az Összefogás. Annak idején Simont én személyesen is több ízben kerestem, hogy legyen megegyezés, tárgyalás is volt. De nyilvánvaló volt, hogy erre nincs akarat, hiányzott az államférfiúi attitűd és a patriotizmus.

Disszonanciát okoztak azok a portálok is, amik a pártunkból élnek, vagy a pártunk tagjai alkotják őket. Talán őket kéne leginkább elmarasztalni, mert a megosztáson az utolsó percig dolgoztak, sőt kéjes örömet éltek át mindeközben. Nyilvánvalóan felelősség terheli az értelmiségünket is, hogy nem tudott mellénk állni. Én értem, hogy nagy dilemmákat okoztunk számukra. De a sajtó lehetett volna az, amelyik azt a 18 ezer szavazót még mobilizálni tudta volna.

És ezeken kívül a hiba bennünk keresendő, az elmúlt két év hibás menedzseri döntéseiben. Abban, hogy a sikeres megyei választások után nem a sikerélmény hullámát lovagolta meg a párt, hanem a belső feszültséggerjesztés útját választotta, ami felesleges csatározásokhoz vezetett a platformrendszer körül.

Egyébként nagy felelősséggel tartozunk a közösségünk iránt, mert rengetegen hittek bennünk, rengetegen választottak bennünket. Forró Krisztián elnök úr nem vétett a kampányban komolyabb hibákat sem befelé, sem kifelé, és ezt a választók láthatóan honorálták.

Ezzel nagy kontrasztban van az, ami „a másik egyes”, a csodafegyver, Gyimesi György körül történt a kampányban. Én továbbra is úgy gondolom, hogy Gyimesi György jobb, hogy a mi listánkon volt, mintha máshol lett volna. Dolgozott és hozott is szavazatokat, de korántsem annyit, ahogy azt a körülötte összegyűlt vágyvezérelt slepp feltételezte.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Magyar Szövetség

MKP

Orosz Örs

Összefogás

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak