Napunk

Nem valószínű, hogy Fico az orbáni útra lép Ukrajnával kapcsolatban, mondja egy elemző

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Már csak pár óra maradt! Kapcsolódj be közösségi finanszírozási akciónkba, hogy a Napunk 2024-ben is a szlovákiai magyarok hangja lehessen! Minden adományt köszönünk.

A Smer választási győzelme nagy visszhangot váltott ki a külföldi médiában, többek között amiatt is, milyen álláspontot képvisel a párt az ukrajnai háborút illetően.

Fico a kampány során többször is elismételte, hogy ha visszatér a kormányba, Ukrajnának egy töltényt sem küld. Volodimir Zelenszkijt többször is támadta verbálisan, illetve azt a dezinformációt is terjesztette, hogy a konfliktust igazából „az ukrán fasiszták indították el”.

Jelen pillanatban az a legvalószínűbb, hogy az új koalíció a Smerből, a Hlasból és az SNS-ből fog összeállni. Még az is megeshet, hogy a KDH is csatlakozik hozzájuk, ezt azonban a választások előtt és után Milan Majerský pártelnök kizárta.

Kevésbé valószínű egy Progresszív Szlovákia vezette kormány, a Hlas, a KDH és az SaS részvételével. Megnéztük, mit jelentenének ezek a koalíciók az Ukrajnának küldött segítség szempontjából.

Elemző: nem Fico lenne a valódi trójai faló

Kezdjük azzal a forgatókönyvvel, ami jelenleg a legvalószínűbb: egy Smerből, Hlasból és SNS-ből álló kormány. Milan Nič elemző azt feltételezi, hogy ebben az esetben Robert Fico „nagyon taktikusan” viselkedne Ukrajnát illetően.

És hogy mit jelenthet ez pontosan? „Egyrészt mondaniuk kell valamit a szavazóknak. A legnagyobb valószínűséggel leállítják az állami fegyverszállítást, másrészt viszont az uniós forrásokból finanszírozott hadiipart nem fogják akadályozni” – nyilatkozta a német DGAP intézmény szakértője a Denník N-nek.

Nič meg van róla győződve, hogy Fico érdekeit is szolgálni fogja az Ukrajna újjáépítésében való részvétel. „Ne várjuk azt, hogy az orbáni útra lép. Ne feledjük el, hogy Szlovákiát (Magyarországgal ellentétben – a szerk.) elvágták az oroszországi gáztól” – figyelmeztet.

Ugyanígy kiemeli, hogy mindenről Robert Fico fog dönteni. „Csak rajta áll, hogy mennyire akar bomlasztó lenni az unióban és a NATO-ban. Én azonban azt feltételezem, hogy sok mindenre lesz szüksége ettől a két szövetségtől, és vissza kell majd térnie a pragmatikus viszonyokhoz” – magyarázza.

Ezzel együtt felhívja a figyelmet arra, hogy a valódi „trójai falónak” nem a Smert, hanem

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Gazdaság

Hadiipar

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Robert Fico

Smer

SNS

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak