Napunk

Napunk newsfilter: A szlovákiai magyaroknak nagyon hiányzik egy valódi szövetség

Forró Krisztián. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Forró Krisztián. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. A Szövetség jelöltjei nem bírják elengedni a megosztó beszédet a választás után sem. 2. A teljesség igénye nélkül a kormányalakítás nehézségeiről. 3. Karikó Katalin Nobel-díjas.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A Szövetség jelöltjei nem bírják elengedni a megosztó beszédet a választás után sem

Az előrehozott választás kudarccal végződött minden magyar kapcsolódású párt számára. A két kisebb, a Híd és a Magyar Fórum eredménye észrevehetetlen, a Szövetség pedig nem érte el célját, nem jutott a parlamentbe, bár sikerült növelni a szavazóik számát az MKÖ 2020-as eredményéhez képest.

Érthető a frusztráció, a csalódottság, viszont a bűnbakkeresés, mások lekicsinylése, a másra mutogatás már kevésbé – hiszen épp ez a tevékenység volt az, ami már a kampány során is megosztóan hatott az emberekre a magát integratívnak tekintő Szövetségen belül és azon kívül is, a választópolgárok közt.

Úgy látszik a választás eredményét értékelő megszólalásaikból, hogy képtelenek tanulni a kudarcból. Továbbra is a mi és a ti megosztottsága jellemzi ezeket, az érdekeiken túli másság elfogadása már kevésbé – a kiválasztottak Szövetségét látjuk megnyilvánulni.

Ebből pedig az következik, hogy képtelenek ellátni a szlovákiai magyarok sokszínű társadalmi csoportjának érdekképviseletét.

Ezt bizonyítja Forró Krisztián és Gyimesi György megszólalása is.

A (liberális) média. Pátriának nyilatkozó listavezető, Forró és a Napunknak miniinterjút adó „listautolsó”, Gyimesi elsőként a médiát nevezte meg a kudarc okaként, utóbbi konkretizálta is, a liberális médiát. S csak ezt követően a mozgósításuk elégtelenségét. Forró Napunknak adott interjújában egy lélegzetvétellel elmondva, de fordított a sorrend.

A fő probléma az volt szerintük, hogy az újságírók három magyar pártól beszéltek, nem egyről, hiszen, érvelnek, csak egy bejutásra esélyes – értsük úgy: „igazi” (?) – magyar párt volt. Magával szemben persze objektivitást vár el a Szövetség a mediális térben, de az újságíró szerintük ne legyen az a politikai ellenfeleikkel.

S mi miatt nem kellene a magyar kötődésű pártok közt emlegetnünk a Hidat és a Magyar Fórumot?

„A másik kettőnek, amiről önök is azt mondták, hogy magyar párt, összesen lett vagy 10 ezer szavazata. Ez egy vicc” – mondja Gyimesi a Napunknak. Ezzel azonban nemcsak a két párt, hanem a reménytelen helyzetben a két kis pártnál megmaradt közel 10 ezer szavazó is csak vicc Gyimesi számára.

Hogy az ilyenfajta megosztó gondolkodás, erőkultusz mennyire riasztó a szlovákiai magyarok számára, annak legjobb bizonyítéka, hogy ötödszörre sem jutott be a parlamentbe az ezt képviselő magyar párt.

A mozgósítás sikertelensége sem biztos, hogy pusztán a nem elégséges befektetett munkára vezethető vissza, hanem azon is múlott, hogy ez a fajta politika stílus a szlovák pártokhoz terelte a szavazókat, vagy épp távolmaradásra késztette őket. És most a további okok felderítését nem folytatnám, csak megjegyezném, hogy ennek a stílusnak a következménye a színvonaltalan program is.

Mindamellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az erőben hívő választópolgárok egy részét elvihette – Orbánék segítségével – a Smer.

Ha ezek után nem a tőlük elforduló, liberális és másképp gondolkodó magyar szavazók felé nyit a Szövetség, hanem ideológiai elvek mentén a szlovák pártok felé, végképp

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Nobel-díj

Peter Pellegrini

Robert Fico

Szlovákiai magyar

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak