Napunk

Ha Fico lesz a miniszterelnök, Hamran István rendőrfőkapitány nem várja meg, hogy leváltsák, önként távozik

Hamran István. Fotó: N - Vladimír Šimíček
Hamran István. Fotó: N – Vladimír Šimíček

Az elmúlt három év rámutatott arra, mennyire fontos, hogy ki áll a rendőrség és a speciális ügyészség élén. Hamran István távozása és Daniel Lipšic menesztése hátralépés lenne az ezeknél a szerveknél dolgozók szerint.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ha Robert Fico átveszi a hatalmat, Hamran István távozik a rendőrség éléről, nem fogja megvárni, hogy menesszék – így reagált a rendőrfőkapitány Robert Fico szavaira, aki már a választások másnapján közölte, hogy a főrendőrt és a speciális ügyészt azonnal leváltja. Ezzel gyakorlatilag mindketten betartják azt, amit már a választások előtt jeleztek.

„Ha Fico jön, én megyek” – mondta egy alkalommal Hamran István, aki így nem töltené ki négyéves megbízatását. Egyelőre azonban megvárja a koalíciós tárgyalások eredményét. Ha a Smer alakít kormányt, akkor távozik, úgy fogalmazott, nem kompatibilis a párttal.

„Mentális világaink annyira eltérnek egymástól, hogy egyszerűen nem lehet őket összekapcsolni” – ismételte meg Hamran. Korábban már beszélt arról, hogy nem tudja elképzelni magát a „mi embereink” rendszerében, amelyet a Smer hozott létre, és amelyben a rendőrséget túszul ejtették.

Fico vasárnap nem csak Hamranról beszélt. Már a választások előtt leváltotta volna Daniel Lipšicet a speciális ügyészség éléről. Utóbbi jelezte, önszántából nem távozik a posztról. Ez pedig azt jelenti, hogy a Smernek törvényt kell módosítania, ha valóban meneszteni akarja Lipšicet. A speciális ügyészt hét évre választja meg a parlament, Lipšic 2021 februárjában lépett hivatalba.

Nem csak két személycsere lesz

De nem csak erről a két pozícióról van szó. Ha Hamran István megy, feltételezhető, hogy vele együtt távoznak a legközelebbi munkatársai is, vagyis helyettesei és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója is.

A Smer-kormány jelöltjei előtt szabad lesz az út, akik várhatóan a rendőrség összes kulcspozícióját elfoglalják. Ilyen személycserékre mindig sor került kormányváltáskor. Az azonban még soha nem fordult elő, hogy a rendőrség ilyen széles körű korrupciós vádakkal, politikai célú hatalommal való visszaéléssel kapcsolatban vizsgálódjon, mint 2020 óta.

Ezért lesz kulcsfontosságú, hogy kik maradnak a rendőrségnél, és mi lesz a speciális ügyész hivatalával. Fico azt mondja, hogy az intézményhez nem akar hozzányúlni.

Hamran István rendőrfőkapitány, Ľubomír Daňko, a NAKA igazgatója, Branko Kišš és Damián Imre rendőrfőkapitány-helyettesek. Fotó – TASR

Az viszont szinte biztos, hogy felfüggesztik a NAKA nyomozóit, Ján Čurillát és társait. Ők voltak azok, akik a politikailag is érzékeny bűncselekmények után nyomoztak, Fico pedig folyamatosan támadta őket.

Ján Čurillával és társaival szemben 2021 szeptemberében indított nyomozást a NAKA. A Smer folyamatosan azt állította, hogy Čurilláék manipulálták a tanúvallomásokat. Hasonló vádakkal támadta őket a Sme rodina is, ők akkor fordultak a nyomozók ellen, amikor 2021 márciusában eljárást indítottak a titkosszolgálat akkori igazgatója, Vladimír Pčolinský ellen, akit a párt jelölt az SIS élére.

A NAKA nyomozóinak ügyében a belső ellenőrzés vizsgálódott, egyedül a speciális ügyész állt ki mellettük, aki ezért összetűzésbe keveredett Maroš Žilinka főügyésszel, Lipšicet fegyelmi eljárás keretében büntette meg Žilinka.

„Az eset nem történt meg”

A NAKA még mindig vizsgálja a hatalommal való politikai célú visszaélés vádját, amely kapcsán több mint másfél évvel ezelőtt Fico és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen is eljárást indított. A főügyészség megszüntette az eljárást, de az ügyben még mindig folyik a nyomozás. Csakúgy, mint más korrupciós vádakkal kapcsolatban, amelyek azokba az évekbe nyúlnak vissza, amikor a Smer kormányzott.

Többen attól tartanak,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Daniel Lipšic

Hamran István

Robert Fico

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak