Napunk

Magyarországiként testközelből néztem végig, hogy lett Fico a választás győztese

Erkélyjelenet: Robert Ficóék a győzelmet ünneplik. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Erkélyjelenet: Robert Ficóék a győzelmet ünneplik. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Otthonos, ismerős érzés.

Tekintetem az adatfolyamon, a választási szakértők táblázatain, grafikonjain és térképein, úgy érzem magam, mint a Mátrix valamelyest lelakott, húslevest befőttesüvegből kanalazó kelet-európai szereplője, érkeznek a számjegyek, görcsösen frissítgetem a választási iroda adatait. Hú, de lassan csordogálnak, csak hajnalra lesz biztos, ami valójában talán már fél egy körül világos.

Hogy ezt a helyzetet magyarországi lakosként, több mint húsz évet a magyar médiában töltve, magyarországi szavazóként már jól ismerem.

Hogy a legnagyobb esély arra mutatkozik, mint 2010 óta Magyarországon mindig: populista, melegellenes, oroszbarát, az újságírókkal szemben ellenséges kormány alakul.

Az előző négy magyarországi választást is nagy hírújságok szerkesztőségben töltöttem, csak nem Pozsonyban, hanem Budapesten. Körülöttem szeptember 30-án így megszokott a látkép, csak az ország változik: serényen dolgozó riporterek és szerkesztők, tudósítói bejelentkezések, elemzések, tévéviták, jaj – valaki rosszul lett esetek, politikusi semmitmondások, szakértői szakértések, várakozás, nulla alvás, sok pizza, még több szotyi.

2022-ben, 2018-ban, 2014-ben és 2010-ben is hasonló tudattal mentem aludni Budapesten, mint a szeptember 30-át követő hajnalon Pozsonyban. (És hasonló hasfájással a sok szotyi miatt.)

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak