Napunk

Robert Ficót bízta meg a kormányalakítással az államfő. Két hetet kapott a Smer elnöke

Zuzana Čaputová és Robert Fico. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová és Robert Fico. Fotó N – Tomáš Benedikovič

A várakozásoknak megfelelően Zuzana Čaputová államfő ma délután Robert Ficót, a törvényes és demokratikus parlamenti választások győztes pártelnökét bízta meg kormányalakítással.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Zuzana Čaputová hétfő délután három órakor fogadta a Smer elnökét az államfői palotában, hogy átadja neki a kormányalakításról szóló megbízást. A sajtó csak addig lehetett jelen, míg az államfő kezet nyújtott Ficónak, majd helyet foglaltak a palota egyik szalonjában. Fico 15 perccel később távozott az elnöki palotából.

Távozása előtt Robert Fico közölte, abban állapodtak meg, hogy 14 nap áll a rendelkezésére, hogy kormányt alakítson. „Nem fogok a sajtón keresztül üzenni, hogy kivel ülök le először, másodszor vagy harmadszor tárgyalni. Nem lesz egyszerű feladat, de mindent megteszünk azért, hogy kormányt tudjunk alakítani” – közölte a Smer elnöke.

A voksolás törvényes

Zuzana Čaputová egy órával korábban állást foglalt a szombati parlamenti választásokkal kapcsolatban és leszögezte, hogy a voksolás demokratikus és törvényes volt. Megjegyezte, örül annak, hogy ezt senki nem vonja kétségbe, annak ellenére sem, hogy milyen hangokat lehetett hallani a választások előtt. A parlamenti választások elcsalását épp Robert Fico hangoztatta több alkalommal.

Áthidalni a társadalmi szakadékokat

Čaputová elmondta, hogy a következő néhány nap a politikai tárgyalások időszaka lesz, elsősorban a politikai pártok között, de közte és a pártok vezetői között is. A következő napokban kiderül, hogy mely pártok lesznek képesek parlamenti többséget alkotni a koalíciójuk támogatásához.

„A választásokból kikerülő kormány mindig egy bizonyos véleményspektrumot képvisel. A többiek akaratát az ellenzéki pártok fogják képviselni. Ezért a kormány összetételével természetesen nem ér véget a többi párt küldetése, ellenkezőleg, megkezdődik a kormány és más intézmények ellenőrzésének fontos feladata. A választások eredménye ugyanis mindenekelőtt minden párt felelőssége, legyen az koalíciós vagy ellenzéki” – mutatott rá az államfő.

Emlékeztetett arra is, hogy minden választás után, a társadalom egy része elégedett, egy része pedig csalódott. „Megértem, hogy a választási eredmények sokak számára különböző aggodalmakkal is járnak. Ezért az új kormány egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy a lehető legnagyobb mértékben áthidalja a társadalmi szakadékot. Mert a társadalmi megbékélés és összetartozás messze túlmutat minden választás horizontján. A választások mindenekelőtt az állam legitim kormányzásának eszközei. De olyan kormányzás, amely végső soron a közösség építéséhez és megerősítéséhez vezet, nem pedig a széteséséhez. Az alakuló kormány a Szlovák Köztársaság kormánya lesz, olyan kormány, amelynek minden állampolgárt szolgálnia kell” – figyelmeztetett Čaputová.

Fogadja a pártok vezetőit

Az elnök szerint a politika megoszthat bennünket, de emberként tisztelnünk kell egymást. „A választások eredménye nem fogja megváltoztatni értékeinket, és hiszem, hogy a tisztességes és demokratikus társadalomért tett közös erőfeszítéseinket sem. Mert a demokrácia építése és védelme olyan érték, amely messze túlmutat a különbözőségünkön” – zárta a köztársasági elnök.

Robert Fico mellett az államfő ma még Michal Šimečkával, a Progresszív Szlovákia elnökével is találkozik. Holnap pedig fogadja Peter Pellegrinit, a Hlas elnökét.  A következő napokban folytatódnak a találkozók más vezetőkkel.

Robert Fico

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak