Napunk

Forró Krisztián: Az etnikai politizálás az egyetlen út, a média és a felmérések elbizonytalanították a szavazókat

Forró Krisztián. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Forró Krisztián. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Még ebben az évben tisztújító kongresszust tart a Szövetség.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Forró Krisztián szerint még ha nem is sikerült bejutnia a Szövetségnek a parlamentbe, a választás megmutatta a magyar közösség erejét. Egyelőre nem gondolja, hogy szlovák párttal összefogva kell nekivágni a következő választásnak.

A Szövetség 4,38 százalékot ért el a választáson. Hogyan értékeli ezt az eredményt?

Történelmi eredményt értünk el, de ez a sikerhez kevés volt. Az MKP, illetve az egységes magyar párt 2010 óta nem kapott ennyi szavazatot, illetve a párt elnöke sem kapott ennyi preferenciaszavazatot. De mint említettem, ez kevés volt a sikerhez.

Mi az oka annak, hogy a Szövetség nem jutott be a parlamentbe?

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a déli és a keleti járásokban nem sikerült eléggé mozgósítani a választókat. Ami viszont nagymértékben köszönhető a velünk szemben nem éppen támogató magatartást tanúsító médiának is, és itt a magyar nyelvű médiát is meg kell említeni.

A média olyan információkat közvetített a választók felé, hogy esetleg több magyar párt is van, holott mi hangsúlyoztuk, hogy egyetlen magyar pártnak van esélye bekerülni a parlamentbe, és ez a Szövetség. A választási eredmények meg is mutatták, hogy a másik két párt tulajdonképpen nem is létezik.

A média ezen hozzáállásának köszönhetően sokan elbizonytalanodtak a magyar választók közül, vagy otthon maradtak, vagy a két legerősebb párt, a progresszívek és a Smer közül választottak. Nem a saját közösségük érdekében cselekedtek, hanem az ideológiai harcba álltak bele.

A közvéleménykutató cégek is gyakran 1-2 százalék körül mérték a Szövetséget, ami azt sugallta, hogy nincs esélye bekerülni a parlamentbe. Az eredmény viszont azt mutatja, hogy igenis volt erre esély, az 5 százalékos küszöb eléréséhez nem hiányzott annyira sok, megfelelő mozgósítással el lehetett volna azt érni.

Amilyen módon manipulálták a közvélemény-kutató intézetek a közvéleményt, az már a bűn kategóriájába esik.

Ön szerint szándékos manipulációról van szó?

Ebbe nem szeretnék belemenni, de azt mindenképp el kell mondani, hogy ilyen felelőtlenül kiadni adatokat finoman szólva nem korrekt. Ráadásul a közvéleménykutató cégeknek nem is kell semmilyen felelősséget vállalniuk, miközben látjuk, hogy mennyire fals adatokról van szó.

Az is előfordult, hogy az egyik közvélemény-kutató magasabbra mérte a Magyar Fórumot, mint a Szövetséget, miközben a Magyar Fórum 0,11 százalékos eredményt ért el. Szerintem minden további nélkül kijelenthető, hogy ez manipuláció.

Van-e valami olyan tanulság, amit már most le tud vonni ebből a választási eredményből?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Gyimesi György

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak