Napunk

Grendel Gábor: Biztos vagyok benne, hogy a Smer a Hlasszal és az SNS-szel köt koalíciót

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Grendel Gábor, a parlament korábbi alelnöke az OĽaNO listájának 149. helyéről a hatodikra karikázta fel magát, és ismét bekerült a törvényhozásba. S bár távol tartotta magát a magyar politikai ügyektől, ismét megtalálhatja őt ez az agenda, hiszen magyar párt nem került a parlamentbe.

Arról kérdeztük:

  • mit kezd magával az OĽaNO ellenzékben;
  • megbukhat-e az ellenzék, ha Matovič és Sulík is benne van;
  • felvállalja-e a magyar témákat;
  • s hogy lehet-e belőle ismét parlamenti alelnök.

Gondolkodott a politikán, miközben futotta a kassai maratont vasárnap?

Természetesen. A 30. kilométerig volt energiám gondolkodni a választásokról és az ország jövőjéről, az ellenzéki politizálásról. Aztán jöttek az első fájdalmak, úgyhogy onnantól kezdve már csak arra összpontosítottam, hogy célba érjek.

30 kilométer alatt azért sok mindent túl is lehet gondolni. Nem egyszerűbb a képlet ennél az OĽaNO és a választások eredménye kapcsán? 

Az egyszerű képlet egy dolog. A másik dolog viszont az, hogy mi a megfelelő stratégia ettől a pillanattól kezdve az elkövetkező választásokig.

És az a megfelelő stratégia, hogy az OĽaNO ellenzékbe vonul?

Más lehetőség szerintem szóba sem jöhet, taktikai szempontból is nagyon racionális volt ezt minél előbb tisztázni. A mandátumszámok úgy hozták, hogy a Hlas nélkül nem lehet kormányt alakítani – amit mi elvből kizártunk már a választások előtt.

Másrészt pedig akár a Smer, akár a Progresszív Szlovákia alakít koalíciót, azt az OĽaNO nélkül is simán megtehetik, nyilvánvalóan nincs szükségük az OĽaNO-ra. Szerintem itt tényleg nincs más racionális megoldás, mint az, hogy a párt ellenzékbe vonul.

Az OĽaNO-nak van ellenzéki tapasztalata. De a jelen helyzetben nem vezet ez megugorhatatlan politikai izolációhoz?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Grendel Gábor

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak