Napunk

A politikai pártok és bástyáik: a Smer Pozsonyban is tartotta magát, az OĽaNO a romatelepeken tarolt, Danko pedig Kotleba vadászterületén zsákmányolt

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Cikkünkben a parlamentbe bejutott pártokkal foglalkozunk. A magyar pártok eredményeit külön cikkben dolgozzuk fel.

A Smer támogatottsága a 2023-as választáson

A választási éjszakán a kampánystábok tagjai arra vártak, hogyan befolyásolják majd az eredményt a nagy városokból érkező szavazatok, főleg Pozsonyra volt kíváncsi mindenki. Egy „progresszív szélviharral” számoltak, ehelyett inkább csak egy progresszív szellőt kaptak.

A Progresszív Szlovákia a várakozásoknak megfelelően Pozsonyban és Kassán is nyert. A meglehetősen magas részvételi aránynak köszönhetően (Pozsony megyében például 75 százalékos volt) a progresszívek a fináléban csaknem tizennyolc százalékra ugrottak fel. Ez azonban a Smer eredményét már döntően nem befolyásolta.

Noha a PS eredménye a folyamatosan megszámolt szavazókörzeteknek köszönhetően egyjegyűről a duplájára nőtt, a Smer eredményei csak nagyon lassan mentek lejjebb. Ennek egyszerű oka van – Fico pártja ott is tartotta magát, ahol kevésbé várták.

Smer: Kiszuca, Vágmente, Kelet-Szlovákia

Maradjunk Pozsonyban. Már az első pozsonyi eredmények arra engedtek következtetni, hogy a Smer egyáltalán nem áll rosszul. A végső számok ezt csak megerősítették. A párt országos viszonylatban a szavazatok csaknem 23 százalékát zsebelte be.

Pozsony megyében csak valamivel teljesített gyengébben – 18,5 százalékos eredményt ért el. A fővárosban tehát egy százalékponttal maradt le a megyében elért eredménytől. A 2020-as választásokon nagyobb volt a különbség. A Smer akkor országos viszonylatban a szavazatok 18,3 százalékát szerezte meg, Pozsony megyében azonban csak 12 százalékot kapott, magában a városban pedig még ennél is kevesebbet, 11,5 százalékot.

A Smer mindig is egy országosan erős párt volt, szavazói pedig a fővárosban is voltak, az eredménybeli különbségek azonban eddig mindig számottevőbbek voltak. Vegyük például a 2016-os választást, amikor a párt országosan több mint 28 százalékot szerzett, Pozsony megyében pedig több mint 19 százalékot.

A Smer Pozsonyban elért jelenlegi eredménye azonban jobban közelített ahhoz, amit az egész országban elért. Ezért is történt meg az, hogy a PS pozsonyi sikere nem ingatta meg a győztes párt pozícióját.

A Smert a hagyományos bástyái most sem hagyták cserben. A párt ugyanis Kiszucán, Vágmentén, a felső-nyitrai régióban, valamint a keleti és észak-keleti régióban hosszú évekig nagy támogatásnak örvendett.

A párt a legnagyobb sikert a Nagytapolcsányi járásban aratta, ahonnan Robert Fico származik, az emberek mintegy 39 százaléka szavazott rájuk. Ezt követi a Csacai járás (ahol a szavazatok több mint 38 százalékát szerezték meg), a Szinnai és a Szobránci járásokban pedig több mint 36, illetve 35 százalékot kaptak.

A Smer eredményei arányosan oszlottak el az egész ország területén. A legkevesebb szavazatot Dél-Szlovákiában, tehát a leginkább magyarlakta területen kapták. A pártot azonban itt sem lehet teljesen leírni, a Komáromi és Dunaszerdahelyi járásban ugyanis 14 százaléknyi szavazatot kapott.

PS: városok, az Erdőhát és a külföldi szavazatok

Pozsonyban a Smer aránylag jó eredményt ért el a szombati választáson, de ennek ellenére kijelenthető, hogy a Progresszív Szlovákia bástyája lett. Michal Šimečka pártja

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

KDH

OĽaNO

Progresívne Slovensko

SaS

Smer

SNS

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak