Napunk

Választási newsfilter: Talán nem tetszik, de kaptunk egy pontos képet az országról, amiben élünk

Robert Fico és a Smer tagjai önfledten ünneplik a győzelmet az erkélyen. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico és a Smer tagjai önfledten ünneplik a győzelmet az erkélyen. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Valódi témákkal Szlovákiában nem lehet választást nyerni. 2. Indul a koalíciós násztánc. 3. Továbbra sem lesz magyar képviselet.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Valódi témákkal Szlovákiában nem lehet választást nyerni

Tegnap lezajlott a hónapok óta várt előrehozott választás Szlovákiában. A magas részvételi arány ellenére (68,5%, ami a legmagasabb 2002 óta) viszonylagos nyugalomban, már-már unalomban zajlott a voksolás, épp ezért volt érthetetlen a Statisztikai Hivatal szerencsétlenkedése, ami miatt a végeredményt csak hajnalban tudtuk meg.

A Smer nagy előnnyel győzött, 22,94%-ot elérve. Jelentős lemaradással jön a Progresszív Szlovákia, (17,96%), majd a Hlas (14,7%). Őket az OĽaNO koalíciója (8,89%), a KDH (6,82%), az SaS (6,32%) és az SNS (5,62%) követi.

Kiesők és meglepetések. Az, hogy a Smer ilyen nagy előnnyel tudott győzni a PS előtt, mindenképp meglepetés, ahogy Pellegriniék viszonylag jó szereplése is. A legnagyobb meglepetés azonban a Republika kiesése, akiket minden felmérés a parlamentbe mért.

Félreértés ne essék, senki nem fog sírni utánuk, de tény, hogy a választás legnagyobb vesztesei (mármint rajtunk, magyarokon kívül) Uhríkék, illetve Boris Kollár, aki alatt az egykori maffiózó haverok támadásai miatt szétesett a Sme rodina.

A szélsőséges párt kiesésében bizonyára szerepet játszik, hogy Fico kicsit túlnyerte magát, a Nyugat- és establishment-ellenes szavazók többsége biztosra akart akart menni, és inkább a többszöröss exkormányfő pártjára szavaztak (sic!).

Az alternatív tények és Putyin rajongóinak azonban nem kell aggódniuk, hiszen bejutott az SNS is, mely ebből a szempontból talán még rosszabb is, mint a Republika. Érdekesség, hogy a párt első tizesében kizárólag Andrej Danko SNS-tag, a többiek mind különböző szélsőséges szervezetek jelöltjei.

Populisták országa. A választás egyik nagy tanulsága, hogy a valós problémák tematizálásával és megoldások felmutatásával nem nagyon lehet sikert elérni Szlovákiában, mint ahogy a békésebb, nem konfrontatív politizálásra sincs igazán igény.

A legjobban megírt program nem igazán számított: a Demokrati csúfosan leszerepelt, az SaS épphogy bejutott, és a PS is a várakozások alatt teljesített.

Ezzel szemben Matovičnak elég volt egy verekedés a bejutáshoz, a három éve folyamatosan hergelő Smer pedig nagyobbat nyert, mint az várható lett volna. De hát ez van, ha a választói igény megfelelő kínálattal találkozik.

Ennyit a felmérésekről. A különböző felméréseket készítő ügynökségeknek lesz mit magyarázniuk

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hlas

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Progresívne Slovensko

Robert Fico

Smer

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak