Napunk

Gyimesi György: A Szövetség választási eredménye kudarc, magyar párt önállóan nem fog tudni többé bejutni a parlamentbe

Fotó - Gyimesi György / Facebook
Fotó – Gyimesi György / Facebook

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Szövetség 4,38 százalékos eredményt ért el a szombati előrehozott választáson, így nem jutott be a parlamentbe. Gyimesi György, az OĽaNO korábbi képviselője, aki függetlenként indult a Szövetség listájának utolsó helyéről, vasárnap reggel azt írta ki szlovákul a Facebookra, hogy az etnikai politizálásnak Szlovákiában véglegesen vége. Mivel ezt a megnyilatkozást még a követői is értetlenkedve fogadták, a posztot később azzal egészítette ki, hogy „a félreértések elkerülése végett: a párt nem szűnik meg, csak egyedül nem indulhat már a parlamentbe jutásért”.

Erről beszélgettünk Gyimesi Györggyel, aki a választás eredményét is értékelte, és a politikai jövője is szóba került.

A reggeli posztjára sokan felkapták a fejüket, később módosított is rajta. Mit jelent tehát az, hogy vége az etnikai politizálásnak? Mi jön helyette?

Valójában arra gondoltam, hogy egy etnikai párt önállóan a parlamentbe már nem tud bejutni. Ez csak más pártokkal összefogva, esetleg egy választási listán indulva lehetséges. Azt gondolom, hogy öt vereség, öt kudarc után egy hatodik próbálkozástól már nem várhatunk semmilyen csodát.

Lát olyan pártot, akivel el tudja képzelni, hogy a Szövetség együttműködne a következő választáson?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak