Napunk

Progresszív Szlovákia: Igyekszünk megakadályozni, hogy Fico kormányozzon

Michal Šimečka és a Progresszív Szlovákia tagjai. Fotó: N - Vladimír Šimíček
Michal Šimečka és a Progresszív Szlovákia tagjai. Fotó: N – Vladimír Šimíček

A Progresszív Szlovákia a második legerősebb párt a 2023-as parlamenti választások után, a választási győzelem azonban nem jött össze Michal Šimečka csapatának.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Michal Šimečka vezette Progresszív Szlovákia (PS) a szavazatok 17,95 százalékát szerezte meg a szombati parlamenti választáson. Ez az eredmény 32 parlamenti mandátumot jelent a pártnak. Egy magyar képviselő jutott be, a 21. helyről mandátumot szerző Martin Dubéci. Információink szerint ő volt a párt magyar platformjának ötletgazdája, melynek tagja a 15. helyen mandátumot szerzett Jaroslav Spišiak volt rendőrfőkapitány is.

Megállítani Ficót

A pártelnök szerint a modern Szlovákia történelme során még egyetlen liberális párt sem kapott több mint félmillió szavazatot parlamenti választáson. Kiemelte, hogy ezt az eredményt úgy sikerült elérnie a Progresszív Szlovákiának, hogy a kampány során folyamatos támadásnak voltak kitéve, továbbá rengeteg álhírt terjesztettek a liberális párttal kapcsolatban.

„Mindezek ellenére a Progresszív Szlovákia a második legerősebb parlamenti párt, ezzel a mandátummal maximálisan felelősségteljesen fogunk bánni. Ugyanakkor el kell ismerni, a Smer megnyerte a választásokat. Ezt tiszteletben tartjuk, de úgy gondoljuk, ez nagyon rossz hír Szlovákia számára. Ennél is rosszabb hír lenne, ha Robert Ficónak sikerülne kormányt alakítania” – fogalmazott Michal Šimečka. Hozzátette: Zuzana Čaputová államfő minden bizonnyal Robert Ficót bízza meg a kormányalakítással. „Ennek ellenére, illetve éppen ezért, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, hogy Robert Fico ne kormányozhasson Szlovákiában” – jelentette ki Šimečka.

A PS elnöke szerint a mandátumok számát tekintve két lehetséges koalíció alakulhat a választásokat követően. Az egyiket Robert Fico vezetheti, másik koalíció pedig a Progresszív Szlovákia és partnerei segítségével állhatna fel, és több szavazattal bírna, mint az a koalíció, amelyet a Smer köthetne. Ezt azokra a kijelentésekre alapozza, amelyet a mandátumot szerző pártok elnökei tettek a választások előtt. Rámutatott, hogy jelenpillanatban minden a Hlas döntésétől függ.

„De kíváncsiak vagyunk arra is, milyen véleményen van a többi párt, hogyan akar az OĽaNO hozzájárulni ahhoz, hogy Szlovákiában ne Robert Fico kormányozzon Andrej Dankóval, hiszen valamennyien tisztában vagyunk azzal, mit jelentene ez az igazságszolgáltatás, a jogállamiság, továbbá az ország külpolitikai irányultsága szempontjából” – mondta Michal Šimečka hozzátéve, hogy a következő napokban egyeztetéseket kezdeményez más pártok vezetőivel.

Arra a kérdésre, hogy átengedné-e a kormányfői posztot a Hlas számára annak érdekében, hogy Fico ne alakíthasson kormányt, nem adott egyértelmű választ. A párt korábbi elnöke, Irena Bihariová megerősítette, hogy Šimečka lemond az Európai Parlament alelnöki posztjáról, ahogyan EP-mandátumáról is, a választások előtt ígéretet tett arra, hogy ha a párt bekerül a parlamentbe, a hazai politikának szenteli minden figyelmét.

Az exit poll eredmények közzétételekor óriási volt az öröm a párt eredményváróján. Fotó: N – Vladimír Šimíček

Öröm az exit poll után

Az exit poll eredményeket kitörő örömmel fogadták a párt eredményváróján. A Markíza televízió megrendelésére készült Focus ügynökség felmérése azt mutatta, hogy a szavazóhelyiségekben gyűjtött adatok alapján a Progresszív Szlovákia nyerte a választást 23,5 százalékkal, a második helyen a Smer végzett 21,9 százalékkal. A Hlas a szavazatok 12,2, az OĽaNO 8, az SaS 6,4, a Republika 6, és a KDH 5,3 százalékát szerezhette meg.

A PS eredményváróján éjjel 23 órakor nemcsak a párt eredményét fogadták üdvrivalgással, hanem annak is örültek, hogy az SaS-t a parlamentbe mérte az ügynökség, és érezhetően örömmel nyugtázták a Republika 6 százalékos eredményét is, ami egyébként visszaesésnek számított, akkor még az SNS a parlamenti küszöb alatt volt.

Ugyanakkor az exit poll eredményeket követően a párt nagyon sokáig a harmadik helyen állt. Miután a Statisztikai Hivatal elkezdte feldolgozni a szavazatokat, Robert Fico pártja ugrott az élre, több mint 25 százalékos eredménnyel, a Peter Pellegrini vezette Hlas volt a második több, mint 17 százalékkal. A Progresszív Szlovákia pedig órákig 10 százalékon állt.

Michal Šimečka sem az exit poll, sem pedig a részeredményeket nem kommentálta a választások éjszakáján. Fotó: N – Vladimír Šimíček

Feszült eredményváró

Az exit poll eredményeket Michal Šimečka nem akarta kommentálni. Arra emlékeztetett, hogy pártja 2020-ban sokáig befutónak számított, gyakorlatilag csak hajnalban derült ki, hogy nem ugrotta meg a 7 százalékos parlamenti küszöböt az akkor koalícióban induló párt. A PS-Spolu koalíciónak kevesebb mint 1000 szavazat hiányzott ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe.

„Van egy jó és egy rossz hírem. A jó hír az, hogy a Progresszív Szlovákia megalakulása óta először parlamenti párt lesz. A rossz hír pedig az, hogy valószínűleg sokáig kell várnunk a végleges eredményekre” – mondta egy óra után Michal Šimečka arra utalva, hogy rendkívül lassan érkeznek az eredmények.

Háromnegyed kettőkor pedig közölte, már csak a végleges eredményeket fogják kommentálni. Akkor már a fáradtság mellett némi csalódottság is érezhető volt a párt tagjain, hiszen még mindig a Smer és a Hlas állt az élen. A Progresszív Szlovákia csak hajnali 3:40-kor tornázta fel magát a második helyre.

A Progresszív Szlovákiának eddig egyetlen parlamenti képviselője volt Tomáš Valášek személyében. A korábbi diplomata most is mandátumot szerzett. Fotó: N – Vladimír Šimíček

Mandátumot szereztek: 

1. Michal Šimečka
2. Lucia Plaváková
3. Michal Truban
4. Tamara Stohlová
5. Tomáš Valášek
6. Zora Jaurová
7. Ivan Štefunko
8. Simona Petrík
9. Michal Wiezik
10. Irena Bihariová
11. Štefan Kišš
12. Ingrid Kosová
13. Oskar Dvořák
14. Beáta Jurík
15. Jaroslav Spišiak
16. Jana Hanuliaková
17. Michal Sabo
18. Zuzana Mesterová
19. Ondrej Prostredník
20. Zuzana Števulová
21. Martin Dubéci
22. Darina Luščíková
23. Branislav Vančo
24. Tina Gažovičová
25. Tomáš Hellebrandt
26. Viera Kalmárová
27. Martin Pekár
28. Dana Kleinert
29. Dávid Dej
30. Veronika Veslárová
31. Ján Hargaš
32. Veronika Šrobová

Másképpen kampányoltak

Míg a 2020-as választások előtt, az akkor Michal Truban vezette Progresszív Szlovákia kampányát leginkább az jellemezte, hogy gyakran hirtelen váltottak taktikát, sokszor az aktuális felmérésekre reagálva próbálták megállítani Marian Kotleba népszerűségének növekedését. Sikertelenül. Ráadásul egy alkalommal verekedésbe keveredtek a fasiszták szimpatizánsaival.

Bár más pártok gyakran felróják a PS-nek, hogy gyakorlatilag úgy növekedett a támogatottságuk, hogy közben hallgattak, a párt kampánya az idei parlamenti választások előtt teljesen különbözött a korábbi kampánytól. Konzisztensen arra hívták fel a választók figyelmét, hogy most a múlt és a jövő a tét, erről szólnak a választások.

A kampány alatt konzisztensen a párt elnökét építették és ugyanazt az üzenetet közvetítették. Fotó: N – Tomáš Benedikovič

Plakátjaikon és a párt kommunikációjában is folyamatosan azt hangoztatták, hogy lehet normálisan, szakmai alapokon és tisztességesen politizálni, és hogy a polgároknak nem kell mindig a káosz és konfliktus, vagy Robert Fico és a szélsőségesek között választaniuk.

Programjuk fő pilléréi a fiatalok elvándorlásának megakadályozása és a színvonalas oktatás, a működő és mindenki számára elérhető egészségügy, a vállalkozások támogatása, a családok segítése, a mindenki számára garantált biztonság és igazságszolgáltatás volt. Michal Šimečka kijelentette, a Specializált Bíróság megőrzése mellett vannak és a speciális ügyész funkcióját sem törölnék el. Maroš Žilinkát viszont nem tartja jó főügyésznek, szerinte visszaél a 363-as paragrafussal, ugyanakkor a főügyészség működését szabályozó törvények rendszerszintű  módosítása mellett érvelt.

Felmérés

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak