Napunk

Gyorselemzés: a választás öt legfontosabb eredménye Fico győzelmétől a Szövetség bukásáig

Fotó N - Foto N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Foto N – Tomáš Benedikovič

Az előrejelzések sokkal szorosabb küzdelmet ígértek, Robert Fico viszont meglepően sima győzelmet aratott, és kormányt alakíthat. Gyorselemzés.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Meggyőző Smer-győzelemmel zárult az előrehozott választás Szlovákiában. Habár az exit poll még a Progresszív Szlovákia győzelmét jósolta, a végeredmény több pontban is lényeges eltéréseket mutatott.

1. A Smer nagyot nyert

Habár a Smer az elmúlt hónapokban végig vezette a közvélemény-kutatásokat, röviddel a választás előtt a tendenciák változni kezdtek. Az utolsó felmérések azt mutatták, hogy a Smer és a Progresszív Szlovákia fej-fej mellett áll, és a progresszívek akár meg is nyerhetik a választást. A kampánycsend előtti utolsó AKO-felmérés már Michal Šimečka pártjának győzelmét jelezte.

Ehhez képest Robert Fico magabiztos győzelmet aratott. Fico sikeresnek bizonyult a szélsőjobbos szavazók átcsábításában. Olyannyira, hogy a Smer utolsó pillanatos növekedése kiütötte a Republikát.

Fico a választás győzteseként elsőként kap lehetőséget a kormányalakításra. Ha sikerül megegyeznie Peter Pellegrinivel, az egy rendkívül biztos alapot jelentene egy stabil kormány megalakítására.

2. A Hlas fogja eldönteni, ki alakít kormányt

Az egyik forgatókönyv, amelyet

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Grendel Gábor

Gyimesi György

Hlas

Igor Matovič

Magyar Szövetség

OĽaNO

Peter Pellegrini

Ravasz Ábel

Republika

Robert Fico

Sme rodina

Smer

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak