Napunk

A Smer megnyerte a választást, a Szövetség nem jutott be a parlamentbe

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A szavazóhelyiségek este 22:45-kor zárulnak, mi pedig eredményváró műsorunkkal folytatjuk.

Este 20 órától a Partizán, majd az urnazárás után, 22:45-től a Napunk YouTube-csatornáján, valamint a Facebookon is követhetik az élő választási stúdiót, amelynek házigazdája Gulyás Márton és Feledy Botond.

Forrás – Partizán

Korábbi műsorfolyamunk IDE KATTINTVA érhető el.

Cikkünk folyamatosan frissül!04:00

Köszönjük a figyelmet, a választásról szóló hírfolyamunk 05:00-kor folytatódik egy új cikkben.


03:57

Peter Pellegrini azt mondta, hogy rendkívül örül a 15% fölötti eredménynek 90%-os feldolgozottságnál, különösen, hogy ez az első választás, ami a Hlas részt vett. Pellegrini szerint a párt nélkül nem lehet normális koalíciót összeállítani. (dennikn)


03:46

Andrej Danko először állt ki újságírók elé, és az mondta, hogy az új koalíció részének érzi magát. Kinevette a PS elnökét, Michal Šimečkát, aki szerinte egy „sérült uszkár” tekintetével nézett.

Hozzátette, hogy sikerült létrehoznia egy blokkot, ami majd a liberalizmus konkurenciája lesz. (dennikn)


03:24

„Az eredményt feltartott mutatóujjként értelmezzük, hogy jobban is igyekezhetnénk” – nyilatkozta Richard Sulík pártelnök a nem sokkal 3 óra előtt tartott sajtótájékoztatóján az SaS székházában.

Fotó – Napunk

Sulík arra számít, hogy az SaS végeredménye 6% körüli lesz. Hozzátette: abban reménykedik, hogy legalább a Republika kiesik, illetve Andrej Danko pártja, az SNS sem jut be a parlamentbe. Ezt a kijelentését a közönség hangos tapssal és éljenzéssel fogadta.

A pártelnök kikelt az exit pollok ellen is, úgy véli, teljesen felesleges ilyeneket készíteni, hiszen a számok nem fedik a valóságot.

Branislav Grögling, az SaS elnöke minden választópolgárnak köszönetet mondott, akik az urnákhoz járultak, és külön megköszönte a voksokat az SaS választóinak.

Richard Sulík nem válaszolt arra a kérdésre, hogy felajánlja-e a lemondását, úgy gondolja, erről most még korai beszélni. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Michal Šimečkával, a PS elnökével már gratuláltak egymásnak, bár mindketten jobb eredményt vártak. Beszélt arról is, hogy a Demokrati pártra leadott szavazatok elvesztek a demokraták egoizmusa miatt. „Ezek két-három értékes mandátumot jelentenek, és lehet, végül éppen ennyi fog hiányozni egy jobboldali koalícióhoz” – jegyezte meg.

Sulík arra a kérdésre, mekkora kárt okoztak az SaS-nek Igor Matovič támadásai, azt válaszolta, ezt pillanatnyilag nem tudja megítélni. Úgy véli, olyan emberről van szó, aki nem való a politikába, aki csak szégyent hoz az országra. „Ez az ember a pénzosztáson kívül semmi mást nem hozott a politikába, most pedig összeszedett 8-10 százaléknyi szavazatot. Rendben, de akkor ne csodálkozzunk, hogy Európa farka leszünk” – zárta Sulík. (napunk)


03:16

Milan Majerský, a KDH vezetője azt mondta, hogy leülnek tárgyalni a választás győztesével, akárki is legyen az, mivel így kívánja a tisztesség. A KDH szerinte a mérleg nyelve lehet, de azt nem kommentálta, kivel tudja elképzelni a koalíciós együttműködést. (dennikn)


03:14

Milan Uhrík szerint előfordulhat, hogy a Smer nagyon törékeny többségű kormányt alakít. Arra a kérdésre, hogy hajlandóak lennének-e csendben támogatni a Smer kormányát nem válaszolt, szerinte korai erről beszélni. (dennikn)


03:10

Richard Sulík azt mondja, hogy megélt már vidámabb pillanatokat is a Liberális házban. Kritizálta a Demokrati pártot, mert nem léptek vissza a választástól, az elveszett szavazatok szerinte hiányozhatnak a demokratikus pártoknak.

Sulík eddig Michal Šimečkával beszélt, mindketten jobb eredményt vártak. (dennikn)


03:01

Fotó – Napunk

Michal Šimečka sajtótájékoztatóját követően rengeteg vendég tavozott az eredményváróról. A csalódottság tapintható az Edison Parkban, közel 70 százalékos feldolgozottságnál a Progresszív Szlovákia a harmadik helyen áll 14,37 százalékos támogatottasággal. (napunk)02:55

Forró Krisztián sajnálja, hogy a kormány nem tudta tartani azt az ígéretét, miszerint nem lesz gond a szavazatok megszámlálásával. Értékelni továbbra is csak a végeredményt fogja, azt azonban elmondta az este második sajtótájékoztatóján, hogy az eddigiek szerint a Szövetség jobb eredményt ért el, mint amit az exit poll mutatott.

Hogy az értékelésre mikor kerül sor, az nem világos, Forró azt mondta, ők maradnak és megvárják a végeredményt. (napunk)


02:51

Robert Kaliňák és Juraj Blanár jöttek le az újságírók közé, hogy hazaküldjék őket – sajtótájékoztatót csak a hivatalos eredmények ismeretében tartanak. Kaliňák óvatosan nyilatkozott arról, hogy megnyerték-e a választást, azt mondta, tényleg csak a végeredmény ismeretében akarnak nyilatkozni.

Kaliňák aztán maradt még egy darabig az újságírók között elemezni az eredményeket. Arról beszélt, hogy a dolgokat a nagyon magas vidéki részvételi arány keverte meg – az exit pollokat pedig el kéne felejteni, csak pénzkidobás a nagy tévécsatornáknak. (napunk)

02:42

Csak holnap foglalnak állást a választások eredményével kapcsolatban – közölte Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke. Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy ilyen lassan dolgozza fel a Statisztikai Hivatal a szavazatokat. Emlékeztetett, hogy 3 évvel ezelőtt ilyenkor, már ismertük a választás eredményét.

A pontos adatok nélkül nem látja értelmét annak, hogy bármit is mondjon, hiszen azt sem tudják, mennyi mandátumot szerzett a párt.
Šimečka elmondta, néhány párt elnökével már üzenetet váltott, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ez Peter Pellegrinire, a Hlas elnökére is érvényes-e.
Amikor azt kérdezték, hogy hajlandó-e az OĽaNO-val tárgyalni, azt válaszolta, minden demokratikus párttal kész egyeztetni. (napunk)

02:31

A cseh televíziónak sikerült megszólítania Robert Ficót este hat körül a Smer székháza előtt, mikor az egy motorral távozott a helyszínről.

Fico azt mondta, hogy nem sejti, hogy végződnek a választások, és hogy ez a legkevésbé előrelátható választás, amit megélt, tekintettel azon pártok számára, melyek a megválaszthatóság határán mozognak. (dennikn)


02:18

Richard Raši (Hlas) a választások utáni együttműködésből csak a Republikát, az ĽSNS-t és az OĽaNO-t zárta ki. A Smerrel vagy PS-szel történő együttműködésről nem nyilatkozott.

A Hlasban a 15% fölötti eredménnyel lennének elégedettek. Azt mondta, hogy azzal mennek kormányra, aki a programjuk megvalósítását ígéri. (dennikn)


02:16

Milan Krajniak szerint a Sme rodina sikertelensége mögött az áll, hogy a párt nem konfrontálódott a kampány során. Szerinte azt látni, hogy ma a politikai kampányt inkább a konfliktusok éltetik, mint a pozitív dolgok.

Krajniak szerint a pozitív üzenetek helyett inkább az ellenük vezetett antikampányra kellett reagálniuk. A párt szerinte folytatja, és Boris Kollárra bízná a döntést, hogy marad-e a Sme rodina élén. (dennikn)


02:05

Ólomlábakon jár az idő a Smer székházában, mindenhol a telefonjaikba mélyedt újságírókat lehet látni, politikust egyet sem.

A többség azonban kitart, legalábbis kitartóan nyomkodja a frissítés gombot, hátha feljebb kúszik a feldolgozottság, és valaki talán lejön majd az emeletről hozzáfűzni valamit az eredményekhez.

Egy operatőr csendesen szundikál a sarokban, és lassan fogy a többiek lelkesedése is. Suttogják, hogy a Smer politikusai is megunják majd az éjszakázást, és lassan elszivárognak a székházból. Ha nyernek, ünnepelni ráérnek később is. (napunk)


01:55

Peter Pellegrini telefonon beszélt Boris Kollárral. Pellegrini szerint ez egy kellemes, emberi beszélgetés volt, nem taktikai megbeszélés. Kollár azt mondta neki, hogy úgy néz ki, nem lesznek együtt a parlamentben. (markíza)


01:53

Több választási bizottsági tag is arról beszélt, hogy nem tudták elküldeni az elektronikus jegyzőkönyveket. Ez az egyik oka lehet annak, hogy miért sokkal lassabb a szavazatok összeszámlálása, mint az várható volt. (dennikn)


01:46

Ravasz Ábel volt romaügyi kormánybiztos csak éjfél után érkezett meg az SaS székházába. A Napunknak nyilatkozva elmondta: az SaS-nek 6 és 7 százalék közötti eredményt jósolt, tehát annyit, amennyit az exit poll is mutatott.

Azt mondta, ha az SaS kormánytényezővé válna, mindenképpen szeretné elérni, hogy végre elfogadásra kerüljön a kisebbségi törvény, emellett kiemelten fontosnak tartaná a Kisebbségi Kulturális Alap megreformálását is.
Arra a kérdésre, hogy szerinte bekerül-e a parlamentbe a Szövetség, azt válaszolta, az exit poll alapján ezt nem lehet kizárni, de ő inkább az SaS-re fókuszál. „Próbálom szemmel felfelé nyomni az eredményünket a 6 vagy akár a 7% felé” – fogalmazott.
A lehetséges koalícióval kapcsolatban elmondta: ő egy olyan kormányt szeretne, amely a PS és az SaS pártok szövetségén alapul, ehhez keresnek majd partnereket. (napunk)

01:43

Az országos választási bizottság vezetője, Eva Chmelová a Markíza televízióban közölte, hogy először a kelet-szlovákiai választókörzetek eredményeit számolták össze. Szerinte a szavazatok összeszámolása folyékonyan halad – írja az Aktuality.


01:14

23,17 százalékos feldolgozottság mellett 5,98 százalékon áll a Szövetség. Berényi József, az MKP platform elnöke, Nagyszombat megye elnöke, aki a Szövetség listájának 20. helyén szerepel, még korainak tartja, hogy bármit mondjon a részeredményekről.

A Szövetség székházában a csalódottságot óvatos bizakodás váltja fel. (napunk)


01:12

„Van egy jó és egy rossz hírem. A jó hír az, hogy a Progresszív Szlovákia megalakulása óta először parlamenti párt lesz. A rossz hír pedig az, hogy valószínűleg sokáig kell várnunk a végleges eredményekre” – mondta Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke utalva arra, hogy nagyon lassan érkeznek az eredmények.

Megjegyezte, az államigazgatás informatizációja nem olyan, amilyennek lennie kellene. Talán Ján Hargašra és Michal Truban feladata lesz változtatni ezen. A volt pártelnök Truban és Hargaš informatikai szakemberek és a párt listáján előkelő helyen szerepelnek. (napunk)

01:11

Robert Kaliňák látogatott le az újságírók közé a Smer székházában, azonnal körbe is állták a sajtósok. Az egykori belügyminiszter azonban leginkább mosolyogva hárított mondván, még elég alacsony a feldolgozottság, 50 százalék alatt nem is nagyon érdemes kommentálni a dolgokat. Újságírói kérdésre, milyen hangulatban van Fico, Kaliňák azt mondta, jó hangulatban, mint mindig.

A Smer párhuzamos szavazatszámlálást tart, a választási stábjuk ezt végzi az emeleten. Állítólag ideges a hangulat, de a feszültség egy kicsit alábbhagyott, mikor megmutatkozott, hogy a Smer jobb eredményre számíthat, mint amit az exit poll mutatott. (napunk)

01:10

A Denník N aktualizált projekciója továbbra is a Smer választási győzelmét és a Szövetség parlamentbe jutását mutatja. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a Szövetség esetében a modell nem feltétlenül megbízható.


01:07

Peter Pčolinský, a Sme rodina alelnöke nem gondolja azt, hogy Boris Kollárnak távoznia kellene a párt éléről a rossz választási eredmény miatt.

Úgy véli, hogy az elnökség a jövő héten ülésezik majd, hogy kielemezze a kampány menetét.

Pčolinský a rossz eredmény mögött a Kollár elleni kampányt látja, de elismerte, hogy személy szerint néhány dolgot már másképp csinált volna: „Talán megérte volna jobban elhatárolódni bizonyos pártoktól.”

Kollár az exit poll után azt mondta, hogy a Sme rodina parlamenten kívüli pártként folytatja akkor is, ha nem szerez három százalékot sem. (dennikn)


00:50


00:45

A Modrí, Most-Híd továbbra is azon fog dolgozni, hogy egy erős jobbközép formációt hozzon létre az Európai Néppárt mintájára, mondta Mikuláš Dzurinda az exit pollra reagálva, mely nem mérte parlamentbe a pártot.

Dzurinda szerint nagy munkát végeztek, de azt elismerte, hogy ennek eredményét nem tudták eljuttatni a választókhoz. (tasr)


00:41

Megyünk tovább, a visszalépésen soha nem gondolkodtunk, mondta az exit poll után Eduard Heger. A Demokrati elnöke azt gondolja, hogy ha a választások előtt egyesültek volna a KDH-val, nagy törés állt volna be. (dennikn)


00:29

A Denník N elkészítette a választási végeredmény projekcióját a feldolgozott 15% szerint, figyelembe véve az előző választások alakulását. Eszerint a Smer nyerne több mint 20 százalékkal és a Szövetség is a parlamentbe jutna 6,5 százalékkal.


00:24

Jaroslav Naď volt védelmi miniszter, a Demokrati alelnöke csalódottsággal vette tudomásul az exit poll eredményeit, azonban várja a végleges eredményeket. (tasr)


00:22

Igor Matovič „kicsi nagy csodának” tartja az exit poll eredményeit, amely szerint az OĽaNO vezette koalíció bejutna a parlamentbe.

Matovič szerint az elmúlt három és fél évben extrém gyűlöletnek és propagandának voltak kitéve szinte az összes médium és az ellenzék részéről. (tasr)


00:08

Az első exit poll után csalódottság érződik a Szövetség eredményváróján, de a hangulat összességében nem kimondottan rossz.

12,05 százalékos feldolgozottság mellett a Szövetség egyébként 5,94 százalékon áll, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy sok magyarlakta faluban már összeszámolták a szavazatokat.

Többen felhozták, hogy 2020-ban az exit poll a végeredménynél alacsonyabb eredményt mutatott, így most is jobb eredményre szamítanak az exit pollban mért 3,4 százaléknál. Néhány fáradt poént is hallottunk, miszerint „lesz az még 10 is”. De a politikusok egyelőre nem akarják értékelni az eredményeket. (napunk)


00:08


00:08

A PS egyelőre nem vette fel a kapcsolatot a többi párttal, a tárgyalásokat csak a végleges eredmények ismeretében lehet megkezdeni, mondta Lucia Plaváková a párt nevében. (dennikn)


00:04

A Statisztikai Hivatal honlapja jelenleg nem elérhető, az oldalon olvasható közlemény szerint a választások feldolgozásával kapcsolatos halaszthatatlan intézkedések miatt.


23:53

Az újságírók fásultak, vannak, akik el is mentek a Smer székházából. Mások odakint az első emeleti ablakokat kémlelik: mögöttük a smeres politikusok sziluettje látszik, egy asztalnál ülve beszélgetnek.

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy bármelyiküknek kedve lenne lejönni a sajtóhoz. (napunk)


23:52

Peter Pellegrini szerint a Hlasnak nem kell akármilyen koalícióba sietni, folytathatja ellenzéki pártként is. Az exit pollal kapcsolatban óvatosságra int. (dennikn)


23:46


23:41

A Sme rodina valószínűleg nem jut be a parlamentbe, mondta az exit poll eredményei után Boris Kollár. A rossz eredményt a magas részvételi aránnyal és az ellenük folytatott kampánnyal indokolja. (dennikn)

23:36

Milan Majerský, a KDH elnöke nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kit preferálna a választások győzteseként, a PS-t, vagy a Smert. Elismerte ugyanakkor, hogy hajlandó lenne tárgyalni a PS-szel, ha az tiszteletben tartja a KDH vörös vonalait. (dennikn)


23:33

A feldolgozott szavazatok állása 23:20-kor:


23:31

A rendőrségnek erőt kellett alkalmazni Besztercebányán egy nő ellen, aki lefotózta a választóhelyiséget és a választási bizottság tagjait.

A nő nem volt hajlandó igazolni magát a járőrök előtt és aktívan ellenállt – tudatta Damián Imre rendőrfőnök-helyettes. (tasr)


23:27

„Az exit poll alapján bizakodóak vagyunk, az én megérzésem nagyon pozitív. Meglátjuk, hogyan teljesít a többi párt, hogy kivel, kikkel lehet koalíciós tárgyalásokat kezdeményezni” – reagált az eredményekre Forró Tibor, a Progresszív Szlovákia magyar platformjának elnöke az első konkrét számokra. „Azt gondolom, most nem ismétlődik meg a 2020-as végeredmény” – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy az idei kampány más volt, mint a 2020-as. Ebben a kampányban szisztematikusan építkeztünk, elsősorban arra összpontosítottunk, hogy a párt elnökét helyezzük a figyelem középpontjába. Az előző kampányban nehéz dolgunk volt, nehezebben tudtuk eljuttatni a magyar szavazókhoz, mi a Progresszív Szlovákia. Most, mivel a felmérések azt mutatták, hogy a pártnak esélye van a parlamentbe való bejutásra, a magyarok is kíváncsiak voltak a pártra. (napunk)

23:27

A Republika stábjában csend fogadta a Focus exit polljának eredményét. Milan Uhríknak azonban jó kedve van: „A Republikának hat százaléka van, meglátjuk. A felméréseket takarékkal vesszük, sok választónk nem hajlandó megmondani, kire szavazott,” mondta.

„Bízunk abban, hogy még feljebb megy, kicsit azt az első sort sajnáljuk. Reméljük, hogy a Progresszív Szlovákia nem nyeri meg a választást, de elfogadjuk, mert ez az emberek akarata.” jelentette ki Uhrík. (dennikn)


23:21

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke egyelőre nem akarta kommentálni az exit poll eredményeket. Emlékeztetett arra, hogy 2020-ban a párt befutónak számított, az első eredmények is azt mutatták, hogy az akkor koalícióban indult PS parlamenti párt.

Gyakorlatilag hajnalban derült ki, hogy kevesebb, mint 1000 szavazaton bukták el a parlamentbe való bejutást. (napunk)

23:20

Andrej Danko nem mutatkozik az újságírók előtt az SNS eredményváróján, holott már egy órája az épületben van. A többi jelölttel együtt a zárt VIP szalonban tartózkodnak.

„Csak Romana Tabák jelent meg közöttünk, aki azonban valószínűleg csak eltévesztette a helyiséget,” mondta a TV JOJ riportere Viktória Némethová. (dennikn)


23:16

Forró Krisztián az exit poll után rövid sajtótájékoztatón megköszönte a Szövetségre leadott szavazatokat.

Fotó – Napunk

Az exit pollt nem akarta kommentálni, azt mondta, megvárják az eredményt és azt fogják majd értékelni. (napunk)


23:11

Üdvrivalgással fogadták az SaS székházában az exit poll eredményeket, de a saját pártjuk eredményénél is jobban örültek annak, hogy a Focus exit pollja szerint a PS végzett az élen, megelőzve a Smert. Az SaS a szavazatok 6,4 százalékát szerezhette meg, vagyis várhatóan megugorja a parlamenti küszöböt.

Richard Sulík az exit poll eredményekről azt nyilatkozta: nagyon örül, hogy eszerint ötödször is bekerülnek a parlamentbe, hangsúlyozta: ez egyáltalán nem kis teljesítmény.
Azt, hogy a PS végzett az élen, nagyon impozáns eredménynek nevezte.
Sulík azt is mondta, az exit poll tükrében nem néznek ki rosszul a koalíciós tárgyalások. „Spekulálni nem fogok, várjuk meg a pontosabb eredményeket. A koalíció összeállítására lesz elegendő időnk” – tette hozzá.
Megjegyezte, hogy óvatos az optimizmusa, hiszen a legutábbi választásokon is sokkal többet mutattak az SaS-nek a felmérések, mint ahány százalékkal zárta a választást. Köszönetet mondott a választóknak, becslése szerint van 20-30 ezer ember, akik az elmúlt öt választáson hűségesen az SaS-re adták a voksukat. (napunk)

23:10

Milan Majerský, a KDH elnöke is reagált a Focus exit polljának eredményére, mely szerint a KDH átlépné az 5 százalékos határt és bejutna a parlamentbe.

„Nyolc éve türelmesen várunk a visszatérésre. Hiszem, hogy ezeket a napokat siker koronázza majd – hogy a KDH visszatér a parlamentbe.” – mondta. (dennikn)


23:02

Megjelent a Focus teljes exit pollja. A választásokat a PS nyerné 23,5 százalékkal, a Smer 21,9%-ot, a Hlas 12,2%-ot szerzne. Parlamentbe jutna az OĽaNO 8%-kal, az SaS 6,4%-kal, a Republika 6%-kal és a KDH 5,3%-kal.

Az SNS (4,4%), a Szövetség (4,3%), a Demokrati (3%) és a Sme rodina (2,3%)  nem jutna parlamentbe. (dennikn)


22:59

Fotó – Napunk
A Szövetség székházában a Markíza tévé exit polljának nyilvánosságra kerülésekor visszafogott ováció fogadta a Sme rodina és a Demokrati gyenge számait, hiszen ez jelenthette volna azt, hogy a Szövetség jóval előrébb van.
A pártot azonban 4,3 százalékra mérte az exit poll, erre csalódottan reagáltak a jelenlévők. A Szövetség csúcspolitikusai elkülönítve követtékn az exit poll számainak bejelentését. (napunk)

22:58

Fico érkezése óta nyoma sincs a smeres politikusoknak a sajtószoba környékén. A több mint száz akkreditált újságíró az apró sajtószobában játszik szardíniásat, és az exit poll eredményeit tárgyalják.

Sokan úgy vélik, hogy a smeresek nem véletlenül nem jönnek az újságírók közé: az első hírek szerint így nemigen alakítanak kormányt. (napunk)

22:56

Óriási üdvrivalgással fogadták az Edison Parkban az exit poll eredményeket, ami alapján a PS 23 százalékos támogatottságot szerzett. A vendégek az SaS eredményét is megtapsolták, láthatóan a Republika 6 százalékának is örültek. (napunk)


22:55

Boris Kollár mosolyogva érkezett a Sme rodina eredményvárójára. Megjegyezte, hogy magas lehet a részvétel a választáson, ami nem segíti a pártját abban, hogy jó eredményt érjenek el.

Fotó N

Az eredményvárón ott van Milan Krajniak és Peter Pčolinský, ill. Petra Krištúfková, Daniel Krížik, Jaroslav Karahuta, Ľudovít Goga vagy Štefan Holý. (dennikn)


22:51

Peter Pellegrini nem akarta kommentálni a Markíza vak exit pollját, melyben nem szerepeltek pártnevek. A Hlas elnöke 23 óra után akar nyilatkozni. (sme)

22:46

A választási részvétel hasonló lehet, mint 2020-ban volt, mondta Martin Slosiarik a Focus exit pollja alapján. Akkor 66% vett részt a választásokon. (markíza)


22:43

A Komáromi és az Érsekújvári járásban magas választási részvételről számolnak be a választási bizottságok.

Mindkét járásban magasabb volt a részvétel, mint az elmúlt években, a Komáromi járásban főleg Komárom lakosai járultak magasabb arányban az urnákhoz, a falvak lakosai nem mutattak akkora érdeklődést. (tasr)


22:39

Kezd megtelni a Szövetség eredményvárója, megérkezett Bauer Ildikó is. (napunk)


22:31

Fotó – Napunk

Megérkezett Gyimesi György a Szövetség székházába. (napunk)


22:30

A Demokrati eredményváróján már ott van Eduard Heger pártelnök és Andrea Letanovská listavezető is.

Köszönetet mondtak a párt tagjainak és a választóknak és hangsúlyozták, hogy az eredménytől függetlenül maradnak a szlovákiai politikában. (dennikn)


22:23

Fotó – Napunk

Richard Sulík, az SaS elnöke felbukkant a tömegben egy tál frissen sült muffinnal a pártszékház udvarán, nagy sikert aratott vele. A Focus vak exit pollját optimistán, diszkrét tapssal fogadták a székházban. (napunk)

22:22

A Hlas eredményvárója jelentősen különbözik a Smerétől, ahol szigorúan elzárják az újságírókat a politikusoktól.

Fotó N – Tomáš Pobuda

A Hlasnál a média munkatársai szabadon mozoghatnak az Aušpic étteremben, ahol a párt három éve bejelentette a megalakulását.

Peter Pellegrini már tartott egy sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, a választásokat követő tárgyalások valószínűleg nehezek és sokáig tartók lesznek. (dennikn)

22:17

Megérkezett a Smer székházába Robert Fico is. Nem is lassított, úgy tört át az újságírók gyűrűjén, szó nélkül sietett be az ajtón. (napunk)


22:10

A Szövetség székházában még mindig nagyon kevesen vannak. A Markíza tévé ún. vak exit pollját, ami csak arányokat mutat a pártok megnevezése nélkül, a jelenlévő politikusok nem akarták kommentálni. (napunk)


22:09

A Focus ügynökség vak exit pollja szoros eredményt jelez előre a választásokon.

Az ügynökség a pártok nevei nélkül tette közzé a felmérést a Markíza televízióban.

Az első párt 23,5%-on, a második 21,9%-on áll. A parlamentbe hét párt jutna be. (dennikn)


22:06

Robert Kaliňák másodszor is kijött az újságírók közé. A volt belügyminisztert arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy sokan úgy tartják, ha a Smer nyerne, visszatérne a kormányba a maffia. A Smer erős embere erre azt mondta, politikai üldöztetés folyt a Smer ellen az előző kampány idején.

Kaliňák a Napunk kérdésére, mit szól a magyar kormány támogatásához a kampányban, azt mondta, nem tudja, milyen támogatásról van szó. Fekvetésünkre, hogy egy exkluzív interjú Robert Ficóval a magyar köztévében nem elhanyagolható segítség, azt mondta, sok televíziónak adtak interjút, nem tulajdonít ennek jelentőséget.
Arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyér szokatlan módon decemberben Robert Ficóval is találkozott, azt mondta, Szijjártót kiváló miniszternek tartja, és szívesen találkozna vele ő is. (napunk)

22:06

Andrej Danko nem engedte meg a Sme és Denník N újságíróinak, hogy bemenjenek az SNS eredményvárójára. A párt hivatalosan a „nem elegendő kapacitással” indokolta ezt, a bejutott újságírók szerint azonban bőven van hely.

Danko már néhány hónapja nem hajlandó válaszolni a Denník N, a Sme és az Aktuality kérdéseire. (dennikn)


22:00

Az ország nagy részében bezártak a választóhelyiségek, a moratórium azonban még 22:45-ig tart, mivel néhány helyen még tart a szavazás. Két incidens történt: Pozsonyligetfaluban rosszul lett a bizottság egyik tagja, Vágbesztercén pedig meghalt egy választó.

22:00

Kassa megyében sem észleltek semmilyen komolyabb fennakadást a választókörzetekben nem sokkal az urnazárás előtt. (tasr)

21:44

Megérkezett a Szövetség székházába Forró Krisztián pártelnök. A sajtónak egyelőre nem akart nyilatkozni. (napunk)


21:43

Fotó – Napunk

Kezd megtelni az SaS pártszékháza. A hátsó udvar is nyitva van, igazi kerti parti hangulat van kialakulóban.

Időközben befutott Branislav Gröhling volt oktatási miniszter és Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának volt elnöke. (napunk)


21:28

Fotó – Napunk

A Szövetség székházában egyelőre nincs mozgás, Mózes Szabolcs és Pálinkás Évi érkezett meg az ismertebb jelöltek közül.

A többi politikus érkezésére csak 10 óra körül lehet számítani, a sajtó képviselői fokozatosan érkeznek. (napunk)


21:27

Fotó – Napunk

Megnyílt a sajtószoba a Smernél, a hátsó bejáraton pedig tovább érkeznek a politikusok. 

Robert Kaliňák volt belügyminiszter állt meg az újságírók mellett, kedélyesen nyilatkozott. A választás eredményeit illetően optimista, a magas részvétel pedig meglepte, jónak tartja.

A Smer a kampányban gyakran hangoztatta, hogy a választások manipulálásától tart. Kaliňák most azt mondta, nincs olyan információja, hogy gond lenne a választások tisztaságával.

A Smer ugyanakkor párhuzamos szavazatszámlálást tart. (napunk)

21:18

Michal Šimečka köszöntötte az eredményváró vendégeit: „A végeredménytől függetlenül büszkék lehetünk az eredményre, mert nem támadtuk politikai ellenfeleinket övön aluli ütésekkel a kampány során.”

A Progresszív Szlovákia elnöke emlékeztetett, hogy a párt az egész kampány alatt a jövőre fókuszált. „Arra a jövőre, amelyben a tisztesség és az egyenlőség kormányoz, amelyben szakmai alapon és tisztességesen politizálnak” – mondta a párt elnöke. Kiemelte még, hogy a gazdasági növekedés mellett az oktatás, az egészségügy fejlődése is fontos.

„Bármilyen eredménnyel zárul a mai parlamenti választás, alázattal elfogadjuk. Mindent elkövettünk, minden energiánkat bele tettük a kampányba. Most már minden a választók kezében van” – szögezte le Michal Šimečka. Hozzátette azt is, hogy a párt minden politikusa felelősséggel fog bánni azzal a bizalommal, amit a választóktól kap.”

(napunk)


21:17

Nagyszombat megyében több esetben is riasztották a rendőrséget a nap folyamán a választással kapcsolatos ügyekhez. A megyében több mint 400 rendőr ügyel a rendre a választókörzetekben.

Nagyszombatban az egyik választóhelyiség mellett aláírásgyűjtés zajlott, de a rendőrség nem állapította meg, hogy az aktivisták befolyásolni próbálták volna a választás menetét.

Szereden két diáklányhoz riasztották a rendőröket, akik önkéntes választási felmérést készítettek.

Somorján állítólag egy férfi hangoskodott az egyik választóhelyiség előtt, de mire a rendőrök odaértek, már eltűnt.

Vágszakaly községben, a Pöstyéni járásban egy betelefonáló nő azt állította, hogy a választóhelyiségben olyan tollat használnak, amit ki lehet radírozni. A kiérkező rendőrök nem találtak ilyen tollakat. (tasr)


21:04

Lassan megtelik az Edison Park, a Progresszív Szlovákia csúcsvezetői, Michal Šimečka, Michal Truban, Tomáš Valášek mellett már itt van a párt első elnöke, Ivan Štefunko, ill. Štefan Kišš, vagy Oskar Dvořák egészségügyi szakember is.

A vendégek között csak egy pillanatra fedeztük fel Richard Stanke színészt is. (napunk)


20:57

Fotós csendélet a Smer-székház hátsó bejáratánál. Fotó – Napunk

Lassan gyűlnek az újságírók a Smer székháza előtt: a szlovák és cseh sajtó mellett az „alternatív sajtó” képviselői is megjelentek. Egyelőre azonban nem jutunk be, a sajtószoba ajtaja zárva.

Érkeznek azonban a prominens vendégek a hátsó bejáraton. Tibor Gašpar mellett mintha Norbert Bödört láttuk volna bemenni a Smer székházába. (napunk)


20:54

Magas részvételi arányt jelentenek Pozsony városrészeiből. A választás mindenütt nyugodtan zajlik.

Pozsonyligetfaluban, Főrévben, az Óvárosban és Pozsony-Újvárosban is sok választóról és problémamentes szavazásról számoltak be. (tasr)


20:51

Fotó – Napunk

Megérkezett az SaS székházába Richard Sulík pártelnök és Juraj Droba, Pozsony megye elnöke. 

Sulík újságírói kérdésre válaszolva elmondta: élete talán legnehezebb kampányán van túl, azzal viccelődött, hogy könnyen előfordulhat, idő előtt el fog bóbiskolni.

Hozzátette: ez az SaS ötödik parlamenti választása, bízik benne, hogy ezúttal is bejutnak a parlamentbe, ahogy az előző négy alkalommal is. (napunk)


20:38

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke néhány perce megérkezett a párt eredményvárójára. 21 órakor beszédet tart.

Folyamatosan érkeznek a párt jelöltjei az Edison Parkba. Itt van Jaroslav Spišiak volt rendőrfőnök, Michal Truban, a párt korabbi elnöke, ill. Tomáš Valášek, a PS egyetlen parlamenti képviselője.

A magyar platform tagjai közül egyelőre Spišiak van jelen, de úgy tudjuk, hogy a nyolc tagból hat itt lesz ma este. (napunk)


20:27

Pozsonyligetfaluban három órával a szavazóhelyiségek bezárása előtt a részvételi arány átlépte a 60 százalékot. A 90-es számú választókörzetben koraeste nagyjából 67% volt a részvétel.

„Úgy tűnik, hogy a részvétel végül viszonylag magas lesz,” mondta Bronislav Vajgl, a választási bizottság elnöke azzal, hogy a legtöbb választó már leszavazott.

A városrészben az átlagos részvételi arány nagyjából 61% volt este hét körül. (sita)


19:56

A Progresszív Szlovákia eredményváróját már 19:00 után megnyitották, írja az Aktuality. Lassan gyülekeznek a meghívott vendégek és a média képviselői. Michal Šimečka nyolc körül érkezik, és 21:00 körül beszédet mond.


19:29

Este hatig 12 esetben riasztották a mentőket a választóhelyiségekben történt esetekhez. Hurbanfalva, Pozsony, Izbugya, Karásznó, Csaca, Vágújhely, Garamszentkereszt, Belesz, Ötösbánya községekbe kértek mentőt, rosszullétekhez, epilepsziás rohamhoz, illetve balesetekhez.

Vágbesztercén egy 78 éves férfi életét sajnos nem sikerült megmenti.


19:12

A rendőrség nagyjából 30 gyanús esetet vizsgál a moratórium megsértésével kapcsolatban, erősítette meg Damián Imre helyettes rendőrfőkapitány. Azt is elmondta, hogy az előző napok során is hasonló számú bejelentés érkezett.

Részletesebb információkkal vasárnap szolgálnak. Imre a választások menetét rendkívül nyugalmasnak nevezte. (sita)

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak