Napunk

Nem egyértelmű, hány csarnokot tervez a Panattoni a nagyudvarnoki lakóövezet mellé

A Hegyéte és Nagyudvarnok közötti logisztikai park látványterve. Forrás - Panattoni Europe
A Hegyéte és Nagyudvarnok közötti logisztikai park látványterve. Forrás – Panattoni Europe

A Panattoni vállalat, amely Hegyéte és Nagyudvarnok között létesítene logisztikai parkot, azt állítja, hogy a híresztelésekkel ellentétben csak egyetlen csarnokot készül építeni, és a teherforgalmat teljes mértékben a lakott területeken kívülre terelné. A két érintett település polgármestere szerint ugyanakkor egyáltalán nem zárható ki, hogy a jövőben több csarnok is épül majd.

A Panattoni a napokban reagált a múlt pénteki, nagyudvarnoki lakossági gyűlésre, valamint a megyei képviselők helyszíni vizsgálatára. Az állásfoglalásukat Karmen Procházková, a Neopublic kommunikációs ügynökség bocsátotta a Napunk rendelkezésére.

A vállalat azt állítja, hogy a pénteki megmozdulás felszólalói közül többen félretájékoztatták a nyilvánosságot, elsősorban a projekt tervezett méreteit illetően, emellett pedig alaptalanul hangoztatták, hogy riasztó mértékben meg fog nőni a kamionforgalom a lakóövezetnél. A vállalat ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az aktuális terv szerint a teljes teherforgalmat lakott területen kívülre fogják terelni, és ezt a szándékukat hónapokkal korábban nyilvánosságra is hozták.

„Szeretnénk rámutatni, hogy a projektről szóló hamis információk terjesztése károsítja a befektetőt. Ezek a hamis információk az eljárást akadályozó, megalapozatlan beadványokban is szerepelnek, emiatt pedig indokolatlanul elhúzódik az engedélyezési eljárás. Ezen túlmenően a projektet láthatóan megpróbálják politikai célokra felhasználni, holott a beruházó politikamentes szubjektum, és nem kíván részt venni semmilyen választási küzdelemben” – állítja a Panattoni. Az állásfoglalás szerint a vállalat képviselőjét nem hívták meg a nagyudvarnoki eseményre, míg a Panattoni a kezdetektől átláthatóan kommunikál a nyilvánossággal és a helyi képviselőkkel is.

Vasúti felüljárót és körforgalmat is ígérnek

Karmen Procházková a Napunk rendelkezésére bocsátotta a Nagyszombat megyei képviselőknek címzett nyílt levelet is, melyet Erik Ivaničko, a Panattoni Slovakia Development igazgatója írt alá, és amellyel a vállalat a megye szeptember 6-ai testületi ülésén elhangzott „félrevezető információkra” reagál.

A levél szerint nem igaz, hogy kamionok ezrei fogják zavarni a közelben lakók nyugalmát. Az igazgató rámutat, hogy áthelyezték a teherforgalomnak fenntartott főbejáratot, hogy az minél távolabb legyen a lakóövezettől. Mivel azonban a 63-as útról a logisztikai parkig vezető bekötőút így keresztezni fogja a vasutat, egy felüljárót (hídtestet) és legalább egy körforgalmat is fognak építeni.

Forrás – panattoniparks.eu

A kilátásba helyezett infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatban a múlt pénteki lakossági gyűlésen elhangzott, hogy az illetékes hivatal csak ideiglenes megoldást vár el a beruházótól, míg a végleges megoldást – a körforgalmat az 572-es és a 63-as út kereszteződésébe – nem írja elő.

A beruházó weboldalán ugyanakkor az szerepel, hogy a körforgalmat 3 éven belül megépítik, emellett pedig kibővítik az északi bejárathoz tervezett útkereszteződést is, amely közvetlenül a nagyudvarnoki lakóövezet, konkrétan a Fényes utca szomszédságában helyezkedne el. Ezt csak személyautók használhatnák.

Panattoni: csak egy csarnok lesz

Ivaničko arra is felhívta a figyelmet, hogy a csarnok tervezett méretéről is félrevezető információk hangzottak el a testületi ülésen, hiszen az valójában nem fog 39 focipályányi helyet elfoglalni (a focipálya területe a levél szerint 8000 négyzetméter). A Panattoni a rendelkezésére álló terület (286 263 m2, vagyis több mint 28 hektár) kevesebb, mint felét tervezi beépíteni. A csarnok hasznos alapterülete 142 769 négyzetméter lenne.

A levélben szerepel az is: a Nagyszombat Megyei Hivatal Területrendezési és Környezetvédelmi Szakosztálya megállapította, hogy a projekt összhangban van Hegyéte területrendezési tervével, emellett pedig azt is, hogy nincs szükség a környezeti hatásvizsgálatról (EIA) szóló törvény szerinti további elbírálásra.

Az igazgató leszögezte: a Panattoni Park Dunaszerdehely projekt egy csarnok építésével számol, és a projekt nincs szakaszokra bontva. „A befektető pillanatnyilag nem tervez a szóban forgó térségben semmilyen más építkezést, és nincs is tudomása más építkezésről a szóban forgó területen” – hangsúlyozta Ivaničko.

Michal Deraj, a dunaszerdahelyi járási hivatal elöljárója a Napunknak azt mondta: a kulcsszó itt a „pillanatnyilag”. Ez a megfogalmazás ugyanis szerinte nem zárja ki, hogy a beruházó a későbbiekben további csarnokok építésére is kérvényezni fogja az engedélyeztetési eljárást.

A hegyétei önkormányzat hét csarnokot hagyott jóvá

Hájos Zoltán, a Szövetség párt Nagyszombat megyei frakcióvezetője és Dunaszerdahely polgármestere a Napunk megkeresésére elmondta:

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Környezetvédelem

Mezőgazdaság

Nagyszombat megye

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak