Napunk

Szavazás közben hunyt el egy választópolgár Vágbesztercén, a 78 éves férfit a kiérkező mentősök nem tudták újraéleszteni (hírek a választási napról)

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szombaton előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában. A szavazóhelyiségek reggel 7 órától este 22 óráig várják a szavazókat. A választáson részt vehet minden olyan szlovák állampolgár, aki legkésőbb a választás napján betöltötte 18. életévét.

A választópolgár az állandó lakhelye alapján kijelölt szavazóhelyiségben adhatja le a voksát, amennyiben az ország más területén tartózkodik, érvényes választói igazolvánnyal az ország bármelyik szavazóhelyiségében szavazhat.

Részletes tájékoztatás a választás menetéről alábbi cikkünkben található.

Az olvasók a Napunk.sk-n, valamint a Napunk Facebook– és Instagram-oldalán megtalálják a választással kapcsolatos friss információkat és híreket egész nap.

Este 20:00-tól pedig a Partizán csatornáján közös eredményváróval jelentkezünk!

Cikkünk folyamatosan frissül! 


19:12

A rendőrség nagyjából 30 gyanús esetet vizsgál a moratórium megsértésével kapcsolatban, erősítette meg Damián Imre helyettes rendőrfőkapitány. Azt is elmondta, hogy az előző napok során is hasonló számú bejelentés érkezett.

Részletesebb információkkal vasárnap szolgálnak. Imre a választások menetét rendkívül nyugalmasnak nevezte. (sita)


19.10

Ahhoz, hogy egy jelölt előrébb kerüljön a választási listán, a pártjára leadott szavazatok minimum 3 %-át kell megszereznie. Ez azt jelenti, hogy minél rosszabb eredményt ér el az adott párt, annál kevesebb egyéni szavazatra van szükségük a jelöltjeinek, hogy feljebb jussanak. (denníkn)


18.19

Megkezdték a levélszavazatok összeszámolását. Fotó – TASR

A választási bizottságok megkezdték a külföldről leadott levélszavazatok összeszámolását. Összesen 58 779, külföldön tartózkodó választópolgár élt a szavazati jogával. Eva Chmelová a belügyminisztériumtól elmondta, hogy az egyes választási bizottságokra körülbelül 3 300 levélszavazat jut. (tasr)


17.57

Szlovákia nem fiataloknak való hely, ezen szeretnénk változtatni – mondják a diákok, akik pénteken érkeztek Csehországból a Választási vonattal. A pozsonyi Ondrejt az aggasztja, hogy az ország egyre inkább közeledik a fasizmushoz, hazajött, hogy szavazzon és visszafordítsa ezt. „Nem szívesen térnék vissza Mečiar és a vad kilencvenes évek idejébe“ – magyarázza. (denníkn)


17.20

Szavazás a kassai egyetemi kórházban. Fotó – TASR

Elégedetlenek a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház SNP sugárúti kórházának betegei és alkalmazottai a választások szervezésével. A betegek hiába rendelkeztek választói igazolvánnyal és jelezték a választási szándékukat a kórház dolgozói felé, azok nem vették fel őket a jegyzékbe, így nem tudtak szavazni. A fejetlenséget Nyugat városrész egyik szavazóhelyiségének bizottsági elnöke is megerősítette. A bizottság tagjai megígérték a pácienseknek, hogy orvosolják a helyzetet és urnákat visznek nekik. (tasr)


17.11

Az Országos Mentőszolgálat megerősítette a 78 éves vágbesztercei választó halálát. Miután a férfi összeesett, kihívták hozzá a mentőket, azonban nem sikerült megmenteni az életét. A szavazóhelyiség 22.45-ig nyitva lesz. (tasr)


16.55

A sebessalgói kocsma, ahova szavazni járnak. Fotó – TASR

Eperjes Sebessalgó városrészében a kocsmában rendezték be a szavazóhelyiséget. A kocsma közben zárva van, és tilos az alkoholtartalmú italok felszolgálása, az emberek pedig már megszokták, hogy ide járnak szavazni – nyilatkozta az ottani választási bizottság elnöke, Marek Minár. (tasr)


16.45

Alkoholos befolyásoltság alatt dolgozott a választási bizottság elnöke és a bizottság egyik tagja is az árvai Bölényfalun (Zuberec) – írja a myorava. A kiérkező rendőrök megtiltották számukra az ügyelet folytatását, így mások veszik át a helyüket a bizottságban. A rendőrség arra figyelmezteti a választási bizottságok tagjait, hogy tartózkodjanak az alkohol fogyasztásától.


16.27

Vágbesztercén egy 78 éves választópolgárt próbálnak újraéleszteni a mentősök az egyik szavazóhelyiségben – tudta meg a tvnoviny. A szavazást ezért leállították, a vágváraljai városrész szavazóhelyisége ennek következtében 22.00 után is nyitva lesz.


16.23

A belügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy a választási bizottságok tagjainak apolitikusnak kell lenniük. Sem az öltözködésükkel, sem pedig a viselkedésükkel nem fejezhetik ki szimpátiájukat vagy épp ellenérzésüket egy politikai párttal szemben. A bizottság tagjainak tilos beavatkozni a szavazásba, belépni a paraván mögé a választóhoz. Amennyiben a bizottsági tag felszólítás ellenére is megszegi a rá vonatkozó szabályokat, a bizottság elnöke értesíti a rendőrséget. (tasr)


16.15

Választók népviseletbe öltözve Izsán. Fotó – TASR

Nyitra megyében magas a részvételi arány. A szavazás fennakadások nélkül zajlik a Komáromi és az Érsekújvári járásban is. Izsán a helyi néptánccsoport népviseletbe öltözve járult az urnákhoz. Nyitra megyében a délelőtt folyamán csaknem a választók fele leadta a szavazatát. (tasr)


16.01

A kassai Luník IX lakótelepen az elmúlt évekhez hasonlóan most is alacsony az érdeklődés. A lakótelep két választókörzetében összesen 4048 lakos jogosult szavazásra. A választási bizottság elmondása szerint a szavazás nyugodt körülmények között zajlik, nem történt semmilyen incidens. Egy 19 éves elsőszavazó elmondta, hogy úgy érzi, Szlovákiában rasszizmus van, ezért fél a választások eredményétől, egyúttal azt is elmondta, hogy egyetlen szavazat is segíthet. (tasr)


15.53

A nap folyamán eddig tíz alkalommal kellett kiszállniuk a mentőknek a szavazóhelyiségekhez, köztük Hurbanfalvára (Hurbanova Ves), Pozsonyba, Izbugyára (Zbudza), Karásznóra (Krásno nad Kysucou), Vágújhelyre, Csacára, Garamszentkeresztre és Beleszre. Az esetek között volt ájulás, félrenyelés, epilepsziás roham és sebesülés is – közölte az Országos Mentőszolgálat. (tasr)


15.41

Az elveszett szavazatok közvetetten azoknak a pártoknak segítenek, amelyek a legjobb eredményt érik el. Egy olyan pártra leadott szavazat, amely nem jut be a parlamentbe, elvesztegetett lehetőség. Ha a választó egy olyan pártra szavaz, amely még ha kevés százalékkal is, de bejut a parlamentbe, azzal befolyásolja azt is, hogy hány mandátumot kap majd a győztes párt. (denníkn)


15.29

A nagytapolcsányi járásbeli Beleszen (Blesovce) is mentőt kellett hívni a választási bizottság egyik tagjához.tvnoviny úgy tudja, a nő fulladozni kezdett, ezért ellátásra szorult. Emellett Pozsony Récse városrészében is rosszul lett egy 87 éves választópolgár, akihez szintén mentőt hívtak.


15.16

A belügyminisztérium hivatalosan is megerősítette, hogy a ligetfalui eset miatt a kampánycsend 22.40-ig tart. (tasr)


15.11

Bizarr eset történt Eperjes megye egyik településén, ahol egy választópolgár a szavazólappal együtt a személyi igazolványát is a borítékba helyezte.tvnoviny információi szerint a férfi az igazolványát már csak a szavazatok összeszámolása után kapja vissza.


14.44

A szavazóhelyiség Ondavafőn. Fotó – TASR

A 15 lakossal rendelkező Ondavafőn (Bártfai járás) egy családi házban alakították ki a szavazóhelyiséget. A település ugyanis a múltban egy végrehajtási eljárás során elvesztette a községi hivatal épületét. A szavazóhelyiség a ház egyik melléképületében van, ami korábban istállóként, majd kocsmaként is szolgált. (tasr)


14.33

A testi fogyatékkal élők igénybe vehetik egy másik személy segítségét a szavazásnál. Ez azokra a választópolgárokra is vonatkozik, akik nem tudnak írni vagy olvasni. A segítség igénybevételének szándékát viszont jelezni kell a választási bizottságnak a szavazás előtt. Bizottsági tag nem asszisztálhat a szavazás során. (tasr)


14.24

Marek Mach, a Választási vonat szervezője. Deník N/Matěj Škop

Pénteken több mint 600 szlovákiai diák érkezett Csehországból a Választási vonattal Pozsonyba, hogy ma leadhassa a szavazatát. A vonat előzetes regisztráció alapján ingyen szállította a diákokat Prágából és Brünnből. A vonaton tilos volt a kampányolás, a rendre pedig egy magán biztonsági szolgálat ügyelt. Az utazás költségeit a Globsec, a Mladí proti fašizmu, a Sebavedomé Slovensko és a Žemy polgári társulások finanszírozták.


14.20

Minimum 40 perccel hosszabbodik meg a kampánycsend. Egy ligetfalui szavazóhelyiségben ugyanis rosszul lett a választási bizottság egyik tagja, a szavazóhelyiséget ezért egy időre be kellett zárni – tudatta a sajtóval Matej Neumann, a belügyminisztérium szóvivője. (sita, denníkn)


14.10

Gímeskosztolányban (Kostoľany pod Tribečom) valamivel tovább lesz nyitva a szavazóhelyiség. Ennek a tvnoviny szerint az az oka, hogy egy 67 éves férfi megrongálta a felhasználatlan szavazólapokra kihelyezett urnát. A szavazást emiatt egy időre meg kellett szakítani, a szavazóhelyiség pedig végül 22.25-ig lesz nyitva. A rendőrség szerint szabálysértés történt.


13.25

A gyanús személy, aki miatt Zuzana Čaputová csak később tudta leadni a szavazatát, azért nem volt hajlandó elhagyni a szavazóhelyiséget, mert nem döntötte el, kire szavazzon – közölte a sajtóval Martin Strižinec elnöki szóvivő. A rendőrségnek meg kellett győződnie arról, hogy a férfi nem zavarja-e meg a szavazás menetét. (denníkn)


13.07

Reggel egy csapat lódarázs fogadta a homonnai járásbeli Gorzó (Gruzovce) település polgármesterét a szavazóhelyiségben. Martin Petík ezért riasztotta a tűzoltókat, akik eltávolították az állatokat és a darázsfészket is. A szavazóhelyiséget így sikerült időben megnyitni. A településen 107 szavazásra jogosult lakos él. (Korzár)


12.53

A helyi lakosok és a maratonfutók várakoznak a szavazóhelyiség előtt. Fotó – TASR

A maratonfutók is nagy számban adják le szavazataikat a kassai Kulturparkban. Az ottani szavazóhelyiséget külön a 100. Nemzetközi Békemaraton résztvevői számára alakították ki. Mint azt Michaela Hoptová, a választási bizottság elnöke elmondta, nem számoltak ekkora részvétellel, ezért a városrész vezetésétől segítséget kellett kérniük. Dél városrész lakosait arra kérik, vegyék igénybe a szomszédos szavazóhelyiséget. (tasr)


12.42

A Felsővízközi járásban található Kishollód (Havranec) település választási bizottságának több tagja van, mint amennyi a bejegyzett választópolgárok száma. A községnek csupán tizenöt lakosa van – ebből tizenegyen jogosultak a szavazásra, a bizottságban pedig tizennyolc személy ügyel a rendre. (tasr)


12.14

Zuzana Čaputová. Fotó – TASR

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a bazini Svätopluk utcai óvodában kialakított szavazóhelyiségben adta le szavazatát.tvnoviny információi szerint azonban az elnök asszonyt egy, a helyszínen talált gyanús hátizsák és egy gyanús személy is hátráltatta, így csak a rendőri ellenőrzés után tudta leadni a szavazatát. Partnere, Juraj Rizman is elkísérte. (tasr)


12.04

Tévhit, hogy amennyiben egy jelöltet sem karikázunk be a szavazólapon, akkor azzal automatikusan az első négy jelöltet támogatjuk. Az igazság az, hogy ilyen esetben a szavazatunk egyik jelölt preferenciaszavazataihoz sem adódik hozzá. (denníkn)

11.21

Több bejelentés is érkezett a belügyminisztériumba a kampánycsend lehetséges megsértése miatt – tudatta a sajtóval Ladislav Orosz, az Állami Választási Bizottság elnöke. Orosz azt is hozzátette, hogy a szavazólapok fényképezését és azok közösségi médiában való közzétételét is vizsgálni fogják. Ezt a vétséget több politikus is megtette. (tasr)


10.48

A pozsonyi Ligetfaluban a választók az interneten követhetik nyomon, hányan tartózkodnak éppen az egyes szavazóhelyiségekben. A városrész ezzel a kísérleti projekttel szeretné segíteni a lakosokat, hogy tudják, mennyi ideig kell várakozniuk, mielőtt elindulnak szavazni. Noha a rendszer nem pontos, tekintve, hogy sokan a gyerekeiket is magukkal viszik, a városrész szóvivője, Mária Halášková szerint a célnak megfelel. A szavazóhelyiségek telítettségét a volby.petrzalka.sk weboldalon tudják nyomon követni. (tasr)

10.44

Ódor Lajos miniszterelnök tájékoztatta a választópolgárokat arról, hogy az előrehozott választás tisztességes menete és átláthatósága biztosított. „A szlovák parlamenti választás eredményeit a Statisztikai Hivatal több mint 700 szakembere fogja összegezni” – nyilatkozta a miniszterelnök, miután találkozott az állami választási bizottság tagjaival. (tasr)


10.38

Gömörben is zökkenőmentesen folyik a szavazás. Csetneken (Štítnik) műszaki okokból még péntek este áthelyezték a szavazóhelyiséget, a korábban tervezett egészségügyi központ helyett így a községi hivatal üléstermében kapott helyet. A változást tudatták a lakosokkal. (tasr)


10.01

Ódor Lajos miniszterelnök is szavazott. Fotó – TASR

Ódor Lajos, a szakértői kormány miniszterelnöke másodszori próbálkozás után adta le a szavazatát.JOJ szerint ugyanis első alkalommal elfelejtette magával vinni a személyi igazolványát.


9.22

Az eperjesi járásbeli Somoson (Drienov) a parlamenti választásokkal párhuzamosan egy helyi referendumot is tartanak, melynek tárgya egy hulladékégető megépítése. A hulladékégető megépítése ellen a környező települések, többek között Licsérd (Ličartovce), Somosújfalu (Drienovská nová Ves) és Tarcaszentpéter (Petrovany), valamint lakosaik is tiltakoznak. Tartanak ugyanis a környezetszennyezéstől és a már forgalmas utak további terhelésétől. (tasr)


9.00

A belügyminisztérium felhívja a lakosok figyelmét, hogy az egyes települések pecsétjének színe, amellyel a szavazóborítékokat látják el, nem mérvadó. Tehát amennyiben egy pecsét nem piros színű, az nem jelenti azt, hogy a boríték érvénytelen, közölte Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, referendumért és politikai pártokért felelős igazgatója.


8.50

86 képviselőjelölttel van kevesebb az eredetileg leadott választási listákhoz képest. A visszalépő vagy visszaléptetett jelöltek névsorát jól látható helyen kifüggesztik a szavazóhelyiségekben. Egy párt sem vonta vissza az indulását. A visszalépés már lehetetlen, ezt legkésőbb 48 órával a szavazás kezdete előtt, vagyis csütörtök reggel 7 óráig lehetett megtenni. (tasr)


8.31

A Kassán, a Kassa-környéki, a Galántai és a Dunaszerdahelyi járásokban található szavazóhelyiségek is időben megnyíltak. Eddig egyetlen helyről sem jelentettek fennakadást. (tasr)


07.58

A belügyminisztérium információs telefonvonalat indított, amely este 22.00-ig érhető el. A választásokkal kapcsolatban a 02/4859 2317 és a 02/4859 2312 telefonszámokon lehet hívni.


07.17

58 779 választópolgár szavazott levélben külföldről, ami rekord. Összesen 72 993-an regisztráltak a levélszavazásra. A szavazólapot tartalmazó válaszborítéknak szeptember 29-én délig kellett megérkeznie a belügyminisztériumba. Először a 2006-os parlamenti választáson lehetett külföldről szavazni. A legutóbbi, 2020-as választáson 48 925-en éltek ezzel a lehetőséggel. (tasr)


07.00

Megnyíltak a szavazóhelyiségek. A szavazatokat 22.00-ig lehet leadni. Az önálló Szlovákia megalakulása óta ez a kilencedik parlamenti választás. A Statisztikai Hivatal becslései szerint több mint 4,3 millióan járulhatnak ma az urnákhoz. A fel nem használt vagy rosszul kitöltött szavazólapokat a kijelölt urnába kell helyezni, máskülönben 33 eurós pénzbüntetést kell fizetni.

Az elsőszavazók száma körülbelül 53 ezer. Az országban összesen 5996 szavazóhelyiségben lehet szavazni. A szavazatokat csak a szavazóhelyiségek bezárása után kezdik el számolni, az előzetes eredményeket pedig a www.volbysr.sk weboldalon fogják közzétenni.
(tasr)

 

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak