Napunk

Napunk newsfilter: Lövések a kampánycsendben 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Negyedóra alatt kiiktatta a rendőrség a dúbravkai lövöldözőt. 2. Nem az abortusz szigorításáért, hanem a felvilágosításért és a megelőzésért kellene küzdeni. 3. Hegyi-Karabah szomorú esete mutatja, mennyire szerteágazóak az ukrajnai orosz agresszió hatásai.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Negyed óra alatt kiiktatta a rendőrség a dúbravkai lövöldözőt

Szerda éjfélkor életbe lépett a kampánycsend, a pártok elvben felhagynak a kampányolással a választásig hátralévő két napban. A kampánycsendtől függetlenül Pozsonyhidegkúton, azaz Dúbravkán nem sokkal éjfél után lövések dördültek: egy férfi lövöldözött a lakása ablakából és az utcán is, megsebesített három embert, majd a kiérkező rendőrök egyikét is, aki végül lelőtte a támadót.

Mondhatnánk, hogy ilyen jeleneteket eddig távoli országokból szóló hírekből meg filmekből ismertünk, de az utóbbi időben több hazai esetet is jellemezhetnénk így. Itt van a közelmúltból az elrabolt diáklány ügye, vagy a Vár utcai kettős gyilkosság, amiben egy fiatal egy melegbár előtt ölt meg két másik fiatalt. Vagy Henry Acorda agyonverése pár évvel ezelőtt. És ez csak Pozsony, nemrég Újtölgyesen és Nagymihályban és is meggyilkoltak egy nőt.

Ezek az esetek egy csomó problémára utalnak a súlyos szociális feszültségektől kezdve a nők elleni erőszakon, a homofóbián át az internetes radikalizálódásig. Az éjszakai Pozsony közbiztonsága egy külön téma: olyan, mintha a kilencvenes évek utcai erőszaka újra és újra egy kicsit a felszínre törne.

Ami csütörtökre virradó éjszaka történtekben szerencsésnek mondható, hogy az elkövetőn kívül nincs halálos áldozata a lövöldözésnek. Amint azt Hamran István országos rendőrfőkapitány kiemelte a délelőtti sajtótájékoztatóján: a rendőrségre érkezett első bejelentéstől csak 14 perc telt el addig, amíg hatástalanították a támadót.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Abortusz

Európai Unió

Hamran István

Hegyi-Karabah

Lövöldözés

Napunk newsfilter

Pozsony

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak