Napunk

Hogyan válasszunk futócipőt? 50 euróért ne várjunk minőséget, a párnázottságot és a boka védelmét túlértékeljük, mondják a szakértők

Fotó N – Peter Kováč
Fotó N – Peter Kováč

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Ma már olyannyira telített a futócipőpiac, hogy a megfelelő cipő kiválasztásának gondolatától szinte görcsbe rándul a gyomrunk. Biztosan ismerjük azt az érzést, amikor a lehetőségek sokasága nem megkönnyebbülést okoz, hanem ellenkezőleg, zavart és bizonytalanságot.

Ezért is lehet segítségünkre, ha tudjuk, mire figyeljünk oda a cipő kiválasztásakor, milyen elvárásunk lehet, vagy hogy mennyi pénzt költsünk rá.

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a The New York Times is, amely hat szakértőt szólított meg, közöttük sport-fizioterapeutát, kineziológia-szakértőt, futókra szakosodott orvosokat, egy elit maratonfutót és egy okleveles futóedzőt.

A szakértők elmagyarázzák, miben különbözik a futócipő más cipőktől, miért csalóka olyan cipőt venni, amely garantálja a láb stabilizálását, vagy hogy van-e értelme annak, hogy „szupercipőt” vegyünk, és azt is, hogyan hosszabbíthatjuk meg a cipő élettartamát, és tehetjük a legtöbbet a sérülések elkerülése érdekében. Ugyanígy arról is beszélnek, milyen kockázatnak tesszük ki magunkat, ha 100 eurótól jóval olcsóbb futócipőt veszünk.

A cikkre Pavel Malovič, ismert szlovákiai sportorvos és doppingbiztos is reagált.

A felhasznált anyagok tekintetében a futócipők alapvetően nem különböznek a más sportágaknál használt cipőktől. Ezek is szövetből, gumiból és habból állnak, de az anyagoknak különleges tulajdonságaik és egyedi kialakításuk van – mondja Geoff Burns, az Amerikai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság sport-fizioterapeutája.

A legnagyobb különbség a talprészben van, amely rugalmas habbal van kitöltve. Ez a hab más sportcipőkben is megtalálható, de a futócipőkben több van belőle, és a legtöbb gyártónál a mennyisége a saroktól az lábfej elülső része felé keskenyedik. A talp lejtése segíti az előrehaladást, amit a szaknyelvben „drop“-nak neveznek.

A futócipőkre a könnyű és légáteresztő felsőrész is jellemző, amelynek az lenne a feladata, hogy kellő stabilitást biztosítson a lábunknak. Természetesen ehhez jön a ruganyos és flexibilis talprész is.

A bonyodalmak ott kezdődnek, amikor elérünk a mozgáshoz.

Ahogy Allison Gruber, a kineziológia docense és biomechanika-szakértő rámutat, még ha a cipőgyártók sok pénzt fektetnek is a kutatásba, néha olyan „fejlesztésekkel” állnak elő, amelyek paradox módon inkább árthatnak a futóknak.

Ez leginkább azokra a futócipőkre igaz, amelyekről azt állítják, hogy stabilitást biztosítanak a lábnak, és megakadályozzák a túlzott pronációt, vagyis a boka befelé hajlását.

Még doktor Kevin Vincent fizioterapeuta, egy futók egészségével foglalkozó központ igazgatója is arra figyelmeztet, hogy az ilyen kivitelezésű és manapság népszerű cipők az ellenkező hatást érhetik el, mint amit a futó szeretne.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Sport

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak