Napunk

A nőknek joga van, de lehetősége nincs mindig az abortuszra Szlovákiában

Tüntetés a reprodukciós jogokért Pozsonyban, 2021-ben. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Tüntetés a reprodukciós jogokért Pozsonyban, 2021-ben. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Rendkívül gyengén teljesít Szlovákia az európai országok között a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés lehetőségének szempontjából, figyelmeztet a Možnosť voľby (Lehetőség a választásra) nevű civil szervezet szeptember 28-án, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján. A helyzet Magyarországon még rosszabb.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Az Európai Fogamzásgátlási Atlasz (European Abortion Policies Atlas) 46 európai országot rangsorolt a modern fogamzásgátláshoz való hozzáférés alapján. A 2023-as jelentés szerint a legjobban az Egyesült Királyság (96,9%) teljesít, de a nyugati országok többsége is az élmezőnyben kapott helyet. Szlovákia (46,8%) a 37. helyen szerepel, Magyarország (40,%) pedig még hét hellyel lejjebb. A V4-es országok közül a legjobban Csehország teljesít a maga 51,7%-val, Lengyelország pedig a lista legaljára került mindössze 33,5%-kal.

A szlovákiai lányoknak és nőknek az információk hiányával, elutasítással, sértő hozzáállással, kötelező várakozási idővel és magas árakkal kell szembenézniük. Egyes régiókban egyáltalán nem végeznek abortuszt, a nőknek akár több száz kilométert is utazniuk kell, hogy hozzáférjenek a szolgáltatáshoz. Az ilyen jogsérelmek a szegénységben élőket, az egyedülálló anyákat, valamint az erőszaknak kitett nőket érintik a leginkább, közölte a szervezet.

Minden alapja a megfelelő tájékoztatás

A jó minőségű párkapcsolati és szexuális nevelés a kulcsa annak, hogy csökkenjen a nem kívánt várandósságok száma.

A Szlovákiában zajló párkapcsolati és szexuális nevelés minőségét nemcsak a szakmai közeg, hanem olyan emberi jogi intézmények is problémásnak tartják, mint az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága vagy az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottsága.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több európai országban végzett kutatást, amelynek eredményéből kiderült, hogy a hosszú távú nemzeti szexuális felvilágosító programok bevezetése hozzájárul a kamaszkori terhességek és abortuszok csökkenéséhez, a 15 és 24 év közti fiatalok körében, szexuális úton terjedő megbetegedések számának mérséklődéséhez, és csökken a fiatalkorúak körében elkövetett szexuális visszaélések aránya is.

A szlovákiai iskolákban a tanulók jelentősen eltérő mértékben és minőségben részesülnek szexuális felvilágosításban, így nem kapnak megfelelő ismereteket. Ez egyrészt annak a számlájára írható, hogy a tanárok nem kapnak megfelelő támogatást, és nincs biztosítva számukra egy olyan rendszer, amelynek köszönhetően megfelelőképpen oktathatnák a párkapcsolati és szexuális nevelést. Hiányoznak az oktató- és segédanyagok, de ha a tanárok ezt a problémát igyekeznek is saját maguk kiküszöbölni, az már közel sem biztos, hogy kapacitásuk is marad az ismeretek átadására.

A pedagógusoknak egységes és jó minőségű tananyagra, időre, tehermentesítésre, valamint a szülők támogatására is szükségük lenne, mondja a Možnosť voľby.

Ami a nőknek jut: megaláztatás és versenyfutás az idővel

A Možnosť voľby kutatása szerint az abortuszon átesett szlovákiai nők 67%-a mondta azt, hogy nem rendelkezett megfelelő információval arról, hol és milyen formában végeznek efféle beavatkozást, ahogy arról se, hogy egyáltalán mennyibe kerül.

A megkérdezett nők 35%-a mondta azt, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Abortusz

Emberi jogok

Nők

Nők elleni erőszak

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak