Napunk

Panelházból lövöldözött egy férfi a járókelőkre a pozsonyi éjszakában, három civil és egy rendőr megsérült

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Véletlenszerűen lövöldözött a járókelőkre Pozsonyhidegkút városrészben éjszaka egy férfi az egyik panelház ablakából. Később a férfi a kiérkező rendőrökre is rátámadt. Három civil és egy rendőr megsérült, a lövöldöző meghalt.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

A cikket frissítjük.

noviny.sk beszámolója szerint a férfi hajnali egy óra körül kezdett véletlenszerűen lövöldözni az ablakból. A lövöldözést a lakóház előtt folytatta, majd visszament a lakásba, ahonnan robbanást lehetett hallani.

Később a férfi késsel támadt a kiérkező rendőrökre, miközben a szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy megöli őket. A rendőrök halálosan megsebesítették a támadót a lépcsőházban.

Három járókelő és egy rendőr megsérült. A rendőrnek szúrt és lőtt sebe van, a noviny.sk szerint műteni kellett.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője, Eva Kliská közölte, hogy az átlőtt kezű pácienst ellátták és hazaengedték. A két másik hozzájuk került személynek súlyosabb sérülései voltak, őket a kórházban ápolják, mindkettőt meg kellett operálni.

A szóvivő szerint egyikük sincs életveszélyben, lőtt sebeik vannak a könyöknél és a vállnál, az egyiküket pedig a támadó megvágta a nyakánál.

A negyedik sérültet a pozsonyi Bory kórházban ápolják, az ő állapota stabil, tudatta Bianka Krejčíová a Svet zdravia hálózatának szóvivője.

A Joj televízió szerint a támadó egy 31 éves férfi volt. A lakótelepen állítólag több mint 10 lövést hallottak, a kint tartózkodó emberek a panelház és az autók mögé bújtak.

Fotó – TASR

A helyszínre több tucat rendőr érkezett az éjszaka folyamán, az egész utcát lezárták, a környéket töltényhüvelyeket keresve kutatták át.

A rendőrség megerősítette, hogy vizsgálják a lövöldözést, részletes információkat későbbre ígértek.

A sürgősségi mentők is megerősítették, hogy egy személy meghalt, négyen pedig megsérültek az esti lövöldözés során. Azt nem közölték ugyanakkor, hogy a lövöldöző-e az áldozat.

Az Aktuality azt írja, hogy a lövöldöző férfi a múltban már többször a panelházak közötti robbantásokkal ébresztette fel a lakótelep lakóit. Az emberek többször kihívták rá a rendőrséget, de az szerintük nem foglalkozott eléggé az üggyel.

Hamran: a rendőrség gyorsan és hatékonyan lépett fel

Hamran István rendőrfőnök kiemelte, hogy a rendőrség milyen hatékonyan lépett fel a lövöldöző ellen. Az első bejelentéstől számított tizenkettedik perc múlva már biztosították a helyszínt és megszüntették a veszélyt.

Hamran hozzátette, hogy az első bejelentést 0:52-kor kapta a rendőrség. Ekkor azonban már a helyszínen volt az első járőr, mivel hallották a robbanást. 0:59-kor a helyszínre ért a második járől. „1:06-kor már lezajlott a bevetés és eliminálták a lövészt.” – mondta Hamran. A férfi az egyik rendőr lövéseibe halt bele.

Hamran azt is elmondta, hogy a lövöldöző férfi büntetlen előéletű volt, csak egyszer volt dolga a rendőrséggel egy pirotechnikai eszközökkel elkövetett kihágás miatt.

Hamran elmondta, hogy a férfi ellen soha nem nyomozott a rendőrség, azonban megerősítette, hogy a környékről idén már kilencszer érkezett bejelentés pirotechnika használata miatt. Egy esetet kivéve a bejelentők nem jelöltek meg konkrét személyt vagy lakást.

A férfi egy háztartásban élt a szüleivel. A lakásban öt legálisan tartott lőfegyvert találtak, mind a támadó apjának a nevére volta írva. Robbanószert nem találtak, csak pirotechnikát, ami azonban legálisan tartható.

A rendőrfőnök kiemelte, hogy a tragikus eseménynél egy „viszonylag fiatal kollektív” került bevetésre, a rendőr pedig, aki legyűrte a támadót két és fél hónapja került az adott szakaszba. „Ennek ellenére nem habozott” – mondta Hamran.

Több eljárás indult

A rendőrség csütörtök délután közölte, hogy az illetékes nyomozó több ügyben is eljárást indított a lövöldözéssel kapcsolatban: köztisztviselő elleni támadás, egészségkárosítás, engedély nélküli fegyverkezés, fegyverkereskedelem és általános veszélyeztetés ügyében.

Emberölés ügyében is eljárás indult, mivel az intézkedő rendőr a szolgálati fegyverével lelőtte a lövöldözőt.

Lövöldözés

Pozsony

Rendőrség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak