Napunk

A szlovákiai választás lesz a főpróbája annak, mennyire tudnak az oroszok beavatkozni egy uniós választásba

Věra Jourová, az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke. Fotó - az Európai Bizottság audiovizuális szolgálata
Věra Jourová, az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke. Fotó – az Európai Bizottság audiovizuális szolgálata

Az Európai Bizottság képviselői nemrég titokban találkoztak Pozsonyban több nagy közösségi platform képviselőivel, hogy egyeztessenek a dezinformáció visszaszorításáról.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A közelgő szlovákiai választás annak a próbatesztje, hogy mennyire lesz sebezhető az európai parlamenti választás azzal a többmilliárd eurós tömegmanipulációs fegyverrel szemben, amivel Moszkva az online dezinformáción keresztül beavatkozik a szavazásokba – mondta kedden a Politicónak Věra Jourová, az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke, aki a digitális ügyekkel és a demokráciával is foglalkozik uniós szinten.

A szlovákiai választás azért is döntő fontosságú Jourová szerint, mert az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszony egy komoly választóvonal Szlovákiában. A felméréseket Robert Fico Smerje vezeti, amely többek között leállítaná az Ukrajnának nyújtott szlovák katonai segítséget.

Brüsszel azért is fordít nagy figyelmet Szlovákiára, mert Jourová szerint különösen komoly a veszélye annak, hogy Moszkva beavatkozik a jövő évi európai parlamenti választásokba.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dezinformáció

Európai Unió

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak