Napunk

Nem elég elhatározni, hogy megszabadulunk a kacatoktól. Kilenc tanács ahhoz, hogyan tartsunk rendet a lakásunkban

Fotó – JumpStory
Fotó – JumpStory

Kilenc tipp a minimalista otthon kialakításához.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Mirka Čechová és Zuzana Šutová mindketten minimalisták. Blogot vezetnek arról, milyen utat jártak be, milyen tippjeik vannak a felhalmozott tárgyak csökkentésére, emellett a közösségi médiában is aktívak.

„Egy jól szervezett otthon nem egyenlő egy steril környezettel. Ez egy olyan hely, ahol jól érezzük magunkat. Egy olyan hely, ahol megtaláljuk, amire szükségünk van, ahol megvan mindaz, amit igénylünk, ami örömet okoz számunkra, és főleg az a hely, ahol gyorsan végezni lehet egy átlagos takarítással” – mondja Zuzana Šutová.

minimalisti.sk blog szerzője, Mirka Čechová is azt hangsúlyozza, hogy a jól elrendezett otthon egy olyan hely, ahol csak olyan dolgok találhatók meg, amiket használunk. Mindennek megvan a maga helye, a lakást pedig ennek köszönhetően egyszerű karbantartani és takarítani. „Rendetlenség minden olyan házban keletkezik, ahol az emberek normálisan laknak és élnek. Ezt azonban gyorsan és egyszerűen el tudjuk takarítani.”

Kilenc tipp mindazoknak, akik a lakásba belépve azt mondják, hogy „ez így már nem mehet tovább”, vagy akik már régóta tervezik a szortírozást.

Zuzana Šutová és Mirka Čechová. Fotó – a válaszadók archívuma

1. Gondoljuk át, mi az, amit tényleg használunk

Ha ki akarjuk szortírozni a felesleges dolgokat és mindennek helyet akarunk találni, akkor Mirka Čechová és Zuzana Šutová mindenekelőtt azt tanácsolják, hogy legyünk őszinték magunkhoz.

„Nem elég elhatározni, hogy túl sok holmink van, és elkezdeni megszabadulni attól, ami már nem kell. Azt is figyelembe kell venni, milyen életet élünk, milyen szokásaink vannak, és milyen dolgok tetszenek nekünk” – tanácsolja Čechová.

Szerinte sok olyan dolgot tárolnak otthon az emberek, amit nem használnak, csak mert nem őszinték önmagukhoz. Jó példa lehet erre egy nagy konyhai robotgép, amit a karácsonyi sütéshez vettek, de valójában már évek óta nem használják, vagy azok a ruhák, amiket őrizgetnek, mondván, hogy egyszer majd belefogynak.

„Az a robotgép csak a helyet fogja foglalni, a ruha pedig arra a kellemetlen érzésre fog emlékeztetni minket, hogy még mindig nem fogytunk le” – teszi hozzá Čechová.

„Annak igénye, hogy olyan dolgokat őrizgessünk, amelyeket nem használunk, gyakran a letűnt idők iránt érzett szomorúsággal is összefügg, amely jelentheti a környezetet, amelyben felnőttünk, vagy akár a beteljesületlen vágyakat. Nem csak arról van szó, hogy szükségünk van-e az adott dolgokra, vagy hogy belefogyunk-e a ruhákba, hanem arról is, hogy az elpazarolt pénzre vagy időre emlékeztetnek minket. És ez hozzájárulhat ahhoz, hogy nem akarunk tőlük megszabadulni” – egészíti ki Šutová.

Az ilyen dolgokat Čechová csak akkor tanácsolja meghagyni, ha motivációforrásként szolgálnak számunkra – a robotgép abban az esetben, ha tényleg többet akarunk sütni, vagy a ruha akkor, ha tényleg le akarunk fogyni és hordani azt.

Szerinte a nem kívánt ajándékoktól is tanácsos megszabadulni, amiket csak azért nem dobtunk még ki eddig, mert bántott minket a lelkiismeret az ajándékozóval kapcsolatban. Ugyanezt tanácsolja az impulzív vásárlások szerzeményeivel is, mint például a mikulásos pulóverek, amiket csak a karácsonyi szezonban lehet hordani.

2. Kezdjük kicsiben

Amikor az emberek úgy döntenek, hogy lomtalanításba fognak, gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl nagy célokat tűznek ki maguk elé. Mindkét minimalista azt tanácsolja, hogy lassan és kis lépésekben fogjunk hozzá a munkához.

„Tudom, hogy csábítóbb rögtön egy nagy átrendezést és nagy szortírozást csinálni, de megeshet, hogy mire mindent kipakolunk, például egy egész szekrény tartalmát, elérünk a feléhez, és a nagy mennyiség láttán elmegy a kedvünk, az erőnk, és elveszítjük a motivációnkat. Az elején mindenképpen csak lassan dolgozzunk – például kezdjük először egy polccal vagy egy fiókkal –, aztán folytassuk tovább” – tanácsolja Čechová.

Egyetértenek abban, hogy fontosak a reális célok is. „Egy konkrét darabszámú ruha helyett jobb, ha azt tűzzük ki célul, hogy reggelente 15 percet megspóroljunk a szekrény feltúrásával” – mutatja be egy gyakorlati példán Čechová.

Fotó – Sarah Brown/Unsplash

3. Marie Kondót is segítségül hívhatjuk

A dolgaink rendszerezésére Marie Kondo jelenleg népszerű módszerét is használhatjuk. Noha ez nem a minimalizmuson alapszik, más mellett pontos lépéssort és különböző tippeket ad a különböző tárgyak hatékony tárolására. „Marie Kondo nem minimalista, de tényleg jó abban, amit csinál. Tudom, hogy sok embernek bejön, és képes motiválni őket a változtatásra” – mondja Zuzana Šutová.

„Nekem azonban nem vált be az ő módszere.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Család

Otthon

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak