Napunk

Napunk newsfilter: Szavazni jó!

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Szlovákia két arca. 2. Választói kisokos magyaroknak. 3. Matematika és koalíciós forgatókönyvek.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Szlovákia két arca

Három nap választ el a parlamenti választástól. Éjféltől pedig 48 órás kampánycsend lép életbe. Ez a kampánycsend előtti utolsó newsfilter.

A kampány és az utolsó felmérések is azt mutatják, ami harminc éve különböző formákban megjelenik: van egy régóta húzódó törésvonal Szlovákiában. Többféleképpen le lehet írni ezt a megosztottságot, amelynek gyökerei mélyre nyúlnak, de az újkori történelemben a politológusokat és szociológusokat Vladimír Mečiar óta foglalkoztatja a jelenség.

Leegyszerűsítve úgy is mondhatnánk, hogy az erő- és vezérközpontú kormányzás kívánalma áll az egyik oldalon, amely a nemzetre hivatkozva a törvények fölött áll; a másik oldalon pedig a jogállam és a törvények tisztelői, akik, kisebb-nagyobb hangsúlyeltolódásokkal, de konszenzusra jutnak abban a kérdésben, hogy mit gondolnak a demokratikus berendezkedésről és értékekről.

Ismét lecsupaszítva a jelen helyzetet: a választások tétje tehát az, hogy Szlovákiában melyik tábor kerekedik felül. Ha Robert Fico lesz a miniszterelnök szélsőjobbos támogatottsággal, az országra nehéz évek várnak. A háromszoros miniszterelnök minden korábbról ismert formájánál gátlástalanabb, bosszúszomjasabb változatában térhet vissza az ország élére.

Ha valaki a 2020-as parlamenti választások után azt állította volna, hogy a következő választás Ficóról szól, egészen biztosan nem hisszük el neki. Sokszor elmesélt történet, mi vezetett ahhoz, hogy a Smer elnöke újra lehetőséghez jutott. A korrupt maffiaállamot kiépítő volt miniszterelnök ma a bírósági tárgyalások helyett a televíziók választási vitaműsoraiban szerepel.

De egy dolgot nem árt elismételni. Nevezetesen azt, hogy Fico egy homo politicus, aki most a túlélésért küzd. Harminc éve jelen van a törvényhozásban, és jól ismeri az országot. Tudja, mely húrok pengetése vezet el a hatalom megragadásához. A politikai pályája mutatja, hogyan tolódott el a volt kommunista a szociáldemokráciától a szélsőjobbra, hogyan számol le politikai ellenfeleivel és – toxikussága révén – miként emészti el a szövetségeseit.

A demokratikus oldalon több kihívója is akad. A legnagyobb esélye Fico legyőzésére az összes közvélemény-kutatás szerint a Progresszív Szlovákiának van. Ez a párharc dönt arról, hogy milyen irányban folytatja Szlovákia a választások után. A belpolitikai téten túl nagyobb, geopolitikai tétje is van a választásnak. Ficóval az ország elindul a Kreml, Putyin tárt ölelése felé, és távolodik a nyugati szövetségesektől, akik nagyobb biztonságot, kiszámíthatóságot garantálnak.

Fico veresége nem csupán azt jelentené, hogy a köztársasági elnök nem őt bízza meg a kormányalakítással, hanem azt az üzenetet is közvetíti, hogy az ország nem felejtette el, mit tett Robert Fico miniszterelnökként Szlovákiával, és ilyen bűnökkel és múlttal nem lehet választást nyerni.

A Smer és a Progresszív Szlovákia közti különbség minimális, az Ipsos– és a Focus-felmérés szoros Smer-győzelmet, az AKO-felmérés viszont szoros PS-győzelmet jósol. Érvényes tehát a közhelyes mondás: Minden szavazat számít!

Menjen el mindenki szavazni, mert szavazni jó. Minden nyűg és baj ellenére értékeljük és örüljünk annak, hogy szabad, demokratikus választáson dönthetünk közös dolgainkról.

Mindenki szavazzon szabad akarata, meggyőződése, legjobb tudása szerint. És ne gyűlölje a szomszédot, barátot, családtagot, ha másra adja le a voksát, mint ő.

Mert, higgyék el, szavazni jó!


2. Választói kisokos magyaroknak

Magyar vagyok, szavazzak magyar pártra?
Ha ön úgy érzi, hogy ez a jó megoldás, egész nyugodtan szavazzon magyar pártra.

Magyar vagyok, de a magyar pártok nem szólítanak meg, és fontos nekem, hogy Szlovákia demokratikus ország maradjon. Nem leszek áruló, ha szlovák pártra szavazok?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

AKO

Felmérés

Focus

Ipsos

Napunk newsfilter

Progresívne Slovensko

Smer

Szlovákia

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak