Napunk

Napunk newsfilter: Amíg Szijjártó Péter kell a kampányhoz, nem lesz magabiztos szlovákiai magyar politika

Szijjártó Péter és Forró Krisztián. Fotó - Szijjártó Péter Facebook-oldala
Szijjártó Péter és Forró Krisztián. Fotó – Szijjártó Péter Facebook-oldala

1. A hajbókolás könnyű út, csak nem vezet a célhoz. 2. Sulík eljátszotta a ma született bárányt. 3. Kollár és a Szövetség is hátrányban fordul rá a célegyenesre.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. A hajbókolás könnyű út, csak nem vezet a célhoz

Felbolydult a Szövetség, mint a méhkas. Előkerülnek a legjobb ingek, a legszebb nyakkendők a szekrényből, feketén csillognak már a cipők, hiszen fontos dolog történik, nagy esemény. Nem más látogat ide, a végekre, mint Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Tekintetes. Nagy a sürgés-forgás. Felkötik a szalagokat, sípol a mikrofon a hangpróbán. A sajtótitkár telefonja megállás nélkül csörög, a kopogásnak a billentyűzeten olyan hangja van, mint a nyári esőnek. Száguldanak az e-mailek az információs szupersztrádán: Miniszter Úr 9:10-kor ad át. Nem, mégsem, 8:40 lesz az időpont. Aztán mégis inkább 9:00 – a sajtótitkár megtörli a homlokát. A Miniszter Úr napirendje szörnyen telített.

Végül aztán elindulnak az átadók, a sajtótájékoztatók. Előbb Borsiban, majd Szomotoron – a Bárány család hálás a fejlődő mezőgazdasági üzemért. Aztán útátadó következik, Nagyrozvágy és Nagygéres között. A magyar delegációban miniszter, nagykövet, államtitkárok. A szlovákban egy árva főosztályvezető, na meg a megyeelnök.

Végül mindenki szusszan egyet. Az ebéd finom, de hosszú lesz még az út, holnap reggel kilenckor már Gútán kell lenni. A Külügyminiszter Úr pékséget fejleszt. A magyarok kenyerével pedig nem viccelünk, pláne nem kampányidőszakban.

Persze a szlovákok pufognak. Jaroslav Naď például, aki szerint Miniszter Úr beleavatkozik a választási kampányba. Ezeknek a szlovákoknak semmi se jó. Hiszen itt van a Miniszter Úr, és átad: ami nekünk jó, az a szlovákoknak is jó, fel kéne már fogni kéremszépen. Majd Forró Krisztián elnök úr elmondja a beszédében. Karakánul, következetesen. Hogy a szlovákoktól nem kapunk semmit. Csak a magyar képviselet garantálja, satöbbi. Na meg ha Miniszter Úr is úgy akarja.

Nagytesó. A szlovákiai magyar politikának rengeteg baja van, és ezt rendre fel is róják neki a választók. Egy probléma azonban különösen kirívó: a függetlenség és öntudat hiánya. S ezzel valahogy évek óta nem kezdett semmit egy árva lélek sem.

A szlovákiai magyar politikum 2023-ban nem partner. A szlovákiai magyar politikum olykor kedélyes, borissza, nagybajuszú bácsi, olykor a hajbókoló szomszéd a népmeséből. Olykor čipős guľáš, és maďarská klobása. Olykor pedig függő. Olyan függő, aki állandóan magyarázza, ideologizálja a függését.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Igor Matovič

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Szijjártó Péter

Szövetség

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak