Napunk

Forró Krisztián: Nem számolunk olyan lehetőséggel, hogy a Szövetség nem jut be

Forró Krisztián. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Forró Krisztián. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Forró Krisztián szerint két szempont alapján döntenek arról, kivel működnek együtt a választások után. A Smert továbbra is kizárják az együttműködésből.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A Szövetség a legutóbbi felmérések alapján nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos támogatottságot, Forró Krisztián pártelnök viszont bizakodó. Nyolc és fél százaléknyi magyar él az országban, akik ha összefognak, meglesz az öt százalék, állítja.

A Szövetség elnökét egyebek mellett arról kérdeztük,

  • felülbírálnák-e azt a döntést, hogy a Smerrel nem kormányoznak;
  • leülnek-e tárgyalni a Progresszív Szlovákiával;
  • Ficóéknak vagy Hamranéknak van szerintük igaza a rendőrháborúban;
  • honnan szereznének pénzt a családtámogatásra és emelnének-e adót;
  • egy PS vagy egy Smer vezette kormány lenne jobb a magyar–szlovák kapcsolatok szempontjából.

Pár nap maradt a választásokig. Optimista?

Mindenképp. El kell mondani viszont, hogy mindenkire szükség van a közösségünkből. Óriási a tét és a lehetőség is. Nagyon fontos, hogy mindannyian elmenjünk szavazni. Az esély megvan, a megyei választások eredményéből is kiindulva. A magyarság Felvidéken nyolc és fél százalékos, az öt százalékos bejutási küszöb egyáltalán nem irreális cél. Ugyanakkor mindenkinek, aki teheti és akinek fontos, hogy a közösségünk és a régióink fejlődjenek, el kell mennie szavazni.

Azokra a felmérésekre is alapozza ezt az optimizmust, amiket a Szövetség egyes jelöltjei terjesztenek, és amelyekben 6 százalékon állnak?

Én a választókban bízom, nem a közvélemény-kutatásokat kell megnyerni, hanem a választásokat. A választásokon kell jól szerepelnünk. Ezért összetartásra van szükség, együtt, közösen kell fellépnünk.

Ahhoz mit szól, hogy az egyik jelöltjük, Cziprusz Zoltán úr olyan kutatás eredményeit terjeszti, amelyről kiderült, hogy egy nem létező ügynökségtől származik?

Szerkesztő úr, ugyanazt tudom mondani, a polgárokra bízom, hogy eldöntsék, mi a jó nekik. Nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem a közösség képviseletét kell biztosítani.

De az rendben van, hogy hamis adatokat terjeszt a jelöltjük?

Válaszoltam a kérdésére. Még egyszer mondom, én a polgárokra összpontosítok és az ő érdekeikre.

Önök elfogadtak egy határozatot, hogy a kampány során nem ülnek le magyar politikusokkal vitázni. Most is úgy látja, hogy ez jó döntés volt?

Jó döntés volt. Arról szólt ez a döntés, hogy magyar pártok egymással ne vitázzanak, mert ennek nincs értelme. A közösségünknek jelenleg összetartásra van szüksége. A polgárok nem arra kíváncsiak, ahogy egymás között vitatkozunk.

Nincs joguk az állampolgároknak arra, hogy összemérhessék a pártok kínálatát, javaslatait és képességeit?

Ez egy teljesen jogos elvárás, és éppen ezért mindenki számára hozzáférhető a programunk, amit mindenki összehasonlíthat más pártok programjával. Ezt a lehetőséget mindenkinek biztosítjuk.

Vasárnap mégis megszegte ezt a határozatot, hiszen ott volt a Markíza vitájában Simon Zsolt úr társaságában.

Nem szegtem meg, ugyanis

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Fidesz

Forró Krisztián

Gyimesi György

Hamran István

Progresívne Slovensko

Smer

Szlovák–magyar kapcsolatok

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak