Napunk

Napunk newsfilter: Matovič erős kampányhajrával átrajzolná a politikai térképet

Igor Matovič vasárnap bemutatja a Sulík és Haščák közötti üzenetváltást. Fotó - OĽaNO / Facebook
Igor Matovič vasárnap bemutatja a Sulík és Haščák közötti üzenetváltást. Fotó – OĽaNO / Facebook

1. Matovič keveri a kártyákat a választás nevű játékban. 2. A maffiaellenes harc nem cél, hanem eszköz. 3. Szlovákiában nem alap az átlátható kampány.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Matovič keveri a kártyákat a választás nevű játékban

Amikor Igor Matovič vasárnap megkezdte újabb fergeteges előadását, az juthatott eszünkbe elsőre a korábbi bohóckodásai után, hogy ugyan ki fogja mindezt komolyan venni. Majd: és mi van akkor, ha most tényleg komolyan beszél, és az emberek nem veszik komolyan?

És a kisördög azt is kérdezhette, hogy mi a nagyobb baj, hogy korrupciós ügyekbe keveredett és ezzel együtt bejut a parlamentbe az SaS, vagy hogy emiatt nem jut be, mikor a korrupció és bűnözés királyai, Fico és köre bent lesz.

Kell-e az SaS egy következő kormányba ezek után? És melyikbe?

Idézzük fel először, mi is történt. Rejtélyes módon Matovič kezébe került a Penta-társtulajdonos, oligarcha, Jaroslav Haščák és Richard Sulík, az SaS vezetőjének beszélgetése arról, hogy az egészségbiztosítók finanszírozására szánt állami pénz milyen módon és hová irányuljon.

Hogy ne csak az állami biztosító kapjon pénzt az államtól, hanem a magán-egészségbiztosítók is – ami egyébként a biztosítottakat tekintve indokolt álláspont lehet. Ugyanakkor az ilyen összefonódások, mint amilyen a politikus és a Dôvera biztosító tulajdonosa között keletkezett, elfogadhatatlanok.

Az SaS a titokzatos anyagban lévő üzenetek tanúsága szerint a közbenjárásért cserébe mediális támogatást kapott Haščák kb. 50 médiumot számláló sajtóbirodalmától, főleg az ügyben szerepet játszó Jana Bittó Cigánikovát tüntették ki figyelmükkel.

Matovič az általa közölt adatok hitelességét nem tudta bizonyítani. Közvetve, nem teljes mértékben azonban megtette helyette a két nevezett személy. Sulík reagált az OĽaNO-vezér vádjaira, de nem tagadta a bennük foglalt információkat. Haščák közleményében pedig az olvasható, hogy tudja, hol találhatók ezek az állítólagos információk – az oligarcha telefonját átvizsgálta a NAKA, mikor 2020-ban előzetes letartóztatásban volt.

Ha a bíróságon is bebizonyosodik, hogy így áll a dolog, akkor

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Igor Matovič

Kampány

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Robert Fico

Transparency International Slovensko

Választások 2023

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak